Mario Draghi crede că economia zonei euro are nevoie în continuare de banii ieftini de la BCE

ALEXANDRA CISMARU
Internaţional / 18 noiembrie 2017

Mario Draghi (Sursa foto: ecb.europa.eu)

Mario Draghi (Sursa foto: ecb.europa.eu)

Actualizare 12:32 Bloomberg: "Euro devine tot mai atractiv pentru investitorii care caută plasamente sigure"

Moneda unică europeană, care acum câţiva ani era aproape echivalentă cu instabilitatea politică, iar existenţa ei era pusă în pericol de riscurile economice, a devenit în prezent atractivă pentru investitorii care caută plasamente sigure, potrivit Bloomberg.

Atractivitatea euro se datorează parţial interesului investitorilor care renunţă la plasamentele riscante, dar şi optimismului în creştere al acestora referitor la creşterea economică şi inflaţia scăzută din Europa, chiar dacă Banca Centrală Europeană (Bce) nu se grăbeşte să retragă măsurile de stimulare.

Viraj Patel, a analist la banca ING în Londra a menţionat: "Europa devine o destinaţie atractivă pentru a-ţi pune banii să lucreze. Este în mod sigur cazul investitorilor pe termen mediu, care sunt mai sensibili la tendinţele politice şi ciclurile economice".

(A.C.)

-----

Economia zonei euro rămâne dependentă de dobânzile mici la credite asigurate de politica monetară ultra-relaxată adoptată de Banca Centrală Europeană, care utilizează programul său de achiziţii de obligaţiuni pentru a împinge în timp anticipările referitoare la o majorare a costului creditului, a declarat vineri preşedintele BCE, Mario Draghi, potrivit Reuters.

Într-un discurs pronunţat cu ocazia Congresului bancar european de la Frankfurt, Draghi a explicat că BCE este din ce în ce mai încrezătoare că relansarea economică din zona euro va continua, însă politica monetară trebuie să rămână una relaxată din cauza creşterii modeste a salariilor.

"Condiţiile de finanţare foarte favorabile pentru companii şi gospodării, care depind foarte mult de politica noastră monetară, rămân unul dintre motoarele cheie ale relansării", a subliniat Draghi.

Conform sursei, la finele lunii octombrie, BCE a decis să-şi prelungească programul de achiziţii de active până în luna septembrie 2018 şi dincolo de această dată dacă va fi nevoie. De asemenea, BCE a promis că va menţine dobânzile la actualul minim istoric mult timp după ce va pune capăt achiziţiilor de active.

Mario Draghi a subliniat că această promisiune de a continua achiziţiile de active este un element cheie care permite împingerea în viitor a anticipărilor referitoare la prima majorare a dobânzilor, ceea ce contribuie la menţinerea la un nivel redus a dobânzilor de pe piaţă.

"Achiziţiile de active sunt importante şi pentru semnalele pe care le trimit cu privire la evoluţia viitoare a dobânzilor de politică, ceea ce numim efectul de semnal", a declarat Draghi.

Din cauza dobânzilor negative la depozite pe care BCE le percepe, din 2014, de la băncile care îşi plasează lichidităţile la banca centrală, o politică care vizează stimularea băncilor să acorde credite, BCE este criticată de sectorul bancar nemulţumit şi de profiturile reduse şi majorarea normelor de capital.

Potrivit sursei citate, cu toate acestea, Mario Draghi a subliniat că studiile BCE au găsit foarte puţine dovezi că politica sa monetară afectează băncile, adăugând că orice impact negativ viitor va fi compensat de efectele benefice pentru economie în ansamblu. De asemenea, preşedintele BCE a respins acuzaţiile, venite în special din Germania, potrivit cărora politica monetară ultra-relaxată a BCE alimentează o nouă bulă speculativă pe piaţa creditului, apreciind că relansarea economică este una care se întreţine singură.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb