Mass-media: Banca centrală a Turciei şi-a menţinut dobânda de referinţă la 45%

A.F.
Bănci-Asigurări / 23 februarie 2024

Mass-media: Banca centrală a Turciei şi-a menţinut dobânda de referinţă la 45%

Banca centrală a Turciei şi-a menţinut joi dobânda de referinţă la 45%, în pofida inflaţiei mai mari, după opt luni consecutive de majorări, transmite CNBC.

Decizia era aşteptată pe scară largă, deoarece banca a indicat în ianuarie că creşterea sa de 2,50 de puncte procentuale va fi ultima în acest an, în pofida inflaţiei aflată la nivelul de aproximativ 65%.

Preţurile de consum din ţara cu 85 de milioane de locuitori au crescut luna trecută cu 6,7% faţă de decembrie - cea mai mare creştere lunară din august - conform cifrelor băncii centrale turce.

Preţurile au crescut cu 64,8% de la an la an în ianuarie.

Rata cheie a dobânzii a Turciei a crescut cumulat cu 36,50 puncte procentuale, din mai 2023.

Cea mai recentă decizie de a menţine dobânzile, în loc de a le reduce, semnalează consecvenţa guvernatorului băncii centrale turce, Fatih Karahan, faţă de strategia predecesoarei sale, Hafize Erkan.

Karahan a preluat mandatul la începutul lunii februarie.

Analiştii au considerat declaraţia de presă însoţitoare a deciziei băncii centrale ca fiind neplăcută şi indicând că nicio relaxare a dobânzilor nu va avea loc în viitorul apropiat.

"Comitetul evaluează că nivelul actual al dobânzii de politică va fi menţinut până când va exista o scădere semnificativă şi susţinută a tendinţei de bază a inflaţiei lunare şi până când aşteptările inflaţioniste vor converge către intervalul prognozat", se arată în comunicatul băncii.

Economiştii se aşteaptă la o menţinere a ratei actuale a dobânzii pentru o mare parte a anului 2024 şi văd că inflaţia se va înjumătăţi până la sfârşitul anului, ceea ce înseamnă că relaxarea monetară ar putea fi încă în cărţi.

Având în vedere că inflaţia va încheia anul la 30-35% (în general, în conformitate cu prognoza CBRT de 36%), există încă posibilitatea ca banca centrală să înceapă un ciclu de relaxare înainte de sfârşitul anului, la care mulţi analişti se aşteaptă ", a scris Liam Peach, economist senior pentru pieţele emergente la Capital Economics, cu sediul la Londra, într-o notă de joi.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. noua lira foarte tare in sistem financiar... merge diloarea la dobanzile astea foarte bine...

    e de diluat noua moneda ca e tare in pret aur... nu ii da inca turcia liber la circulatie pana nu o mai dilueaza in pret grame aur... 

    o sa fie circ mare cans vor taia zerourile in fata! - se va declansa o criza! 

    s c c r e t 

    1. increderea consumatorilor la nivel minim istoric!

      credit consum in tavan... 

      iar consum cheltuiala in bula de panica... se cheltuie in panica! deci inca nu au cazut cetateni secerati de credite povara...si nici leguma nu a urcat atat de mult in cat sa prabuseasca consumul! - o va face in fata! 

      s c c r e t 

    Pfuai ce tare e sultanul Erdogan…

    Si mai tare ca el e Orban.

    Unde sunt laudatorii celor 2? 

    1. erdogan a fost nevoit sa faca inflatie!

      are boom oameni in piata ce cautau de munca haine mancare si case! 

      vezi diferenta de ceva milioane de la crash din 2020 sau varf 2019 si acum... figureaza cu cel putin 4 milioane de oameni in plus la "munca"... asta inseamna inflatie... plus ca sa nu mai spunem ca...de la nivelul de crash din 2020 de a cazut la 25 mil muncitori din varful de 29 milioane 2019... deci turcia a trebuit sa rebage in campul muncii diferenta de 4 milioane cazuti plus a mai bagat inca 3 milioane prezent... deci 7 milioane de oameni ce zbierau nu de alta... ca aveau nevoi... adica o criza umanitara... nu avea ce face turcul decat sa verse banetul...ca ii cadea capul secerat de nu.... azi au 32 mil muncitori... de la 25 la - 32 sau din varf trecut 29 la 32.. o crestere de 10% din varf in varf... sau de 28 % din cras...  

      iti dai seama ce nebunie logistica si financiara acolo... 

      e la noi in romania in 90 a fost invers... am avut inflatide in timp ce populatia cadea din maxim istoric de 9 mil muncitiri in 87-89... spre 6-----5-----4,5 in 2000 cu sa traiti bine a urcat putin spre bula din 2007 la 4,8 si cv... ca sa isi rupa dintii la 4 si cv... acum urcam iar la 5,15 mil... dar nu prea are piata potential de livrat muncitori... 

      s c c r e t 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb