MEC va finanţa cu 12,5 milioane RON investiţiile din învăţământul preuniversitar ieşean

Doru Mocanu, Iaşi
Ziarul BURSA #Politică / 21 august 2006

În această toamnă, reţeaua de învăţământ preuniversitar din Iaşi va beneficia de fonduri de 12,5 milioane de RON, care vor fi utilizate atât pentru consolidarea unor corpuri de clădire, cât şi pentru construirea unor şcoli şi grădiniţe noi, a declarat Adriana Aftanasie, contabil şef al Inspectoratului Şcolar Judeţean Iaşi. Banii provin de la bugetul central, urmând să fie viraţi etapizat în contul inspectoratului prin intermediul Ministerului Educaţiei şi Cercetării (MEC). Domnia sa a precizat că, din suma totală, circa 4 milioane de RON vor fi destinate executării lucrărilor de reparaţii începute şi nefinalizate la 14 unităţi şcolare, iar 1,4 milioane de RON vor fi utilizate pentru racordarea la reţelele de utilităţi a 18 unităţi de învăţământ din mediul rural. Vor fi executate şi lucrări de aducţiuni de apă, amenajare a grupurilor sanitare, a puţurilor şi de reabilitare a reţelelor electrice.

În a doua etapă, vor fi alocate 7,105 milioane de RON pentru o serie de obiective investiţionale, urmând să fie construite zece şcoli şi zece grădiniţe, dar şi pentru consolidarea căminului Grupului Şcolar "Dimitrie Sturdza" şi a aripii de est a Şcolii Normale "Vasile Lupu".

Lucrările vor începe cel mai devreme la jumătatea lunii septembrie, deoarece etapele prevăzute în metodologia de organizare a licitaţiilor sau a selecţiilor de oferte nu permit accelerarea procesului. În perioada imediat următoare, vor fi lansate cererile de ofertă pentru o mare parte din lucrări, cele a căror valoare aproximată se înscrie în plafonul maximal prevăzut de legislaţie pentru derularea unei astfel de proceduri. Într-o primă fază, se va urmări desemnarea rapidă a proiectanţilor pentru fiecare obiectiv în parte, astfel încât să poată fi organizată imediat selecţia de oferte pentru constructori, pentru ca aceştia să poată intra în acţiune începând cu 15 septembrie.

Valoarea semnificativă a aces-tor fonduri a iscat deja un scandal între municipalitatea ieşeană şi Inspectoratul Şcolar Judeţean. Primarul Iaşiului, Gheorghe Nichita, consideră normal ca municipalitatea să controleze modul de utilizare a banilor şi calitatea lucrărilor, deoarece unităţile de învăţământ se află în patrimoniul Consiliului Local. Domnia sa susţine: "Conducerea inspectoratului a dovedit lipsă de transparenţă, nu vrea să colaborăm pentru a corela fondurile, pentru a vedea cât cheltuie bugetul local şi ce finanţare este asigurată de la bugetul central pentru fiecare şcoală. Sper ca această atitudine să nu ascundă interese obscure". În replică, inspectorul şef doamna Camelia Gavrilă a arătat că banii sunt alocaţi de MEC şi derulaţi prin intermediul inspectoratului, căruia îi revine responsabilitatea folosirii fondurilor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb