Directorul general al Facebook, Mark Zuckerberg, a încercat miercuri să convingă congresmenii americani că criptomoneda Libra va fi o forţă a binelui, care ar reduce costurile plăţilor electronice şi ar ajuta oamenii să participe la sistemul financiar internaţional, transmite Reuters.
Zuckerberg a venit în faţa Comisiei pentru servicii financiare din Camera Reprezentanţilor şi a afirmat că Facebook nu va susţine nicio măsură a Libra Association, care reuneşte 21 de membri, între care firme de investiţii şi organizaţii non-profit, de lansare a criptomonedei până când nu va răspunde mulţumitor tuturor îngrijorărilor exprimate de autorităţile de reglementare.
Reprezentanta Maxine Waters, preşedinta democrată a comisiei, a cerut anterior ca proiectul Libra să oprească lansarea monedei care este programată pentru 2020 şi a redactat un proiect de lege ce prevede interzicerea implicării companiilor de tehnologie în sectorul serviciilor financiare.
Autorităţi de reglementare din întrega lume sunt îngrijorate că moneda digitală Libra ar putea fi folosită pentru spălarea de bani şi finanţarea terorismului.
Waters l-a întrebat pe Zuckerberg despre paşii Facebook în vederea combaterii dezinformării şi a descurajării participării alegătorilor la alegerile prezidenţiale din noiembrie 2020. Luni, compania a anunţat că a exclus de pe platforma sa o reţea de conturi ruseşti care aveau ca ţintă alegători americani înscrişi pe Instagram.
"Ar fi în beneficiul tuturor dacă Facebook s-ar concentra pe remedierea nenumăratelor deficienţe şi eşecuri existente, înainte de a continua proiectul Libra", i-a spus Waters lui Zuckerberg.
Mai multe companii de servicii financiare care erau înscrise în Libra Association s-au retras, între acestea aflându-se Mastercard, Visa, PayPal şi eBay.
Şeful Facebook a fost audiat în Congres în aprilie 2018, timp de 10 ore, pe parcursul a două zile, în legătură cu accesul incorect al firmei de consultanţă politică Cambridge Analytica la datele clienţilor Facebook, în legătură cu alegerile prezidenţiale americane din 2016.
Scandalul a lezat reputaţia Facebook la Washington şi a provocat îngrijorare în rândul congresmenilor că operatorul reţelei de socializare nu poate lansa în siguranţă o monedă digitală adresată celor 2,4 miliarde de utilizatori.
Zuckerberg a recunoscut greşelile Facebook, dar a spus că acestea nu trebuie să stea în calea proiectului Libra, înregistrat în Elveţia, care ar contribui la reducerea costului plăţilor la nivel global.
David Marcus, director din cadrul Facebook care coordonează proiectul Libra, a fost audiat în faţa comisiei în luna iulie. Săptămâna trecută, acesta a declarat reporterilor că Zuckerberg nu va putea să facă angajamente concrete în numele Libra pentru că Facebook nu mai controlează proiectul.
Pe 14 octombrie, Libra Association, formată din 21 de membri, a convenit articolele care stabilesc cum va fi guvernată organizaţia, în conformitate cu legislaţia elveţiană. Cea mai mare parte a deciziilor vor necesita un vot majoritar al consiliului de guvernanţă al grupului, ceea ce înseamnă că Facebook nu va controla deciziile respective.