Restructurarea guvernului este nece-sară, dar numai dacă vom face o restructurare reală şi raţională, şi nu una populistă, cu împărţirea sau reîmpărţirea unor funcţii, a declarat, sâmbătă, la Oradea, vicepremierul Marko Bela, preşedintele UDMR, citat de Rompres.
În opinia liderului UDMR, restructurarea ar fi fost necesară încă de la formarea guvernului, deoarece executivul "avea structuri moştenite". Marko Bela consideră că la un an şi jumătate "este firească o astfel de propunere", dar a evidenţiat şi rezultatele obţinute în această perioadă de actualul Cabinet, anume un raport de ţară mult mai bun decât acum o jumătate de an şi "apropierea" de UE.
"Am observat că pentru unii, restructurarea ar însemna rediscutarea relaţiilor de forţă. Pe noi nu reîmpărţirea funcţiilor ne interesează în primul rând, ci principiile pe baza cărora guvernul ar putea să funcţioneze mai bine", a spus preşedintele UDMR, menţionând că principiile restructurării ar trebui să fie eficienţa, transparenţa, reducerea structurii guvernamentale, descentralizarea, acomodarea structurilor pe necesităţile Uniunii Europene.
Potrivit lui Marko Bela, direcţiile pe care ar trebui să se concentreze restructurarea Guvernului ar trebui să fie reducerea numărului miniştrilor, "dar nu ca aspect cel mai important", a numărului de agenţii, autorităţi, departamente, oficii şi servicii existente în subordinea guvernului, "în urma unei analize stricte".
În context, Marko Bela a vorbit despre rolul Ministerului Integrării, care, achitându-se de sarcinile existente, va trebui desfiinţat. "Afacerile Europene ar putea să treacă, eventual, la Externe şi să se înfiinţeze, în schimb, un resort sau un minister aparte al Dezvoltării Regionale. În viitorul apropiat, dezvoltarea regională va căpăta o importanţă din ce în ce mai mare", a arătat vicepremierul.
O altă direcţie care interesează UDMR este descentralizarea. Marko Bela s-a referit la unele structuri din teritoriu subordonate guvernului, UDMR dorind să se păstreze numai cele care au atribuţii de control: inspecţiile, inspectoratele, gărzile (de mediu, de sănătate etc), iar tot ce ţine de administrarea unui domeniu, direcţiile, în general, să treacă la Consiliile Judeţene sau municipale.
Ministerele care interesează UDMR sunt, potrivit preşedintelui formaţiunii, cel al telecomunicaţiilor, al amenajării teritoriului, al transporturilor şi al dezvoltării regionale.
"Acestea au conexiuni cu dezvoltarea infrastructurii. Eu nu ştiu dacă putem face dintr-o dată acest lucru, dar va trebui să demarăm un astfel de proces. Suntem parteneri într-o astfel de regândire a structurilor guvernamentale, dar numai dacă o facem foarte operativ, foarte solidar şi foarte repede. Nu avem nevoie de instabilitate sau situaţie conflictuală acum, când mai avem câteva luni până la raportul de ţară din octombrie şi când trebuie să facem treabă. Ori facem această restructurare foarte repede, dar totuşi temeinic, ori ne facem analizele noastre, fiecare îşi face temele, şi când ne vom relaxa puţin, atunci vom face restructurare", a afirmat Marko Bela.