Mediul investiţional local, apreciat de OCDE

IZABELA SÎRBU
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 18 mai 2010

Climatul investiţional este încă prielnic în ţara noastră, care a depăşit celelalte ţări din regiune, potrivit Indicelui Reformei Investiţionale (Investment Reform Index - IRI) pentru acest an, realizat pentru ţările din Europa de Sud-Est, a precizat ieri, la lansarea Raportului Organizaţiei pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare, Alistair Nolan, director Investment Compact OCDE.

Domnia sa a declarat: "Am luat în calcul investiţiile directe, în special cele străine, precum şi politicile fiscale care au un impact puternic asupra mediului investiţional. România a aderat la Declaraţia Organizaţiei privind Investiţiile Străine şi Companiile Multinaţionale (DIICM), unul din codurile strategice de liberalizare urmărite ca etapă obligatoriu de parcurs pentru examinarea oricărei ţări candidate, viitoare membră a OECD. De altfel, România este singura economie a ESE (Europa de Sud-Est), care a adoptat o lege ce stabileşte un cadru de dialog între instituţiile statului şi sectorul privat înaintea adoptării unei legi".

Reprezentanţii Organizaţiei pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare consideră că ţara noastră are un cadru legislativ pentru investiţiile străine directe bazat pe transparenţă şi nediscriminare.

De asemenea, România primeşte cea mai bună evaluare din ESE privind indicatorii politicilor capitalului uman, ţara noastră fiind, în acelaşi timp, printre economiile ESE în care accesul la finanţare pentru întreprinderi este cel mai bine dezvoltat. Serviciile de leasing, factoring, programe de garantare şi capital de risc sunt mai bine dezvoltate decât în majoritatea economiilor din ESE.

"Cu toate acestea, din punct de vedere al resurselor umane, angajatorii consideră că mâna de lucru este slab dezvoltată, în special la absolvenţii care se îndreaptă către hoteluri sau bănci. Şi la calitatea învăţământului s-au realizat scoruri inferioare celor din ţările membre ale organizaţiei", subliniază Alistair Nolan.

În ceea ce priveşte programul de monitorizare fiscală adoptat de ţara noastră, OCDE îl apreciează pozitiv. "Organizaţia pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare apreciază pozitiv programul României de monitorizare fiscală. România lansează, conform OCDE, estimări complexe cu privire la cheltuielile fiscale şi analizează impactul distribuţional al impozitării pe veniturile salariale. Cu toate acestea, este nevoie de mai mult efort pentru a analiza impactul distribuţiei impozitării corporative", a mai spus Nolan.

Pe de altă parte, Florin Pogonaru, preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România, consideră că a compara ţara noastră, care este deja stat membru al Uniunii Europene şi care a trecut, astfel, printr-o serie de reforme, cu celelalte state din regiune, este un proces riscant.

"Mediul de afaceri nu a avut capacitatea de a se implica aşa cum se cuvine în dezvoltarea climatului investiţional şi din cauza unei slabe culturi investiţionale. Mediul de afaceri a fost, poate, prea pasiv atunci când trebuia să reacţioneze", a mai menţionat Pogonaru. Raportul IRI 2010 reprezintă cea mai recentă analiză OCDE şi prevede o evaluare cantitativă şi calitativă a politicilor şi instituţiilor care afectează investiţiile directe în zece economii: Albania, Bulgaria, Bosnia şi Herţegovina, Croaţia, Fosta Republica Iugoslavă a Macedoniei, Kosovo, Republica Moldova, Muntenegru, România şi Serbia.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb