Firme de asigurări, bănci şi SIF Moldova (SIF2) se numără, alături de Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), printre investitorii în obligaţiunile lansate de Autonom Services (AUT24E), titluri ce au fost vândute iniţial printr-un plasament privat încheiat la începutul lunii trecute şi care s-au listate ieri la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).
Cele 20.000 de titluri au o valoare nominală de 1.000 de euro, poartă o dobândă fixă de 4,45% pe an şi au o maturitate de cinci ani, urmând să ajungă la scadenţă în noiembrie 2024.
Marius Ştefan, co-acţionar şi fondator al Grupului Autonom International, din care face parte Autonom Services, a declarat, ieri, cu ocazia evenimentului ce a marcat intrarea la tranzacţionare a titlurilor obligatare: "Ne-a plăcut că, atunci când s-a închis tot acest proces (n.r. de emisiune a obligaţiunilor), am avut un mix foarte echilibrat de investitori. Am bifat toate categoriile. Am avut în premieră absolută SIF-uri, SIF Moldova, firme de asigurări, bănci care au cumpărat direct obligaţiuni, nu prin fonduri, şi apoi investitorii obişnuiţi, adică fondurile de obligaţiuni. Bineînţeles BERD-ul, care a fost alături de noi de la început, precum şi fonduri specializate, mai mici".
Prin plasament, Autonom Services, companie ce oferă servicii de leasing operaţional şi rent-a-car, a strâns 20 milioane de euro, din care 4,5 milioane de euro au venit de la BERD, iar banii vor fi folosiţi pentru achiziţia de maşini.
Marius Ştefan a spus: "În fiecare an, nevoile noastre de finanţare sunt mari. Cumpărăm circa 3.000 de maşini şi la o valoare medie de achiziţie de 14 - 15.000 de euro fără TVA, necesarul de finanţare pentru fiecare an este de peste 40 milioane de euro. În aceste condiţii, cele 20 de milioane pe care le-am accesat ne ajung cam pentru cinci - şase luni de zile".
Pe de altă parte, prin derularea emisiunii de obligaţiuni, unul dintre obiectivele specifice ale Autonom Services constă în creşterea maturităţii medii a finanţărilor atrase, astfel încât, dată fiind maturitatea de cinci ani a obligaţiunilor, scadenţa medie a finanţărilor atrase să crească substanţial, în acord cu durata medie de patru ani a contractelor de leasing operaţional, principala categorie de servicii prestate de companie.
Probabil nu va fi singura emisiune de obligaţiuni, în condiţiile în care, piaţa în care activează Autonom este subdezvoltată faţă de celelalte din Uniunea Europeană, au lăsat să se înţeleagă fraţii Dan şi Marius Ştefan.
"Ritmul de creştere este clar şi credem că piaţa se va dubla într-un orizont de cinci - şapte ani. Este foarte mult loc de creştere, dar nu pentru oricine", a spus Dan Ştefan, co-acţionar al grupului.
Şi totuşi, nu se întrevede şi o listare a Autonom Services la Bursa de Valori Bucureşti într-un orizont de timp apropiat.
Dan Ştefan a declarat: "Avem o viziune de tip «family business» şi deocamdată nu vedem Autonom ca pe o companie publică (...). Toţi indicatorii la care ne uităm trebuie obligatoriu să aibă o componentă pe termen lung. Or, peste tot în lume, companiile publice au o tendinţă să fie puţin obsedate de rezultatele trimestriale. Ceea ce de multe ori este în detrimentul dezvoltării pe termen lung. Credem că ni se potriveşte mai mult ideea de a fi o companie privată, nelistată, bineînţeles cu guvernanţă corporativă, cu board, cu auditori etc. Nu avem intenţii, ca pe termen mediu, să facem un pas în direcţia listării".
Autonom Services a evoluat de la un start-up ce a luat naştere la Piatra Neamţ în 2006 în zona serviciilor rent-a-car pentru persoanele fizice, la un jucător naţional în piaţa serviciilor de mobilitate.
Din 2011, compania a început să ofere servicii de leasing operaţional, ce au devenit progresiv principalul catalizator de creştere a veniturilor, fiind în prezent principalul segment de afaceri.
Autonom Services a achiziţionat, în iunie 2018, BT Operational Leasing (BTOL), subsidiara de leasing operaţional a Bancii Transilvania.
Veniturile din exploatare consolidate conform IFRS pentru Autonom Services în 2018 au fost de 251,3 milioane lei, în timp ce în primul semestru din 2019, acestea s-au situat la 178,7 milioane lei. La nivelul primului semestru din 2019, veniturile din leasing operaţional au fost de 79,7 milioane lei, iar cele aferente serviciilor rent-a-car au atins 29,7 milioane lei. De asemenea, profitul, înainte de taxe, depreciere şi amortizari (EBITDA) în primul semestru din 2019 a fost de 71 milioane lei, iar profitul net consolidat de 15,7 milioane lei.
Plasamentul privat a fost intermediat de BRD Groupe Societe Generale, în calitate de coordonator unic al tranzacţiei, şi de BT
Capital Partners, divizia de investment banking şi pieţe de capital a Grupului Financiar Banca Transilvania, în calitate de Manager.
În prezent, compania are o acoperire extinsă la nivel naţional (prin raportare la marile centre urbane ale ţării şi având în vedere distribuirea geografică a punctelor de lucru), peste 500 de angajaţi şi o flotă ce depăşeşte 9.000 de autoturisme.
Autonom deţine mai mult de 40 de agenţii în peste 30 de oraşe din ţara noastră, precum şi în Ungaria (două agenţii) şi Serbia (o agenţie).