MECMA: Reorganizarea Hidroelectrica nu va anula datorii sau restructura credite

ALEXANDRU SÂRBU
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 26 iunie 2012

Reorganizarea Hidroelectrica nu va anula datorii sau restructura credite

Planul de reorganizare judiciară a "Hidroelectrica" nu prevede anularea de datorii către bănci ale companiei, restructurarea unor împrumuturi sau alte modificări ale programelor de creditare sau rambursare aflate în vigoare la data deschiderii procedurii de reorganizare judiciară, se arată într-un comunicat al Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri (MECMA), remis redacţiei.

De asemenea, autorităţile nu intenţionează să vândă acţiuni pe care statul le deţine la "Hidroelectrica", potrivit comunicatului. "Procedeul de privatizare avut în vedere este prin emiterea de acţiuni pentru majorarea capitalului social şi vom utiliza toate mijloacele necesare pentru respectarea termenelor asumate cu instituţiile financiare internaţionale în ceea ce priveşte guvernanţa corporatistă şi listarea pe bursă", au declarat reprezentanţii MECMA.

Ministerul se angajează să nu înstrăineze active dedicate Sistemului Energetic Naţional, să nu ia măsuri care ar duce la scăderea capacităţii de producţie a energiei electrice a "Hidroelectrica" şi să nu reducă forţa de muncă sau salariile angajaţilor companiei.

"Hidroelectrica" a înregistrat, anul trecut, un profit contabil de aproximativ un milion euro, la o valoare a activelor care a depăşit 3,3 miliarde euro şi o cifră de afaceri de 3, 02 miliarde lei, se arată în comunicat.

Pentru al doilea semes-tru al acestui an, oficialii MECMA previzionează un flux de numerar negativ, ca urmare a unor încasări de 1,85 miliarde lei şi a unor plăţi de 2,46 miliarde lei. Fluxul de numerar aferent primei jumătăţi a anului este, de asemenea, negativ, relevând un deficit de numerar de 774 milioane lei la finalul lunii mai, potrivit comunicatului.

În ultimii doi ani, "Hidroelectrica" a înregistrat fluxuri de numerar negative, care au relevat deficite de numerar de 659 milioane lei, anul trecut, respectiv 309 milioane lei, în 2010, arată MECMA.

Compania deţine active circulante în valoare de 611,8 milioane lei, cheltuieli în avans de 11,38 milioane lei, datorii scadente în mai puţin de un an în valoare de 2,64 miliarde lei şi venituri în avans de 23.762 lei, rezultând, astfel, datorii curente de 2,015 milioane lei care nu pot fi acoperite din activele circulante existente, potrivit comunicatului.

Insolvenţa "Hidroelectrica" a stârnit, săptămâna trecută, reacţii dure la adresa autorităţilor din partea bancherilor, în condiţiile în care compania datorează băncilor comerciale circa o jumătate de miliard de euro.

Remus Borza: Hidroelectrica are fondurile necesare achitării datoriilor

Băncile care au oferit împrumuturi "Hidrolectrica" nu au motive de îngrijorare în privinţa recuperării banilor, întrucât compania are fondurile necesare pentru achitarea plăţilor, a declarat Remus Borza, proprietarul firmei "Euro Insol", care a fost desemnată administrator judiciar al producătorului de energie, citat de Mediafax. Domnia sa a explicat: "Avem bani în cont şi plătim, de unde îngrijorarea băncilor? Vrem ca băncile să ne fie parteneri într-o colaborare onestă, bazată pe încredere. «Hidroelectrica» are bani pentru toate obligaţiile de finanţare la termen".

Remus Borza a mai precizat că "Hidroelectrica" a plătit luni o rată de 2,6 milioane de euro unei bănci, iar în perioada imediat următoare va achita către o altă instituţie de credit suma de 12 milioane de euro.

Moody's: Insolvenţa Hidroelectrica afectează negativ profilul de credit al României

Intrarea în insolvenţă a "Hidroelectrica" influenţează negativ profilul de credit al ţării noastre, din cauză că aceasta creşte probabilitatea ca Guvernul să fie nevoit să plăteas-că o parte a datoriilor companiei şi, totodată, amână programul de privatizare a companiei, potrivit Moo-dy's. "Insolvenţa unei companii de stat creează un precedent care aduce incertitudine printre creditorii celorlalte întreprinderi de stat ale Româ-niei", se arată în raportul agenţiei de rating. În plus, motivul declarat pentru insolvenţă a fost reorganizarea companiei, nu falimentul, ceea ce indică faptul că măsuri de reorganizare mai puţin extreme nu au fost luate în considerare sau nu au fost posibile, ceea ce semnalează slăbiciuni instituţionale fie în cadrul companiei, fie în mediul de operare al ţării, fie în ambele, subliniază reprezentanţii Moody's.

Domniile lor mai precizează: "În ultimul an, profilul de credit al «Hidroelectrica» s-a deteriorat din cauza faptului că seceta a redus producţia de electricitate, iar costurile de operare au crescut. În plus, compania s-a aflat sub presiune din partea creditorilor multilaterali ai Guvernului (Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană) să renegocieze mai multe contracte pe termen lung de vânzare de electricitate care, din cauză că ofereau cumpărătorilor preţuri sub preţul pieţei, au contribuit la reducerea profitabilităţii. Compania, însă, nu a reuşit să renegocieze sau să anuleze aceste contracte. De fapt, multe dintre acestea se află sub inves-tigaţia Comisiei Europene pentru a determina dacă negocierea lor a încălcat regulile Uniunii Europene (UE)".

Este neclar cum va afecta declararea insolvenţei aceste contracte sau plata împrumuturilor companiei, care sunt datorate în special băncilor multilaterale de dezvoltare şi unor bănci comerciale, arată Moody's. Un comunicat al "Hidreoelectrica" sus-ţine că aceasta îşi va respecta contractele în timpul perioadei de insolvenţă şi restructurare, estimate la un an şi jumătate, însă, până când fie compania, fie Guvernul nu vor preciza exact cum vor fi plătite atât creditele garatate de către stat, precum şi cele negarantate, procesul insolvenţei creşte riscul de neplată şi influenţează în mod negativ profilul de credit al companiei, potrivit reprezentanţilor companiei de rating.

Totodată, cererea de intrare în insolvenţă din partea unei companii de stat se reflectă în mod negativ şi asupra profilului de credit al ţării, din cauză că generează incertitudini şi stabileşte un precedent în ochii creditorilor şi ai celorlalţi parteneri comerciali ai societăţilor de stat, explică domniile lor.

Chiar dacă creditorii nu vor pierde nimic, insolvenţa creşte probabilitatea ca guvernul să fie nevoit să plătească aproximativ 70 milioane de dolari din datoria companiei, reprezentând suma garantată de stat, conform Moody's. "Suma nu este mare raportat la datoria guvernului, de 58 miliarde de dolari, dar datoria totală a Hidroelectrica, pe care o estimăm la aproximativ 725 milioane de dolari, este un risc semnificativ pentru stat dacă Executivul va decide să ofere sprijin financiar companiei în perioada procedurii de insolvenţă", se arată în raport.

Reprezentanţii Moody's consideră că insolvenţa urmează să întârzie în mod semnificativ şi procesul de vânzare a unei participaţii de 10% din acţiunile "Hidroelectrica", asumată de Guvern în scrisoarea de intenţie convenită cu FMI şi UE. Domniile lor au adăugat: "Eforturile de privatizare ale României nu au dat rezultate în ultimul an, din cauza condiţiilor de piaţă. Această întârziere exemplifică incertitudinile de pe piaţa românească, un motiv cheie al insuccesului privatizărilor".

Situaţia ar putea să deterioreze şi mai mult modul în care piaţa va asimila viitoare vânzări de active, care sunt importante nu numai pentru acordurile ţării cu creditorii externi, ci şi pentru încercările guvernului de a îmbunătăţi eficienţa operaţională a companiilor de stat prin participarea sectorului privat, conchide raportul.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Reprezentantii MECMA ar fi mai bine sa citeasca legislatia in vigoare.

    Odata introdusa in insolventa conducerea societatii o preia judecatorul sindic. 

    MECMA ca si actionar unic nu mai are nici o putere de decizie. Nu pot ei sa spuna cum se va reorganiza soceitatea.

    Doar judecatorul sindic poate. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb