Marile oţelării din Rusia se pregătesc să lanseze oferte la Bursa din Londra

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 6 octombrie 2005

Două dintre cele mai mari companii producătoare de oţel din Rusia, "EvrazHolding" şi "Novolipetsk Metallurgi", se pregătesc pentru lansarea unor oferte de vînzare a acţiunilor lor la Bursa de Valori din Londra (LSE - London Stock Exchange), tranzacţii în urma cărora ar putea cîştiga, împreună, 1,7 miliarde de dolari. Cifra se bazează pe valoarea de piaţă a companiilor, de şase miliarde de dolari, respectiv şapte miliarde de dolari. Vînzarea este urmarea intenţiei investitorilor străini pentru active ruseşti.

"Evraz", cel mai mare producător de oţel din Rusia, a vîndut 8,5% din acţiunile sale prin London Stock Exchange într-o primă ofertă, în luna iunie, obţinînd 422 milioane de dolari. În viitorul apropiat, compania intenţionează să vîndă aproximativ 17% într-o a doua ofertă, a declarat preşedintele "Evraz" şi acţionarul majoritar al companiei (cu 60% din acţiuni), Alexander Abramov, în cadrul unei conferinţe privind sectorul oţelului, desfăşurată la Seul. "Mi-aş dori să pot deschide mai mult din companie către public, prin tranzacţionarea la bursă, fapt care ar majora credibilitatea companiei pe plan mondial", a adăugat Abramov.

"Novolipetsk" este listată la Bursa din Moscova, dar cu numai 4% din totalul acţiunilor. Compania planifică o mişcare similară cu cea a "Evraz", la Londra, a declarat vicepreşedintele executiv, Anton Bazulev. Cel mai probabil, oferta iniţială a "Novolipetsk" va fi de 10%. Compania a primit, în luna aprilie, aprobarea pentru vînzarea a 25% din capitalul său prin piaţa acţiunilor. Listarea ar putea avea loc în doi ani. Pentru ofertele amintite, grupul "Evraz" este consiliat de firma americană "Morgan Stanley", iar "Novolipetsk" de banca elveţiană UBS.

Alţi mari producători de oţel din Rusia, "Magnitogorsk" şi "Severstal", adică a doua, res-pectiv a treia companie din domeniu, sînt listaţi doar la Mos-cova.

Apetitul companiilor ruseşti pentru listarea la London Stock Exchange, în special printre societăţile din sectorul minier şi cel metalurgic, s-a accentuat în ultimii ani, mai ales datorită cererii foarte mari de pe piaţă, îndeosebi din partea Chinei. Bursa londoneză a cîştigat teren în faţa pieţelor rivale din New York şi Frankfurt, datorită reglementărilor mai flexibile, dar şi a creşterii interesului miliardarului rus Roman Abramovici pentru această bursă. Abramovici este, acum, cel mai bogat om din Federaţia Rusă, iar acestuia îi urmează Vladimir Lisin, cel care controlează "Novolipetsk". De la începutul anului, companiile din Rusia au cîştigat 3,5 miliarde de dolari prin vînzarea de active străine. Cifra depăşeşte suma atinsă în oricare dintre cei 13 ani care au trecut de la căderea Uniunii Sovietice.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb