MELEŞCANU: Scutul de la Deveselu - pretext pentru nerespectarea Tratatului INF

I.M.
Politică / 12 februarie 2019

Sursă foto: Twitter

Sursă foto: Twitter

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, consideră că afirmaţiile pe care le face Federaţia Rusă în privinţa scutului antirachetă de la Deveselu sunt "un pretext" de a încerca să acopere problemele pe care le are cu respectarea prevederilor Tratatului privind Forţele Nucleare Intermediare (INF). El susţine că în Federaţia Rusă a avut loc o sporire a numărului de rachete, unele dintre acestea încălcând prevederile acestui acord. În plus, Meleşcanu a reiterat ideea că la Deveselu este doar un sistem defensiv.

Meleşcanu a declarat, astăzi, la Antena 3, că sistemul de la Deveselu nu aduce atingere prevederilor Tratatului INF.

"În ceea ce priveşte funcţionarea în România a unui sistem integrat al NATO, de protejare a ţărilor membre, aliate, împotriva oricăror atacuri cu rachete, este de fapt un sistem strict defensiv, care în niciun caz nu aduce atingere prevederilor Tratatului privind Forţele Nucleare Intermediare. Tocmai de aceea, declaraţiile făcute de către Ministerul Apărării din Federaţia Rusă sunt lipsite de orice consistenţă pentru că, din punct de vedere strict tehnic, dacă vă uitaţi, sistemul de la Deveselu este un sistem care lansează rachete de pe sol în aer pentru interceptarea rachetelor balistice care pot eventual, la un moment dat, să facă obiectul unei agresiuni nu directe, pe pământ, ci în aer", a afirmat ministrul de Externe.

El a precizat că rachetele de la Deveselu nu pot face altceva decât să intercepteze rachete care s-ar putea îndrepta asupra ţărilor care fac parte din NATO.

"Rachetele de la Deveselu nu pot să facă altceva decât să intercepteze rachete care s-ar putea îndrepta asupra teritoriilor care formează Alianţa Nord Atlantică. Deci, din acest punct de vedere, nu există absolut niciun fel de raţiune sau de argumente şi aş spune că mai degrabă este vorba de folosirea sa ca un pretext pentru a încerca să acopere problemele pe care le are Federaţia Rusă în legătură cu respectarea prevederilor Tratatului privind armele nucleare intermediare. Trebuie să recunoaştem că în Europa de astăzi nu au venit niciun fel de noi rachete din Statele Unite, nu au fost amplasate alte rachete pe teritoriul ţărilor europene ceea ce se întâmplă, însă, într-o parte a teritoriului european, în special în Federaţia Rusă, a fost o sporire a numărului de la rachete şi din acest punct de vedere unele dintre ele încalcă în mod flagrant prevederile acordului privind armele nucleare intermediare. Deci, e mai degrabă o dezinformare, o încercare de a găsi scuze pentru o politică determinată să încalce de fapt prevederile Tratatului privind Forţele Nucleare Intermediare", a explicat Teodor Meleşcanu.

El a precizat că afirmaţiile Federaţiei Ruse despre scutul de la Deveselu fac parte dintr-un război hibrid, care se bazează pe dezinformare.

"Facilitatea de la Deveselu este o parte a sistemului NATO antirachetă care este strict de defensiv, nu are niciun fel de posibilitate de a folosi aceste rachete împotriva altor ţări, cum se spune în comunicatul Ministerului Apărării din Federaţia rusă. Este pur şi simplu un element din războiul hibrid care se poartă şi în care dezinformarea este una din modalităţile foarte insidioase de a crea o anumită viziune care nu este nici măcar adevărată", a mai precizat ministrul Meleşcanu.

Ministerul Apărării din Rusia a informat joi că Statele Unite ar trebui să îşi distrugă sistemele nucleare MK-41 plasate în România pentru a putea astfel să respecte Tratatul INF.

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, a avut, vineri, consultări cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, şi cu aliaţii, la finalul acestora reprezentanţii ministerului transmiţând că poziţia Federaţiei Ruse privind sistemul antirachetă NATO este "complet irelevantă, întrucât sistemul de la Deveselu nu face obiectul Tratatului INF".

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb