Comisia Naţională de Dezvoltare Teritorială (CNDT) din Ministerul Dezvoltării nu a dat aviz de demolare a Halei Matache, a anunţat ministerul, după ce primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a afirmat că este nevoie de mutarea halei pentru derularea proiectului magistralei rutiere Buzeşti - Berzei. Oprescu a declarat, recent, că trebuie lămurită situaţia cu Hala Matache, pentru că în proiectul magistralei rutiere Buzeşti - Berzei sunt cheltuieli fantastice, precizând că hala va fi mutată "exact cu 37 de metri şi 20 de centimetri mai încolo".
Marcel Boloş, secretar de stat în Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT), s-a întâlnit ieri cu reprezentanţi ai ONG-urilor din Platforma pentru Bucureşti, care şi-au exprimat opiniile legate de anumite proiecte urbanistice din Capitală, printre care şi cel care vizează zona Matache.
"Cele două părţi au discutat despre modalităţile în care planurile de dezvoltare urbanistică ale Capitalei pot fi puse în aplicare cu respectarea principiilor de dezvoltare durabilă, a patrimoniului deja construit şi protejarea mediului. Secretarul de stat Marcel Boloş a declarat că MDRT va acţiona în conformitate cu prevederile legale şi cu atribuţiile pe care le are, astfel încât interesele cetăţenilor în materie de dezvoltare urbanistică să fie corect reprezentate", se arată într-un comunicat al MDRT.
Astfel, el a propus iniţierea unei şedinţe comune a specialiştilor din MDRT, Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional şi Primăria Capitalei, pentru a dezbate soluţia tehnică prin care Hala Matache va fi integrată în proiectul diametralei Buzeşti-Berzei-Uranus.
"Fac precizarea că ministerul nostru nu a avizat demolarea Halei Matache; noi am fost de acord cu revizuirea avizului strict în privinţa mutării Halei Matache în condiţiile obţinerii avizului Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional, atât la faza de plan urbanistic zonal, cât mai ales la stabilirea soluţiei tehnice specifice adoptate", a afirmat Boloş.
Potrivit Asociaţiei Salvaţi Bucureştiul, în urma negocierilor din iulie 2011 dintre Primăria Capitalei, Ministerul Dezvoltării şi ONG-uri s-a convenit ca municipalitatea să continue lucrările blocate pe axa nord-sud a proiectului Berzei - Buzeşti cu condiţia ca Hala Matache să nu fie mutată.
Ministerul Dezvoltării a emis în acest sens un aviz în februarie 2012, însă Primăria Capitalei a solicitat modificarea acestuia pentru demolarea Halei Matache şi reconstruirea ei pe alt amplasament, potrivit Asociaţei Salvaţi Bucureştiul, care a anunţat, pentru luni, organizarea unui miting în faţa sediului MDRT.
Hala Matache se află pe traseul proiectat al noii magistrale rutiere Buzeşti-Berzei. Ca urmare a dezbaterii iniţiate de specialişti şi reprezentanţi ai societăţii civile, proiectul iniţial de mutare a imobilului a fost sistat anul trecut, urmând a se găsi o soluţie urbanistică de prezervare a monumentului pe actuala poziţie. Prin urmare, monumentul a fost trecut în conservare, responsabilitatea pentru paza şi integritatea acestuia revenind Primăriei Capitalei.
Proiectul diametralei Buzeşti-Berzei-Uranus a fost contestat, de la începutul investiţiei, de către mai multe ONG-uri, care au criticat felul în care au fost făcute exproprierile şi au fost date autorizaţii de demolare pentru imobile cu statut de monument istoric sau din zone protejate.