Mastercard susţine adoptarea normelor metodologice pentru implementarea legii cash-back

Andreea Cuzub
Bănci-Asigurări / 10 ianuarie 2018

Cosmin Vladimirescu (Sursa foto: Facebook)

Cosmin Vladimirescu (Sursa foto: Facebook)

Mastercard a fost încă de la început şi este, în continuare, un susţinător al legii cash-back, motiv pentru care salută adoptarea normelor metodologice pentru aplicarea ei, susţine Cosmin Vladimirescu, general manager al Mastercard România, potrivit unui comunicat de presă remis Redacţiei.

În comunicat se precizează: "Ca urmare a adoptării de către Guvern şi a publicării vineri, 5 ianuarie 2018, în Monitorul Oficial a normelor metodologice pentru aplicarea Ordonanţei de urgenţă nr. 193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plată, cunoscută drept «Legea cash-back», Cosmin Vladimirescu face următoarele precizări: «Pentru ca procesul implementării să fie unul cât mai eficient şi mai rapid, Mastercard a oferit instituţiilor bancare o derogare până la sfârşitul anului 2016 de la plata costurilor aferente serviciului cash-back prin care populaţia să ridice bani de la comercianţi prin intermediul POS-urilor»".

Potrivit legii în vigoare, nu există niciun cost asociat comercianţilor pentru implementarea POS-urilor şi a serviciului de cash-back, afirmă acesta.

În comunicat se menţionează: "Costurile pentru achiziţionarea POS-urilor sunt suportate de instituţiile de plată. Mastercard a încurajat dezvoltarea reţelei de POS-uri şi a venit în sprijinul instituţiilor de plată prin subvenţionarea unei părţi - până la 50% - din costul aferent achiziţionării acestor terminale.

Legea vine în sprijinul persoanelor din mediul rural, contribuind la incluziunea financiară, în contextul diminuării reţelei de bancomate şi a prezenţei sucursalelor băncilor, conform datelor BNR. Pe de altă parte, în zona rurală are loc deja acordarea de carduri: tichete de masă electronice, subvenţii APIA, pensii etc".

Cosmin Vladimirescu a afirmat: "Prin includerea în scopul legii a unei ponderi semnificative de comercianţi cu cifră de afaceri scăzută, se va accentua fiscalizarea în zona rurală. Potrivit unui studiu PwC, România are cea mai mică rată de colectare a TVA - 28% din PIB, iar ponderea economiei gri este de 27,6% - singura ţară din UE care ne depăşeşte este Bulgaria. Potrivit aceluiaşi studiu, România se află pe ultimul loc în rândul statelor din Uniunea Europeană în ceea ce priveşte numărul de POS-uri per 1.000 de locuitori şi pe penultimul loc la ponderea plăţilor electronice în totalul plăţilor. În ceea ce priveşte numărul de tranzacţii cu cardul, acesta este de peste 7 ori sub media europeană".

De asemenea, el mai precizează: "Legea 70/2015 pentru întărirea disciplinei financiare privind operaţiunile de încasări şi plăţi în numerar şi pentru modificarea şi completarea legii cash-back stipulează, în mod expres, că instituţiile emitente nu pot aplica instituţiilor acceptatoare comisioane interbancare mai mari de 0,2% din valoarea fiecărei operaţiuni efectuate prin utilizarea cardurilor de debit, respectiv comisioane interbancare mai mari de 0,3% din valoarea fiecărei operaţiuni efectuate prin utilizarea cardurilor de credit. Stabilirea comisioanelor s-a făcut anterior intrării în vigoare a legii cash-back tocmai pentru a sprijini si încuraja acceptarea plăţilor cu cardul la comercianţi. Băncile acceptatoare încasează de la comercianţi pentru fiecare tranzacţie un comision, format din marja băncii, comisionul interbancar şi costurile cu schema de carduri.

Nivelul de acceptare a plăţilor cu cardul a explodat datorită legii cash-back - de când a fost publicată legea, în trimestrul IV, 2016, numărul de POS-uri care se instalează într-un trimestru este la acelaşi nivel cu numărul celor care se instalau în trei trimestre anterior.

Mastercard va continua să încurajeze iniţiativele care vizează extinderea infrastructurii de acceptare a cardurilor, o necesitate a pieţei locale, cu impact pozitiv la nivelul întregii economii".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb