Medicii din nord-vestul Ungariei au făcut luni un apel la voluntari să li se alăture în secţiile de COVID-19 copleşite de recrudescenţa coronavirusului, fiind aşteptat ca situaţia doar să se înrăutăţească în următoarele săptămâni, relatează Hotnews.ro.
În pofida uneia dintre cele mai mari rate ale vaccinării pe cap de locuitor din Uniunea Europeană, numărul de noi infecţii creşte vertiginos în Ungaria, ţara vecină fiind puternic lovită de un al treilea val al pandemiei.
Autorităţile de la Budapesta au fost primele din UE care au autorizat şi început să administreze vaccinul anti-Covid rusesc Sputnik V şi cel dezvoltat de compania de stat chineză Sinopharm.
Ungaria a aprobat luni şi un al doilea vaccin anti-Covid chinezesc, cel dezvoltat de CanSino Biologics.
Însă tot luni Colegiul medicilor maghiari din judeţul Gyõr-Moson-Sopron a făcut un apel la voluntari pe pagina sa de Facebook, anunţând că "departamentele COVID-19 din aproape toate spitalele sunt extrem de suprasolicitate, există un deficit de asistente medicale şi ele devin din ce în ce mai epuizate".
Apelul a venit în contextul în care Ungaria a raportat un număr record de 11.276 de persoane internate cu COVID-19, 1.340 din acestea fiind ventilate mecanic.
Laszlo Szijjarto, preşedintele Colegiului medicilor Gyõr-Moson-Sopron a rugat voluntari "motivaţi şi de încredere" să se înscrie pentru un curs de pregătire de 3-4 ore pentru a se putea alătura angajaţilor spitalului în activităţile de monitorizare şi îngrijire a pacienţilor.
Universitatea Semmelweis din Budapesta a făcut la rândul ei un apel la voluntari, cerându-le studenţilor la medicină şi altor doritori să se ofere să ajute în cadrul secţiei de terapie intensivă a spitalului universităţii.
Premierul Viktor Orban a declarat vineri că Ungaria are încă numeroase paturi libere pentru a trata pacienţii internaţi cu COVID-19, afirmând că "n-am ajuns deocamdată nici la jumătate din capacitate".
"Problema este mereu dacă sunt destui doctori şi asistente medicale", a adăugat Orban, promiţând însă că problemele vor fi rezvoltate.
Prim-ministrul ungar a declarat că restricţiile impuse pentru combaterea pandemiei, în vigoare din noiembrie anul trecut şi înăsprite din nou la începutul lunii martie, ar putea fi relaxate după ce 2,5 milioane de persoane, aproximativ un sfert din populaţia ţării, vor fi inoculate împotriva coronavirusului.
Ungaria a vaccinat puţin peste 1,589 milioane de persoane contra COVID-19 până acum.