MARTIN ZMELIK: "CEZ România vrea să se dezvolte pe piaţa serviciilor de eficienţă energetică"

Alina Toma Vereha
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 30 septembrie 2014

"CEZ România vrea să se dezvolte pe piaţa serviciilor de eficienţă energetică"

Piaţa autohtonă de energie trece printr-o perioadă cu presiuni pe scăderea preţurilor la consumatorii finali, dar şi dezbateri intense asupra mixului energetic potrivit ţării noastre în următoarea perioadă în contextul diminuării importante a cererii.

Martin Zmelik, directorul general al CEZ România, ne-a declarat că măsurile de eficienţă energetică pot fi răspunsul la o parte din aceste probleme.

Domnia sa ne-a precizat: "CEZ România vrea să se dezvolte oferind clienţilor servicii în domeniul eficienţei energetice, pe care îl considerăm o oportunitate pentru noi în perioada următoare. Furnizorii de energie trebuie să fie mult mai flexibili în relaţiile cu clienţii. Mă refer la un parteneriat construit în jurul furnizorului de utilităţi. Ei pot face un parteneriat cu consumatorii, cu beneficii de ambele părţi, în special în cadrul programelor de economisire a consumului de energie. Având în vedere potenţialul mare de economisire a electricităţii, eficienţa energetică poate fi un motor de dezvoltare economică a României".

Oficialul CEZ România ne-a explicat faptul că eficienţa energetică nu presupune doar reducerea consumului de electricitate, ci şi microgenerare pentru acoperirea propriului consum sau un bun management al costurilor.

"Nu vrem să oferim clienţilor noştri doar electricitate, ci şi servicii complete privind eficenţa energetică. Este o nouă direcţie de dezvoltare pe care vrem să o urmăm în România", a conchis Martin Zmelik.

Distribuitorii şi furnizorii sunt obligaţi să reducă anual 1,5% din consumul total de electricitate şi gaze. Conducerea CEZ România aşteaptă să vadă ce ţinte îşi va propune ţara noastră prin legislaţia secundară de aplicare a directivei europene privind eficienţa energetică pentru a-şi evalua costurile cu reţeaua de distribuţie din Oltenia.

Domnul Zmelik ne-a mai declarat: "Noi acum lucrăm pe diferite scenarii de scădere a consumului, care este un fenomen ce se manifestă deja în piaţă. Eficienţa energetică este un proces complex. Noi suntem la început. Avem doar direcţiile generale pe care vrem să ne dezvoltăm serviciile: iluminat public, microgenerare, servicii pentru consumatorii industriali şi auditări energetice. Vom face proiecte pilot ca să înţelegem cum legislaţia şi piaţa sunt pregătite pentru astfel de servicii".

CEZ susţine că a investit peste un miliard de euro în reţele

Criticile la adresa distribuitorilor de electricitate şi gaze s-au înmulţit în ultimul an, mai mulţi politicieni, furnizori şi consumatori reclamând că operatorii nu investesc suficient în reţele deşi beneficiază de tarife în creştere.

Martin Zmelik a comentat: "CEZ întotdeauna şi-a îndeplinit obligaţiile investiţionale. Suntem aici pe termen lung. Din 2005 şi până în prezent, am investit în reţelele electrice peste un miliard de euro. Noi am îndeplinit întotdeauna regulamentele ANRE (n.r. reglementatorul pieţei) şi cerinţele obligatorii de investiţii. Investiţiile noastre vizează dezvoltarea reţelei, creşterea siguranţei în alimentare, reducerea pierderilor din reţele şi îmbunătăţirea calităţii serviciilor. Dar investiţiile acestea sunt de durată. Când am preluat distribuţia în 2005, calitatea reţelei din Oltenia era precară. Oamenii uită de unde am plecat cu programul amplu de investiţii".

Domnia sa a subliniat că nivelul investiţiilor în reţeaua electrică din Oltenia este echilibrat cu puterea de cumpărare a consumatorilor. "Ne vom continua investiţiile şi suntem deschişi la discuţii cu clienţii mari şi municipalităţile pentru a susţine dezvoltarea regională", ne-a precizat domnia sa.

Şeful CEZ România crede că multitudinea de critici la adresa distribuitorilor ţine de ritmul de dezvoltare: "Poţi să investeşti mult dacă îţi recuperezi banii prin tarifele reglementate. Dar aici trebuie să ţii cont de gradul de suportabilitate a acestor tarife. Consumatorii sunt subiectivi. Sunt aşteptări mari din partea oamenilor cu privire la calitatea serviciilor de utilităţi publice. Dar dezvoltarea şi eficientizarea reţelelor de electricitate trebuie pusă în context".

Discuţia dintre distribuitori şi autorităţi asupra investiţiilor asumate în contractele de privatizare, dar şi asupra modernizării reţelelor este una deschisă, afirmă domnul Zmelik. "CEZ este transparent, susţine că şi-a îndeplinit toate obligaţiile şi am şi prezentat autorităţilor toate datele în acest sens", a ţinut să menţioneze oficialul grupului ceh.

În plus, 90% din lucrări sunt realizate de CEZ România în colaborare cu companii autohtone, ne-a spus Martin Zmelik: "Noi preferăm să lucrăm cu furnizori şi antreprenori locali. Politica noastră este să susţinem companiile locale şi să dezvoltăm regiunea în care activăm. De exemplu lucrăm cu Electroputere Craiova".

În regiunea Olteniei, CEZ România a asistat la o descreştere a consumului în 2013, dar şi în acest an. Domnul Zmelik apreciază: "Este greu să previzionezi cum va evolua cererea pe viitor. Eu, personal, nu aştept miracole. Pentru distribuitori evoluţia cererii este un risc pe care trebuie să-l analizăm atent pentru că, scăzând volumele, cresc costurile pe MWh distribuit. Cererea depinde şi de cum se dezvoltă Oltenia. Eu văd că regiunea se îndreaptă într-o direcţie pozitivă. Constat că sunt multe iniţiative privind atragerea de noi investitori. Noi susţinem autorităţile în aceste demersuri".

"Nu căutăm activ investitori pentru parcul eolian"

CEZ România doreşte ca autorităţile noastre să asigure stabilitate şi predictibilitate a legislaţiei. "Nu plănuim mari investiţii pe moment şi ne concentrăm pe portofoliul curent. Investim în distribuţie şi mergem mai departe cu producţia de energie verde. Nu căutăm activ investitori pentru vânzarea parcului eolian din Dobrogea. Deocamdată vrem să îl securizăm din punctul de vedere al acreditărilor", ne-a declarat domnul Zmelik, care a menţionat că parcul Fântânele - Cogealac este într-o situaţie dificilă.

Şeful CEZ România ne-a mai spus: "Avem două probleme: modificarea repetată a schemei suport de susţinere a energiei verzi în România, care a diminuat semnificativ numărul de certificate acordate producătorilor, dar şi obţinerea acreditărilor de la Comisia Europeană. Încă suntem în procesul de notificare a parcului la Comisie deşi acesta a început în urmă cu doi ani. Consiliul Concurenţei din România se ocupă de procedură. Un parc din proiectul Cogealac-Fântânele primeşte acum zero certificate pentru că a expirat licenţa temporară".

Martin Zmelik îşi explică durata procesului prin faptul că au fost mai multe schimbări legislative în România şi Comisia cere multe clarificări: "Cred că ar exista soluţii pentru obţinerea acreditărilor specifice parcurilor mari. Vom vedea în perioada următoare".

În acest context, domnia sa consideră că este foarte important pentru România să finalizeze, în această toamnă, dezbaterea noii strategii energetice, ca să înţeleagă şi investitorii care va fi rolul energiei regenerabile în mixtul energetic.

Directorul general al CEZ România susţine că dezbaterea pe marginea strategiei este productivă şi şi-a exprimat speranţa că România o va aproba cât mai curând posibil.

CEZ România susţine că a investit 1,734 miliarde lei în reţea din 2005 şi până în prezent (puneri în funcţiune a investiţiilor realizate), din care 155,06 milioane lei sunt investiţiile prevăzute pentru 2014.

În prezent, CEZ Distribuţie administrează 54.669 km reţea de înaltă tensiune (IT), medie tensiune (MT) şi joasă tensiune (JT), din care susţine că a modernizat un procent de 26% în ultimii cinci ani.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. ma numesc stanciu sunt din dolj mam mutat in locuinta noua de citeva zile am citit contoarul arata 12 kw,dupa 5 zile arata 115,dupa alte 6 zile arata 160 citit index,ieri la ora 17 arata citit index 160 azi la ora 11 arata citit de mine index 169 kw,desi am facut demersuri angajatul de la cez dolj mia transmis ca legaturile sun perfecte si daca doresc sa schimbe contoarul sa platesc o taxa de 70 lei verficare si o taxa de 200 lei ptru inlocuirea contoarului pai domnilor daca eu am 234 lei pensie handicap de ude iau restu de bani cu ce platesc facturiile medicamentele sunteti niste mafioti platim certificate verzi dar nu se doreste inlocuirea unui contoar care fura curent zile cez sau zile de oamnei

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb