IMM-urile primesc, prin bugetul pe 2006, alocaţii de numai 0,2% din PIB, jumătate din cît le-a promis Alianţa în campania electorală. Petre Marian Miluţ, preşedintele Uniunii Naţionale a Patronatului Român, a declarat ieri: "După ce ni s-a promis în platforma de guvernare a Alianţei un sprijin de 0,4% din PIB, primim doar o susţinere parţială". Preşedintele UNPR a amintit că Ministerul Finanţelor Publice nici măcar nu i-a consultat pe partenerii sociali în elaborarea proiectului de buget pe 2006.
Nici Codul Fiscal nu este pe placul UNPR, acesta solicitînd prin reprezentanţii săi reducerea sarcinii fiscale pentru a preveni scăderea investiţiilor străine. În rîndul obiecţiilor patronatelor se înscrie şi impozitarea cu 2% din preţul de vînzare a locuinţelor, impozitarea clădirilor în funcţie de suprafaţa construită sau a mijloacelor de transport în funcţie de capacitatea fiecărei grupe.
Mai mult, "impozitarea cu 16% a cîştigurilor din tranzacţiile de la Bursă va diminua volumul acestora, după ce impozitul a fost de 1% în 2004 şi de 10% în 2005", a afirmat Marian Petre Miluţ.
Deoarece Codul Fiscal nu pare să urmeze o strategie fiscală pe termen lung în sprijinul oamenilor de afaceri, UNPR propune anumite măsuri pentru creşterea veniturilor la bugetul de stat. Acestea presupun diminuarea cotei TVA în domeniul construcţiilor la 5%, TVA diferenţiată la produsele de bază, iar impozitul pe venit şi pe dividende să fie încasat în decursul aceluiaşi an fiscal.
În opinia UNPR, greşelile Executivului trebuie să fie reclamate de cei afectaţi direct de acestea, chiar dacă UE le acceptă doar pentru a-şi îndeplini obiectivul strategic al integrării ţării noastre în structurile sale.