MARTIN ZMELIK, CEO CEZ ROMÂNIA: "CEZ îşi va continua planul de investiţii în reţeaua de distribuţie"

Ziarul BURSA #Companii / 28 noiembrie 2016

"CEZ îşi va continua planul de investiţii în reţeaua de distribuţie"

Studiile arată că preţul energiei electrice pentru clienţii casnici din România este sub media europeană, dar comparat cu paritatea puterii de cumpărare ne situăm în top, preţul fiind mai mare doar în Germania şi Portugalia, spune Martin Zmelik, CEO CEZ România.

"Începând cu luna iulie 2016, 70% din energia electrică consumată de casnici nu mai este reglementată, ci achiziţionată de pe piaţa liberă", ne-a spus domnul Zmelik, în cadrul unui interviu, adăugând: "La finalul lui 2017, toată energia electrică consumată de clienţii casnici va fi asigurată de piaţa liberă de energie. Dacă ar fi să luăm în considerare trendul actual, acest lucru va duce la preţuri mai mici pentru consumatorii de ultima instanţă".

CEO-ul CEZ ne-a mai spus că societatea îşi va continua planul de investiţii în reţeaua de distribuţie a energiei electrice.

Reporter: Ce îmbunătăţiri credeţi că va aduce Strategia Energetică a României pentru perioada 2016 - 2030, în sectorul energetic şi în CEZ România, cu perspectiva anului 2050? Cum va sprijini această strategie planul de investiţii din industrie?

Martin Zmelik: Primul aspect ce trebuie remarcat în Strategia Energetică propusă pentru perioada 2016 - 2030, este intenţia clară a statului de eficientizare prin închiderea centralelor electrice vechi şi îmbunătăţirea reformelor din administraţie.

Acest lucru denotă alinirea la trendul regional şi european, fiind mult mai ancorat în realitate. Promovează, de asemenea, oportunitatea unui business nou dacă va fi însoţit de un cadru juridic stabil şi previzibil.

În ansamblu, abordarea cere mai multă transparenţă şi comunicare către industrie, fapt solicitat intens în ultimii ani şi de mediul de afaceri privat.

Aspecte mai concrete precum producţia eficient distribuită în combinaţie cu capacităţi de stocare vor duce către pieţe regionale cu un sistem mai sigur de furnizare a energiei, la preţuri rezonabile. Cu toate acestea, investiţiile în reţelele electrice vor continua să fie necesare.

Acţiunile pro mediu combinate cu cele de eficienţă energetică, noile tehnologii şi pieţele complet integrate vor lansa noi provocări jucătorilor din piaţa de energie care vor fi nevoiţi să-şi adapteze strategia şi să devină mai flexibili în abordarea business-ului lor.

Totodată, este important ca documentul (nr. Strategia Energetică a României) să conţină o listă cu punctele vulnerabile ale sectorului de energie, securitatea energetică rămânând una dintre aspectele centrale.

Un alt aspect cheie pozitiv menţionat de strategie se referă la intenţia statului de a avea un personal mai competent, care să fie capabil să înţeleagă şi să-şi îmbunătăţească activitatea din sectorul energetic, iar acest lucru este un punct de conexiune puternic cu abordarea investitorilor străini a sectorului energetic.

Eforturile diplomatice în forumurile europene şi parteneriatul strategic cu SUA sunt principalele modalităţi de a asigura interesele strategice ale României în sectorul energetic.

Reporter: Ce lacune observaţi în legislaţia actuală?

Martin Zmelik: Părerea mea este că Legea 220 necesită o revizuire care să stimuleze stabilitatea şi previzibilitatea sectorului energetic, iar noua legislaţie europeană ar trebui adoptată în legislaţia primară.

Reporter: Care sunt avantajele şi dezavantajele unei pieţe libere faţă de o piaţă reglementată pentru un client de ultimă instanţă?

Martin Zmelik: Consumatorii de ultimă instanţă încă beneficiază de preţuri parţial reglementate. România a ales să deschidă treptat piaţa de energie pentru aceşti clienţi, ceea ce s-a dovedit a fi o abordare inteligentă.

În timp ce preţul la energia electrică ca produs pe piaţă a scăzut foarte mult pe parcursul ultimilor ani, fapt datorat în mare parte surselor regenerabile de energie, scăderea a avut un impact pozitiv asupra tuturor consumatorilor. În prezent, este posibil să se găsească oferte mai ieftine pentru consumatorii casnici de pe piaţa concurenţială.

Cu toate acestea, înainte de a părăsi piaţa reglementată, clienţii ar trebui să ia in considerare faptul ca odată ce au părăsit sectorul reglementat nu mai pot reveni în piaţa reglementată. Pe de altă parte, ar trebui să ţină cont şi de faptul că începând cu anul 2018 toată piaţa va fi competitivă.

Reporter: În ce domenii va investi CEZ România pe viitor?

Martin Zmelik: Noi monitorizăm întotdeauna oportunităţile oferite de piaţă precum şi cadrul legislativ. Considerăm că o legislaţie stabilă şi previzibilă atrage şi păstrează investitori serioşi, care investesc pe termen lung, aşa cum şi Grupul CEZ s-a dovedit a fi în România.

În conformitate cu Strategia Energetică Naţională, în cazul în care va fi susţinută şi de legislaţia primară şi secundară, eficienţa energetică va fi principalul obiectiv.

Ne vom continua planul ambiţios şi de durată de investiţii în reţeaua de distribuţie a energiei electrice.

De asemenea, CEZ Vânzare îşi va mări gama de oferte cu scopul de a oferi clienţilor numeroase opţiuni de produse şi servicii de înaltă calitate care să le ofere confort, de la asigurări obligatorii la servicii energetice.

Vom mări numărul staţiilor de încărcare pentru maşinile electrice şi vom căuta să stabilim parteneriate pentru servicii complementare legate de energie electrică.

Reporter: Având în vedere puterea de cumpărare a românilor, cum aţi descrie preţul energiei în comparaţie cu cel al celorlalte state membre ale UE?

Martin Zmelik: Cele mai recente studii arată că preţul energiei electrice pentru clienţii casnici din România este sub media europeană dar comparat cu paritatea puterii de cumpărare ne situăm cumva în top, preţul fiind mai mare doar în Germania şi Portugalia.

Începând cu luna iulie 2016, 70% din energia electrică consumată de casnici nu mai este reglementată, ci achiziţionată de pe piaţa liberă. La finalul lui 2017, toată energia electrică consumată de clienţii casnici va fi asigurată de piaţa liberă de energie. Dacă ar fi să luăm în considerare trendul actual, acest lucru va duce la preţuri mai mici pentru consumatorii de ultima instanţă.

Reporter: Cum aţi descrie programele viitoare de eficientizare şi digitalizare a proceselor din CEZ România?

Martin Zmelik: Proiectul SMART Transformation a început să organizeze întreaga activitate de distribuţie cu scopul de a oferi un serviciu mai calitativ clienţilor noştri şi de a reduce semnificativ durata şi numărul întreruperilor în alimentarea cu energie electrică.

Clienţii noştri se vor bucura de servicii mai bune oferite de echipamente şi procese smart, tehnologii de vârf pentru procesul de distribuţie a energiei electrice, completate de soluţii online la plata facturilor de energie, recontractare electronică sau alte servcii în zona de furnizare.

Proiectul E-mobility reprezintă alternativa verde pentru călătorii. Am instalat la sediile CEZ din Craiova şi Piteşti, primele două staţii de încărcare pentru maşinile electrice şi le-am oferit proprietarilor de maşini hibrid şi electrice posibilitatea de a-şi încărca maşinile gratuit.

Plănuim să ne dezvoltăm reţeaua de staţii de încărcare cu încă două staţii până la sfârşitul anului 2016, în acelaşi timp suntem şi în perioada de certificare pentru o staţie de încărcare marca CEZ.

În parcul eolian avem o echipă care se ocupă de un proiect de stocare a energiei.

Suntem un partener de tradiţie pentru municipalităţi, le oferim servicii ESCO care au drept rezultat costuri optimizate pentru iluminatul public, dar şi servicii de audit energetic şi management pentru economii sustenabile pe termen lung.

Reporter: În ce stadiu este construirea de prize electrice? Veţi mai construi staţii de încărcare pentru maşinile electrice până la finalul anului?

Martin Zmelik: Considerăm că maşinile electrice reprezintă viitorul şi vom continua să ne dezvoltăm reţeaua de staţii de încărcare a maşinilor electrice, folosind, de asemenea, fonduri externe.

Reporter: Cât de mult a fost investit în staţiile de încărcare a maşinilor electrice de la Piteşti şi Craiova?

Martin Zmelik: Mai important decât costul de instalare al staţiilor, este important de menţionat faptul că punem la dispoziţie încărcarea în mod gratuit pentru toţi clienţii noştri.

Considerăm că sumele investite nu sunt încă relevante în comparaţie cu importanţa abordării în sine.

Pentru noi este mult mai important să transmitem un mesaj pozitiv şi să dezvoltăm o minimă infrastructură "verde", cu scopul de a încuraja adoptarea maşinilor electrice. Ne mândrim să ne numărăm printre pionierii acestei tendinţe în România.

Reporter: Ce aşteptări aveţi de la autorităţi care să ajute la îmbunătăţirea mediului de afaceri?

Martin Zmelik: Credem că nevoia comună a sectorului energetic este aceea de mai multă stabilitate şi predictibilitate în prevederile Legii 220.

Totodată, transpunerea realistă şi aplicabilă a Strategiei Energetice Naţionale în legislaţia primară şi secundară ar aduce mai multe oportunităţi pentru sectorul energetic românesc.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb