Cea de a şaptea ediţie a "Marşului pentru viaţă" a avut loc sâmbătă, în ziua praznicului Bunei Vestiri, în mai multe oraşe din ţară, sub genericul "Ajută Mama şi Copilul! Ei depind de tine!".
O mie de persoane au participat sâmbătă la Alba Iulia la "Marşul pentru viaţă", manifestări similare având loc în opt oraşe din judeţele Alba şi Mureş, după cum a informat consilierul cultural al Arhiepiscopiei Ortodoxe de Alba Iulia, Oliviu Botoi.
'Copilul, dar de la Dumnezeu', 'Nu renunţa la copilul tău', 'Adopţia este o alegere nobilă' sau 'Bărbaţii adevăraţi nu presează femeile să facă avort' au fost câteva din mesajele inscripţionate pe pancartele purtate de participanţii la marş. Printre aceştia s-au regăsit mulţi preoţi, dar şi un număr însemnat de tineri şi de copii, unii dintre ei îmbrăcaţi în costume populare.
.Participanţii s-au adunat în faţa Casei de Cultură a Sindicatelor din Alba Iulia, de unde au plecat în marş pe traseul Bulevardul Revoluţiei - Bulevardul Transilvaniei - Parcul Unirii - Piaţa Tricolorului. Ei s-au oprit apoi pe esplanada dintre Catedrala Reîntregirii şi Catedrala Romană-Catolică 'Sfântul Mihail', unde cei prezenţi au rostit 'Tatăl Nostru'.
Au fost rostite, deasemenea, câteva alocuţiuni din partea reprezentanţilor cultelor creştine implicate în proiect, după care a urmat un scurt moment artistic, susţinut de către tineri liceeni şi studenţi.
În şedinţa de lucru din data de 9 februarie 2017, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a binecuvântat demersul Asociaţiei Studenţi pentru viaţă de a organiza cea de-a şaptea ediţie naţională a Marşului pentru viaţă, desfăşurat sub genericul "Ajută Mama şi Copilul! Ei depind de tine!".
Peste 400 de persoane au participat sâmbătă după-amiază la, Slatina, la "Marşul pentru viaţă", deplasându-se pe principalul bulevard al oraşului cu afişe şi pancarte care aveau afişate mesaje pro-familie şi anti-avort, de tipul "Fiecare viaţă e un dar", "Copiii sunt iubire".
Marşul a început pe esplanada din centrul civic al municipiului Slatina şi a continuat pe principalul bulevard al municipiului, până la Casa de Cultură a Tineretului.
Cei mai mulţi dintre participanţi au fost tineri, care au avut în mâini colorate, pancarte şi bannere cu mesaje precum "Asumă, Ajută, Adoptă!", "Pentru viaţă, pentru femeie, pentru familie", "Bărbaţii adevăraţi aleg viaţa", "Mamă, te rog nu mă avorta!".
Marşuri similare s-au desfăşurat şi în municipiul Caracal, precum şi în oraşele Balş, Corabia şi Drăgăneşti-Olt.
Circa o mie de persoane au participat sâmbătă după-amiaza la 'Marşul pentru viaţă' organizat de către filialele locale ale Asociaţiei Studenţilor Creştini Ortodocşi Români (ASCOR) şi Asociaţiei Pro Vita sub genericul 'Ajută Mama şi Copilul! Ei depind de tine!'.
Participanţii s-au întrunit la Biserica Hagi Enuş şi au parcurs traseul: Biserica Hagi Enuş - Universitate - Primărie - Piaţa Prefecturii - Biserica 'Sfânta Treime' - Biserica 'Madona Dudu'.
Călin Roşu, vicepreşedinte ASCOR Craiova, a declarat pentru AGERPRES că marşul a fost organizat pentru a atrage atenţia societăţii civile asupra necesităţii de a conştientiza că dreptul la viaţă este inalienabil. "Suntem pro-viaţă, pro-familie, pro-mamă şi pro-copii, aceasta este esenţa marşului. Nu ne opunem la nimic, ci dorim să atragem atenţia societăţii civile asupra unei necesităţi, aceea de a conştientiza că dreptul la viaţă este inalienabil, un drept pe care îl avem din prima secundă a conceperii noastre până în ultima secundă a vieţii noastre. Suntem reprezentanţi din toată societatea, din toate categoriile sociale pentru a apăra dreptul la viaţă, Călin Roşu, vicepreşedinte ASCOR Craiova. Acesta a mai afirmat că mesajele cu care au venit la acest marş fac apel la fiecare persoană şi ar trebui să le dea tuturor de gândit.
La rândul său, Ioniţă Apostolache, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Olteniei a afirmat că Biserica este alături de toţi care susţin viaţa, valorile şi familia tradiţională. "Acest marş a fost organizat pentru a arăta că Biserica este alături de cei care susţin viaţa, ea însăşi fiind cea care promovează aceste valori şi suntem cu adevărat mândri că credincioşii noştri organizează astfel de evenimente de care noi suntem alături ca părinţi duhovniceşti. Nădăjduim în promovarea şi susţinerea valorilor tradiţionale,a familie tradiţionale, a vieţii, a celor care doresc să promoveze un ethos creştin în felul lor de a fi şi azi împreună cu ei, de praznicul Bunei Vestiri, mergem împreună pentru a da un exemplu societăţii civile", a declarat Ioniţă Apostolache.
Participanţii la protest au susţinut că o familie nu se poate bucura pe deplin dacă nu are copii. "Urmează să mă căsătoresc şi în opinia mea căsătoria nu are o valoare mai mare pentru un om obişnuit decât aceea de a-şi face familia deplină prin naşterea de copii. Nu înţeleg cum un om raţional nu înţelege ceea ce înţeleg animalele: orice animal matur abia aşteaptă să nască pui şi să îi hrănească", a spus un tânăr participat.
La rândul lor două surori geme care au venit cu cei şase copii au lor au afirmat că ele sunt în viaţă datorită unui avort ratat înainte de 1990. "Am venit la acest protest cu sora mea geamănă, pentru că Dumnezeu ne-a ocrotit şi ne-a salvat de două ori de la un avort pe vremea lui Ceauşescu. Şi datorită acestei minuni sunt astăzi în viaţă încă şase copii, pentru că eu am născut trei copii şi sora mea trei copii şi mesajul este ca toate femeile să lase copiii să se nască şi să crească, pentru că Dumnezeu are grijă de orice făptură", a spus una dintre acestea.
O tânără participantă a spus că le doreşte tuturor femeilor să se bucure de copii. "Le mulţumesc tuturor mamelor că ne-au născut şi ne-au educat cu toate greutăţile pe care le-au întâmpinat şi tuturor femeilor le doresc să se bucure de acest mare dar de a avea copii, iar celor care nu au de a împărtăşi bucuria cu ceilalţi oameni", a afirmat aceasta.
Marşul a început cu rostirea rugăciunii Tatăl Nostru în curtea Bisericii Hagi Enuş, rugăciunea care a fost spusă şi în Piaţa Mihai Viteazul şi cu care s-a şi încheiat marşul care a durat circa o oră la Biserica Madona Dudu.
Potrivit organizatorilor, "Marşul pentru viaţă' s-a desfăşurat în ziua praznicului Buna Vestire în peste 285 de localităţi din România şi Republica Moldova şi reprezintă una dintre cele mai importante iniţiative civice prin care se contribuie la lupta împotriva avortului, "un flagel al societăţii contemporane care, în România, în perioada 1958 - 2014, a curmat circa 22 638 755, ţara noastră aflându-se pe locul doi în lume, după Rusia, în ceea ce priveşte numărul de avorturi raportat la populaţia existentă".
În cinci oraşe din Eparhia Buzăului şi Vrancei au participat sâmbătă după amiază la "Marşul pentru viaţă" aproape 10.000 de persoane.
Participanţii la "Marşul pentru viaţă" din Capitală au ajuns, la ora transmiterii acestei ştiri, în Parcul Tineretului, numărul acestora depăşind 4.000, după ce pe traseu li s-au alăturat şi alţi oameni. Circulaţia a fost oprită pe bulevardele Unirii şi Dimitrie Cantemir, pe sensul spre Tineretului.
Participanţii la "Marşul pentru viaţă" au ajuns, la ora transmiterii acestei ştiri, în parcul Tineretului, punctul final al manifestaţiei.
Pe durata deplasării, traficul rutier a fost orit pe bulevardul Dimitrie cantemir, pe sensul spre Tineretului. De asemenea, a fost întrerură circulaţia rutieră şi pe bulevardul Unirii.
Participanţii la manifestaţie s-au adunat în jurul orei 12.00 în Parcul Unirii, unde au împărţit baloane colorate şi pancarte cu mesaje precum "Cu fiecare copil, un înger vine in lume", "Sunt iubire, Sunt pentru viaţă", "Ajută mama şi copilul, ei depinde de tine", "Femeile merită mai mult decât avortul".
Între participanţi se numără, ca în fiecare an, şi preoţi, Biserica Ortotoxă anunţând, de altfel, că sprijină acest marş, organizat de Asociaţia "Studenţi pentru viaţă", iar "participarea clerului şi mirenilor la acest eveniment nu este obligatorie, ci benevolă".
Unul dintre preoţii prezenţi la marş, Ionuţ Ungureanu, de la parohia "Sfântul Grigorie" din Capitală a spus că a venit "pentru a susţine viaţa".
"Sunt aici pentru a susţine femeile penteu ca merita tot respectul din lume, pentru Creaţia lui Dumnezeu care i-a fost lăsată ca aceşti copii sa vina la dansul. Avortul este o crima. Nu trebuie sa se întâmple", a spus o femeie care participă la acest marş.
La manifestaţie a luat parte şi Gigi Becali, care a venit însoţit de mai multe persoane îmbrăcate în costume populare, acestea având steaguri de mari dimensiuni.
"Sunt peste 290 de oraşe din România şi din Republica Moldova în care se organizează acest marş. Mesajul pe care noi vrem să îl transmitem este necesitatea sprijinului şi solidarităţii pentru femeile aflate în criza de sarcină. Este vorba de acele femei care, deşi se bucură foarte mult în momentul în care află că sunt însărcinate, când dau vestea partenerului şi familiei se confruntă cu reacţii negative, presiuni şi uneori chiar cu situaţia în care sunt forţate să facă avort. Considerăm că unei societăţi civilizate trebuie să îi pese mult mai mult de problemele cu care se confruntă aceste femei. Şi dorim să ne manifestam sprijinul, susţinerea pentru ele. În mod clar dorim să precizăm că nu milităm pentru interzicerea avortului, nu acesta este scopul marşului", a declarat, pentru News.ro, Alexandra Nadane, preşedinta Asociaţiei "Studenţi pentru Viaţă", care organizează acest marş.
Tema "Marşului pentru viaţă" - aflat la cea de-a şaptea ediţie - este "Ajută mama şi copilul! Ei depind de tine", organizatorii spunând că România ocupă locul al doilea în statistica numărului de avorturi: 22.743.390 de avorturi legale, chirurgicale, doar în spitalele de stat, în perioada 1958 - iunie 2016, faţă de o populaţie de 19.760.000 de persoane la 1 ianuarie 2016.
Potrivit organizatorilor, la finalul marşului, în Parcul Tineretului a avut loc şi un concert, susţinut de formaţiile Coco şi Schimbul 3, precum şi de artiştii Dragoş Bădoi şi Maria Coman.