• Clădirea va rămâne la primărie
Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT) se va implica financiar în realizarea lucrărilor de consolidare şi restaurare a cazinoului din Constanţa, dar clădirea trebuie să rămână în proprietatea Consiliului Local, se arată într-o scrisoare trimisă ieri de ministrul Elena Udrea primarului Constanţei, Radu Mazăre.
"Vă asigurăm că împărtăşim acelaşi interes pentru salvarea unui obiectiv turistic şi cultural major pentru municipiul Constanţa şi pentru litoralul românesc, însă nu putem fi de acord cu o asemenea soluţie, şi mai ales cu evaluarea de un leu pe care instituţia pe care o reprezentaţi a făcut-o imobilului", se arată în scrisoarea trimisă de Elena Udrea lui Radu Mazăre.
Mazăre a declarat la sfârşitul lunii iulie că este dispus să vândă Cazinoul Constanţa, cu un leu, Ministerului Culturii şi Ministerului Turismului, pentru a fi reabilitat şi modernizat, arătând că a trimis adrese acestor instituţii şi că aşteaptă un răpuns.
El a spus că doreşte să cedeze cazinoul pentru că primăria nu are bani de investit în reabilitarea şi modernizarea acestuia.
Udrea a mai spus că Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului susţine ideea de descentralizare şi consideră că, în cazul de faţă, este vorba despre o problemă a autorităţii publice locale.
Ea a afirmat că problema este cunoscută de mai mult timp, iar primăria a avut la dispoziţie ani întregi în care ar fi putut să îşi construiască bugetul şi să îşi prioritizeze investiţiile luând în calcul şi salvarea acestui imobil simbol.
"Credem cu tărie că turiştii şi locuitorii Constanţei trebuie să se bucure de evenimentele pe care cazinoul, consolidat şi restaurat, le-ar putea găzdui. Având în vedere stadiul avansat de degradare în care a ajuns cazinoul, am decis ca MDRT să se implice financiar în realizarea lucrărilor de consolidare şi restaurare a clădirii emblematice, care trebuie să rămână în proprietatea constănţenilor, prin Consiliul Local Constanţa", a mai spus Udrea.
Ea a precizat că instituţia va "avea grijă" ca, prin actele normative pe care le va iniţia, cazinoul să fie folosit, după restaurare, în scop turistic şi cultural.
Radu Mazăre a afirmat în repetate rânduri că intenţionează să vândă cazinoul din Constanţa deoarece nu are fonduri pentru reabilitarea clădirii, după ce a încetat contractul cu firma care concesionase acest obiectiv în urmă cu patru ani. Contractul dintre Primăria Constanţa şi Queen Invest-ments SRL, încheiat în anul 2007, prevedea concesionarea cazinoului pe o perioada de 49 de ani, cu drept de prelungire, municipalitatea Constanţa urmând să primeasca anual 140.000 de euro.
De altfel, pe ordinea de zi a şedinţei de Consiliu Local de la începutul lunii iulie s-a aflat un proiect de hotărâre privind vânzarea cazinoului. Acesta a fost retras însă chiar de către iniţiatorul său, Radu Mazăre, urmând să fie realizat un sondaj de opinie pentru ca locuitorii municipiului să decidă ce se va întâmpla cu clădirea.
Cazinoul Constanţa este unul dintre cele mai cunoscute monumente istorice din România. Clădirea a fost construită din bani publici în perioada 1903-1910, arhitectul lucrării fiind Daniel Renard, român de origine elveţiană. Inaugurarea oficială a cazinoului Constanţa a avut loc în 1911.