Premierul Victor Ponta a făcut astăzi, cu ocazia zilei de 1 Decembrie, apel la înţelepciunea românilor din 1918, când s-a înţeles cât de importantă este solidaritatea pentru unirea într-o singură naţiune.
"Astăzi, de 1 decembrie, îmi doresc să avem înţelepciunea celor care, la 1918, au înţeles cât de important este să fim solidari, să fim uniţi într-o singură naţiune. Îmi doresc să privim spre viitor, să depăşim ura şi dezbinarea, şi să construim împreună proiectul de ţară care să ne unească, să ne mobilizeze şi să ne facă din nou să fim mândri de România.
Acum este momentul să construim ceea ce ne dorim de atâţia ani: o Românie Puternică, cu instituţii eficiente, cu o economie funcţională şi o societate dreaptă şi echitabilă. Este ceea ce, în urmă cu 95 de ani, îşi doreau şi înaintaşii noştri să fondeze şi să lase urmaşilor lor", afirmă Ponta într-un mesaj de 1 Decembrie.
El susţine că există toate motivele pentru ca românii să fie mândri de prezent, de locul în care au ajuns azi.
"Avem toate motivele să fim mândri de prezentul nostru, de locul în care am ajuns azi! Trebuie să fim mândri de toţi cei care au ridicat drapelul României în lume, fie că vorbim de performeri, sportivi cu mari performanţe, cercetători sau inventatori; elevii şi studenţii olimpici, medaliaţi la competiţii externe sau artişti premiaţi. Trebuie să fim mândri de toţi acei români care, sub anonimat, îşi fac datoria zilnic pentru ţară, fără să apară în presă - fie că vorbim de militari, medici, pompieri, poliţişti sau profesori", a adăugat premierul.
"Trebuie să fim mândri de faptul că statul român începe să fie din nou eficient şi puternic. Astăzi avem creştere economică după ani de austeritate; reparăm multe din nedreptăţile anilor trecuţi; mărim salarii şi pensii, plătim datorii, suntem mai corecţi cu partenerii statului; scoatem ţara din izolare şi lucrăm la noi proiecte mari - independenţa energetică, afirmarea unor domenii cheie, precum agricultura, industrie auto şi IT sau dezvoltarea infrastructurii. Trebuie să fim mândri că parcursul nostru în Europa şi pe plan internaţional devine unul tot mai solid. Acest an marchează începerea unui amplu proces de reafirmare a poziţiei noastre în lume, un proces prin care România îşi regăseşte punţile de legătură cu Europa, SUA şi cu alţi prieteni istorici din toate colţurile lumii", mai arată Ponta în mesaj.
Premierul a adresat un mesaj special şi pentru "fraţii noştri din Republica Moldova", care au ales un drum european.
"Şi, ca un mesaj special, trebuie să fim mândri că fraţii noştri din Republica Moldova urmează acelaşi parcurs ca şi noi, spre Europa, în care ne vom regăsi împreună în anii următori. Toţi aceşti paşi ne duc către momentul în care vom sărbători 100 de ani de când România este unită. La 95 de ani de la Marea Unire, avem datoria să înaintăm pe calea unităţii, a construcţiei, a unei societăţi demne şi puternice. Să privim spre viitor, să dăm noilor generaţii un nou proiect, un nou sens, o nouă speranţă. Să ne propunem ca în următorii ani să continuăm pe acest drum, un drum pe care îl privesc cu speranţă, pentru că avem suficiente motive să fim optimişti şi încrezători în forţele noastre", a spus el.
"Mesajul pe care-l transmit azi tuturor românilor este unul de unitate, într-o zi în care trebuie să fim mândri de trecutul nostru, mândri de ceea ce suntem azi, mândri de ceea ce putem deveni!", a conchis premierul.
1. felicitari pentru discurs stimate
(mesaj trimis de Virgil Bestea în data de 01.12.2013, 13:00)
domnule Ponta,
insa nu uitati sa dati Cezarului ceea ce este al Cezarului. Amintiti-va ca fara austeritate astazi nu ati fi putut spune ca aveti crestere economica(propria declaratie 28.06.2012 Bruxelles), iar aceasta crestere a inceput in 2011 cu 2,5(2.2) %. Reformele pentru care dumneavoastra va emotionati au fost puse in practica de persoane pe care dumneavoastra le caracterizati nu in cele mai laudative epitete. Vorbiti despre proiecte mari, punte de legaturi cu Europa. Aderarea la spatiul Euro cu siguranta nu este unul din liantii continentului..."Astăzi avem creştere economică după ani de austeritate; reparăm multe din nedreptăţile anilor trecuţi; mărim salarii şi pensii, plătim datorii, suntem mai corecţi cu partenerii statului; scoatem ţara din izolare şi lucrăm la noi proiecte mari - independenţa energetică, afirmarea unor domenii cheie, precum agricultura, industrie auto şi IT sau dezvoltarea infrastructurii."