Măsuri pentru implementarea proiectelor de importanţă naţională în domeniul gazelor naturale

Ziarul BURSA #Companii #Energie / 28 iunie 2016

Guvernul va stabili, printr-o Ordonanţă de Urgenţă, unele măsuri necesare pentru implementarea proiectelor de importanţă naţională în domeniul gazelor naturale, conform unui proiect postat, ieri, pe site-ul Ministerului Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri (MECRMA).

Proiectele de importanţă naţională în domeniul gazelor naturale sunt investiţii publice de importanţă strategică pentru România, care contribuie la implementarea obiectivelor energetice şi climatice ale Europei şi care constituie elemente esenţiale ale uniunii energetice europene, prin diversificarea surselor de energie şi eliminarea izolării energetice a anumitor state, context în care implementarea proiectelor devine o prioritate naţională pentru dezvoltarea infrastructurii strategice în domeniul gazelor naturale, se precizează în nota de fundamentare de pe site-ul MECRMA.

Conform acesteia, România are 16 astfel de proiecte, printre care proiectul BRUA, un proiect strategic pentru România şi Uniunea Europeană pentru atingerea obiectivelor esenţiale de politică energetică în materie de competitivitate, sustenabilitate şi siguranţă în aprovizionare, în domeniul gazelor naturale.

BRUA presupune construirea pe teritoriul României a unei conducte noi de transport gaze naturale de 528 kilometri ce va realiza conexiunea dintre Nodul Tehnologic Podişor şi Staţia de Măsurare Gaze (SMG) Horia, pe direcţia Podişor-Corbu-Hurezani-Haţeg-Recaş-Horia. Proiectul este necesar pentru coridorul Bulgaria - România - Ungaria - Austria, ca parte a coridorului prioritar "Interconexiunile de gaz pe coridorul nord-sud din Europa Centrală şi din Europa de Sud-Est".

Accelerarea renovării infrastructurilor energetice existente şi construcţia unora noi este esenţială pentru realizarea obiectivelor Uniunii în ceea ce priveşte politica în domeniul energiei şi climei, respectiv finalizarea pieţei interne a energiei, garantarea siguranţei în aprovizionare.

Necesarul de investiţii în infrastructurile de transport al gazelor naturale de importanţă europeană a fost estimat la aproximativ 200 miliarde de euro până în 2020.

Conform proiectului de act normativ supus dezbaterii publice, întârzierea autorizării lucrărilor aferente proiectelor de importanţă naţională în domeniul gazelor naturale reprezintă o situaţie extraordinară, impunându-se în regim de urgenţă reglementarea procedurilor de emitere a avizelor şi acordurilor pentru proiectele în cauză şi modalitatea de identificare a proprietarilor.

"Nereglementarea acestei situaţii determină întârzieri în implementarea proiectelor de importanţă naţională în domeniul gazelor naturale, cu impact negativ asupra bugetului, dezvoltării economice a României, a securităţii energetice atât a României, cât şi a Uniunii Europene, dar şi a siguranţei populaţiei", se arată în proiectul de pe site-ul Ministerului Economiei.

Având în vedere că promovarea cadrului legislativ derogatoriu sub forma unei iniţiativei legislative parlamentare ar conduce la întârzieri considerabile ale programelor de lucrări de realizare a proiectelor de infrastructură energetică, iar pe cale de consecinţă şi implementarea proiectelor pe teritoriul României va fi întârziată, în cazul în care modificările legislative propuse nu vor fi adoptate şi nu vor intra în vigoare în cel mai scurt termen, Guvernul României va adopta măsurile printr-o ordonanţă de urgenţă, potrivit Agerpres.

Ordonanţa de urgenţă ţine cont şi de faptul că, la sfârşitul lunii iunie, România urmează să semneze Acordul de finanţare pentru proiectul BRUA, ce a obţinut o finanţare de 179 milioane euro. Acordul vine însoţit de măsuri şi de un calendar de implementare, întrucât pentru acest proiect este necesară reglementarea unor măsuri în regim de urgenţă, deoarece lucrările de construcţie pentru o conductă ce traversează 11 judeţe presupune parcurgerea unor etape procedurale referitoare la obţinerea autorizaţiilor prevăzute de lege (de construcţii, de mediu) care să permită respectarea obligaţiei asumate de implementare şi finalizare a proiectului în termenele estimate.

Conducta BRUA este primul proiect de asemenea anvergură în România şi este implementat de Transgaz, în calitate de operator naţional de transport şi sistem.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

06 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9728
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4760
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3165
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8944
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.6244

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb