Şefa TVR refuză convocarea şedinţei extraordinare CA privind suspendarea sa din funcţie, motivând că în Televiziunea Română nu este valabil Codul Civil, ci doar propria lege de funcţionare, potrivit unui comunicat al MediaSind.
Printr-o scrisoare adresată ieri, 2 decembrie 2020, membrilor Consiliului de Administraţie, preşedintele director general al Societăţii Române de Televiziune, Doina Gradea, anunţă că nu va da curs cererii depuse de mai mulţi membri CA privind convocarea unei şedinţe extraordinare în vederea atragerii răspunderii şefei TVR, în conformitate cu prevederile art.220 din Codul Civil.
La propunerea membrului CA, Monica Ghiurco, reprezentant al salariaţilor în CA, susţinută de Karen Sebeşi, reprezentant al salariaţilor, de prof. Sorin Iliesiu din partea PSD, dar şi de reprezentanţii PNL şi USR, în şedinţa Consiliului de Administraţie din 25 noiembrie 2020 s-a convenit ca în cursul acestei săptămâni să fie organizată o şedinţă extraordinară a Consiliului de Administraţie, pentru a se analiza şi vota atragerea răspunderii administratorului Doina Gradea, pentru "management defectuos şi grave prejudicii aduse instituţiei" susţin reprezentanţii MediaSind.
În comunicatul MediaSind se arată: "Însă, şefa TVR ignoră dorinţa membrilor CA şi, prin adresa nr C/806/02.12.2020, îi anunţă refuzul său de a convoca şedinţa extraordinară! Motivele şefei TVR sunt dintre cele mai hilare, şi anume că cererea membrilor nu a fost depusă prin registratură, deşi aceasta s-a convenit în şedinţa CA din 25 noiembrie 2020. Mai mult, precizăm că pe perioada pandemiei, toate comunicările, dar şi şedinţele CA, au avut loc prin mijloace de comunicare electronice.
Ceea ce frizează însă absurdul situaţiei, este faptul că Doina Gradea susţine că în Televiziunea Română nu se aplică prevederile Codului Civil, ci doar ale Legii nr.41/1994 de organizare şi funcţionare a SRTV şi SRR!!! Cu alte cuvinte, oricât de multe prejudicii ar constata organele de cercetare în sarcina sa, aşa cum au procedat inspectorii Curţii de Conturi şi ai Ministerului Finanţelor, nu i se poate imputa nimic Doinei Gradea şi nici nu poate să fie suspendată din funcţie! Mai mult chiar, în această logică, nici Codul Penal nu ar fi aplicabil în Televiziune a Naţională, iar procurorii care cercetează faptele de corupţie din instituţie nu ar avea niciun drept asupra şefei supreme din TVR. Folosind aceleaşi argumente, nici Codul Rutier nu ar fi valabil în TVR, întrucât autoturismele instituţiei ar circula în baza Legii 41/1994!".
"Precizăm că inspectorii de control au constatat prejudicii şi abateri grave care îndeplinesc elementele constitutive ale răspunderii civile, precum şi ale răspunderii penale. Sindicatul Român al Jurnaliştilor MediaSind împreună cu MediaSind TVR au transmis opiniei publice, dar şi membrilor CA încă din data de 12 noiembrie 2020, o informare cu titlul- Ministerul Finanţelor descoperă fapte de corupţie în derularea unui contract în valoare de 18 849 600 euro, pentru transmiterea prin satelit a programelor Televiziunii Române! - în care a semnalat faptul că, în urma controlului, conducerea TVR este acuzată de fals material în înscrisuri oficiale, fals intelectual, uz de fals, fals în înscrisuri sub semnătură privată precum şi de mai multe încălcări ale dispoziţiilor legale!
Mai mult, preşedintele-director general, Doina Gradea, este acuzată că a plătit din fonduri publice, fără bază legală şi/sau contractuală, suma de 1.062.634,98 lei! - se mai arată în Procesul Verbal al inspectiei! Conform aceluiaşi PV de inspecţie, Ministerul Finanţelor va sesiza organele de cercetare penală!
În concluzie, Sindicatul Român al Jurnaliştilor MediaSind şi Filiala sa MediaSind TVR cer public membrilor Consiliului de Administraţie al SRTV să nu se facă complici la faptele de corupţie care li s-au adus la cunoştinţă, în repetate rânduri, prin Raportul Curţii de Conturi nr.XI/40636/C.G.S./12.09.2019, prin Procesul - verbal de inspecţie încheiat la data de 26.10.2020, emis de Ministerul Finanţelor Publice - Direcţia Generală de Inspecţie Economico-Financiară (D.G.I.E.F.), dar şi prin numeroasele sesizări transmise de către organizaţia noastră şi de angajaţi din instituţie! Din acest motiv în conformitate cu prevederile art. 220 din Codul Civil solicităm membrilor CA să se întrunească, în regim de urgenţă, în şedinţă CA , pentru a decide introducerea unei acţiuni în instanţă în vederea atragerii răspunderii administratorului Doina Gradea.", se mai arată în comunicat.
1. Este
(mesaj trimis de sabin în data de 04.12.2020, 08:52)
ca la ccr: ii pui pe banditii aia sa-si taie pensiile speciale!