Marius Budăi: "Nu putem face legea salarizării unitare pe bucăţi"

S.B.
Politică / 17 mai 2023

Marius Budăi: "Nu putem face legea salarizării unitare pe bucăţi"

Ministrul Muncii Marius Budăi a afirmat că Guvernul are deschidere spre dialog, referindu-se la nemulţumirile persoanelor care lucrează în învăţământ privind salariile, şi există un plan în acest sens, însă legea salarizării unitare nu poate fi făcută pe bucăţi, acum pentru profesori, apoi pentru o altă categorie salarială, informează news.ro.

Social-democratul a adăugat că aceste probleme vor fi rezolvate, dar aspectele ce ţin de salarizare nu pot fi introduse în noile legi ale educaţiei, prin urmare modificările şi măsurile nu pot fi luate "peste noapte".

"Pot fi făcute discuţii şi au fost făcute discuţii. Cred că nu poate să acuze nimeni că nu avem capacitate de dialog şi deschidere la dialog, însă dacă aceste discuţii poate erau mai intens făcute când se scria PNRR şi noi PSD acuzam că se face totul la secret şi vor fi lucruri rele scrise acolo, iată că acum se dovedeşte că am avut dreptate. Însă în continuare am avut o discuţie cu preşedintele partidului Marcel Ciolacu. Avem cumva făcută o deschidere o deschidere şi un plan pentru dumnealor, dar nu putem face legea salarizării unitare pe bucăţi. Acum pentru profesori, săptămâna viitoare pentru altă categorie salarială. Trebuie să o facem toată odată. Discuţiile care au fost cu noi au fost că următoarea ramură care este extrem de importantă pentru ţară este educaţia şi avem capacitatea să rezolvăm aceste probleme, dar nu peste noapte şi nu cu forţa. Mesajul este unul singur, ceea ce a spus şi preşedintele Marcel Ciolacu, că educaţia este o prioritate şi că o vom rezolva în noua lege a salarizării. Nu putem pune în legea educaţiei drepturi salariale, că nu se poate", a afirmat Marius Budăi, întrebat miercuri la Antena 3 CNN ce le răspunde profesorilor care anunţă intrarea în grevă şi dacă nu pot fi făcute majorări salariale pentru a nu fi blocat anul şcolar.

"Când am venit la guvernare în 2022 au fost două rânduri de majorări, fie ele mici, fie ele mari. Dar s-a pus legea salarizării între paranteze şi a trebuit să vină PSD la guvernare ca să reluăm acest parcurs al legii salarizării", a continuat ministrul Muncii.

Chestionat dacă ar putea fi ajustate salariile cu rata inflaţiei pentru persoanele care lucrează în învăţământ, Marius Budăi a replicat: ""Eu, repet, nu am fost la această discuţie".

"Nu ştiu ce s-a discutat şi ce s-a stabilit acolo, însă ştiu foarte clar că ceea ce am spus şi ceea am stabilit în discuţiile cu sindicatele ulterior, de câte ori noi am fost la guvernare, s-a şi întâmplat. Acum, dacă e vina noastră că alţii nu au aplicat legea salarizării, dacă e vina noastră a PSD că alţii au scris în PNRR şi au blocat legea salarizării, asta este. Dar ne asumăm şi l-am auzit pe domnul prim-ministru, dar l-am auzit şi pe preşedintele PSD care au fost extrem de clari în a pune educaţia ca domeniu prioritar şi că acolo ne îndreptăm cu soluţiile noastre, cu ceea ce vom găsi şi vom discuta împreună. Din păcate, nu se poate peste noapte. Nu îmi cereţi să vă dau un răspuns acum, când eu am fost la discuţii. Ştiţi foarte bine că abia am aterizat de la Bruxelles", a completat ministrul Muncii.

Sindicaliştii din educaţie au anunţat, miercuri, după întâlnirea cu premierul Ciucă, la Palatul Victoria că nu s-a ajuns la un acord şi că greva din învăţământ va începe luni, 22 mai, pentru că promisiunile sunt nesatisfăcătoare.

La rândul său, premierul Nicolae Ciucă a declarat, la începutul şedinţei de Guvern de miercuri, despre discuţiile cu sindicatele din educaţie, la care au participat şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu şi miniştrii Educaţiei şi cel al Finanţelor, că au prezentat foarte clar care sunt posibilităţile bugetare ale Executivului în momentul de faţă şi că şi-au asumat la nivelul coaliţiei că în programul de guvernare care va fi aprobat săptămâna viitoare şi cu care va intra în funcţiune noul Guvern, să rezulte foarte clar că educaţia reprezintă prioritate naţională.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Budai n-a facut altceva decat sa mimeze reformele sistemelor de salarizare si de pensii.

    Poti sa zici "peste noapte" doar daca ai fost numit ministru de doar 2-3 luni...dar alde Budai, din noiembrie 2021 si pana in prezent, a dovedit ca n-are nicio viziune referitoare la aceste reforme si doar raspunde la comenile primite: fa-te ca muncesti, mesteca talas...si mult joc de glezna.

    Budai este doar un politruc submedioacru aflandu-se in competitie si la mare concurenta cu celalalt politruc pesedist Petre Daea. 

    1. Sunt bani la buget!

      În timp ce salariile profesorilor rămân foarte mici, angajații din Ministerul Educației ridică sporuri lunare care se apropie de salariul unui profesor debutant (2.800 lei net pe lună, după spusele Ligiei Deca). 

      Toți angajații din Ministerul Educației primesc un spor pentru condiții vătămătoare de muncă, în valoare de 15% din salariu, deși muncesc din fața computerului și din birouri. Profesorii nu primesc acest spor pentru condiții grele de muncă, deși predau la clase și de 30 de elevi.  

      Un secretar din Ministerul Educației ia 2.100 lei spor pentru condiții vătămătoare, deși stă la birou și muncește din fața computerului. Un director general ia un spor pentru condiții vătămătoare de muncă de 1.500 de lei, la un salariu de 13.000 - 18.000 de lei.

      Un consilier din Ministerul Educației, care muncește tot de la birou, ia spor de condiții vătămătoare de 1.100 lei.  

      Spor de 15% ca predau la 30 elevi?

      Daca si pt predat 4 carti timp de o viata,aceleasi interpretate in asa fel ca elevii sa serveasca si o pregatire (la cat de bine predau dascalii )inseamna ca suntem pierduti! 

      Trdbjuie simplificata programa,max 4 ore pe zi la 1 4 si 5 ore pt ceilalti,cu optionale multe si platiti in functie de cati elevi se inscriu la ora lor,sa si dea interesul! 

      Contract pe per determinata de max 10 ani sa se mai si pregateasca ei,nu nepasare si meditatii cu 6 gusteri odata,am baiatul in a doisprezecea,face la 3 obiecte cate o suta pe sedinta cu 6 buc,nefiscalizat nimic,cu prof care predau putin si stau de povesti si apoi ii inregimenteaza la prega! 

      La romana comentarii stufoase memorate si nici ulul nu a citit un rand din operele pe care le comenteaza!

      Poti sa le dai la prof 10000 euro,tot prosti pe banda scot ca sunt la fel ca sistemul corupt din care fac parte,sa nu vorbim de unii prof univ,la poli calculatore,sunt retarzi fata de studentii buni,noroc cu asistentii care sunt spirt! 

      Si tu ai avut profesori prosti.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb