Climatul investiţional este încă prielnic în ţara noastră, care a depăşit celelalte ţări din regiune, potrivit Indicelui Reformei Investiţionale (Investment Reform Index - IRI) pentru acest an, realizat pentru ţările din Europa de Sud-Est, a precizat ieri, la lansarea Raportului Organizaţiei pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare, Alistair Nolan, director Investment Compact OCDE.
Domnia sa a declarat: "Am luat în calcul investiţiile directe, în special cele străine, precum şi politicile fiscale care au un impact puternic asupra mediului investiţional. România a aderat la Declaraţia Organizaţiei privind Investiţiile Străine şi Companiile Multinaţionale (DIICM), unul din codurile strategice de liberalizare urmărite ca etapă obligatoriu de parcurs pentru examinarea oricărei ţări candidate, viitoare membră a OECD. De altfel, România este singura economie a ESE (Europa de Sud-Est), care a adoptat o lege ce stabileşte un cadru de dialog între instituţiile statului şi sectorul privat înaintea adoptării unei legi".
Reprezentanţii Organizaţiei pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare consideră că ţara noastră are un cadru legislativ pentru investiţiile străine directe bazat pe transparenţă şi nediscriminare.
De asemenea, România primeşte cea mai bună evaluare din ESE privind indicatorii politicilor capitalului uman, ţara noastră fiind, în acelaşi timp, printre economiile ESE în care accesul la finanţare pentru întreprinderi este cel mai bine dezvoltat. Serviciile de leasing, factoring, programe de garantare şi capital de risc sunt mai bine dezvoltate decât în majoritatea economiilor din ESE.
"Cu toate acestea, din punct de vedere al resurselor umane, angajatorii consideră că mâna de lucru este slab dezvoltată, în special la absolvenţii care se îndreaptă către hoteluri sau bănci. Şi la calitatea învăţământului s-au realizat scoruri inferioare celor din ţările membre ale organizaţiei", subliniază Alistair Nolan.
În ceea ce priveşte programul de monitorizare fiscală adoptat de ţara noastră, OCDE îl apreciează pozitiv. "Organizaţia pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare apreciază pozitiv programul României de monitorizare fiscală. România lansează, conform OCDE, estimări complexe cu privire la cheltuielile fiscale şi analizează impactul distribuţional al impozitării pe veniturile salariale. Cu toate acestea, este nevoie de mai mult efort pentru a analiza impactul distribuţiei impozitării corporative", a mai spus Nolan.
Pe de altă parte, Florin Pogonaru, preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România, consideră că a compara ţara noastră, care este deja stat membru al Uniunii Europene şi care a trecut, astfel, printr-o serie de reforme, cu celelalte state din regiune, este un proces riscant.
"Mediul de afaceri nu a avut capacitatea de a se implica aşa cum se cuvine în dezvoltarea climatului investiţional şi din cauza unei slabe culturi investiţionale. Mediul de afaceri a fost, poate, prea pasiv atunci când trebuia să reacţioneze", a mai menţionat Pogonaru. Raportul IRI 2010 reprezintă cea mai recentă analiză OCDE şi prevede o evaluare cantitativă şi calitativă a politicilor şi instituţiilor care afectează investiţiile directe în zece economii: Albania, Bulgaria, Bosnia şi Herţegovina, Croaţia, Fosta Republica Iugoslavă a Macedoniei, Kosovo, Republica Moldova, Muntenegru, România şi Serbia.