Ministrul Muncii, Marius Budăi, a informat că astăzi s-au făcut primele nouă plăţi către furnizorii care au plafonat şi compensat preţurile la energie electrică şi gaze naturale, conform Agerpres.
"Astăzi am făcut deja primele nouă plăţi către furnizori şi aici vorbesc doar de ceea ce ţine de consumatorii casnici. Plăţile, compensările către furnizori se fac de Ministerul Muncii prin Agenţia Naţională de Plăţi şi Inspecţie Socială pentru consumatorii casnici. Aceste plăţi au început să fie făcute astăzi, avem deja 30 de cereri primite, estimăm că vom avea în jur de 100 -110 cereri, mâine avem programate alte plăţi şi aşa, zi de zi, în termenul cel mai scurt, să închidem aceste plăţi", a declarat Budăi, la Palatul Parlamentului.
Asociaţia Furnizorilor de Energie din România şi-a exprimat îngrijorarea că, la aproape patru luni de la adoptarea legislaţiei şi emiterea primelor facturi, nu au primit înapoi banii cheltuiţi cu plafonarea şi compensarea preţurilor la energie electrică şi gaze naturale.
Potrivit ministrului Budăi, situaţia s-a clarificat săptămâna trecută printr-un ordin care s-a publicat în Monitorul Oficial, iar joia trecută a avut loc o întâlnire cu furnizorii.
Asociaţia Furnizorilor de Energie din România a susţinut, totodată, că prin noul Ordin comun al miniştrilor Muncii, Energiei şi Finanţelor privind decontarea facturilor se prelungeşte nejustificat termenul de rambursare a sumelor cheltuite "spre limite absolut insuportabile".
"Atragem atenţia cu fermitate că riscul de a intra în insolvenţă sau chiar faliment creşte exponenţial cu timpul în care statul nu decontează cheltuielile făcute de către furnizori. Mai mult, un eventual blocaj financiar în plină iarnă ar fi devastator pentru siguranţa sistemului energetic naţional. Cu mici excepţii, care nu totalizează mai mult de 0,1% din piaţa de energie, companiile nu au primit niciun ban, deşi facturile cu plafonările şi compensările cuvenite consumatorilor au început să fie emise din noiembrie 2021. Până acum, subvenţiile prin plafonarea şi compensarea preţurilor la energie, legiferate de autorităţi, au fost suportate din banii furnizorilor, inclusiv din bani împrumutaţi. Nu este nici rolul, nici expertiza companiilor să facă protecţie socială. Acesta este rolul statului", a afirmat Laurenţiu Urluescu, preşedintele AFEER.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 21.02.2022, 17:52)
Engie nu mi-a compensat factura gaze desi am avut consum dec+ian sub grila.
Drept urmare nu am plătit factura și nu o plătesc pana ce acești haiduci nu respecta legea.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 21.02.2022, 18:10)
Engie nu mi-a compensat factura gaze desi am avut consum dec+ian sub grila.
Drept urmare nu am plătit factura și nu o plătesc pana ce acești haiduci nu respecta legea.