METEA, ROMGAZ: "Analizăm o schemă de valorificare superioară a gazelor"

ALINA TOMA
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 13 octombrie 2015

Producătorul naţional de gaze Romgaz analizează, în această perioadă, mai multe oportunităţi de dezvoltare, a declarat, ieri, într-o conferinţă de presă la Roman, Virgil Metea, directorul general al companiei.

Domnia sa a precizat: "Nu mă refer la preluarea unui combinat de îngrăşăminte chimice în contul datoriilor pe care InterAgro le are la Romgaz, ci la o schemă de valorificare superioară a gazelor. În viitor vor exista interconexiuni prin care gazele vor putea fi exportate. Aşa că este bine să analizăm ce oportunităţi avem ca să adăugăm gazelor plus valoare în ţară".

Recent, Romgaz a preluat termocentrala Iernut de la Termoelectrica, în contul unor creanţe pe care le avea de recuperate de la producătorul de electricitate.

Romgaz studiază şi piaţa gazului lichefiat pentru automobile, dar şi proiectele de gazoducte. Virgil Metea a explicat: "Toate proiectele de gazoducte depind de cei care au resursele, de situaţia geopolitică şi de cerere. Acum cererea este scăzută, atât în România, cât şi în Europa, iar cotaţiile internaţionale au o tendinţă descrescătoare. Nici situaţia geopolitică nu este bună. Din această perspectivă, aşteptăm să vedem ce se întâmplă cu gazoductul AGRI (interconectorul Azerbaidjan-Georgia-România-Ungaria). Noi suntem implicaţi în explorarea gazelor din Marea Neagră şi sperăm să avem succes în acest demers. Dacă operaţiunea va avea succes atunci se susţine şi proiectul de transport BRUA, prin care Transgaz va duce gazele de la Marea Neagră înspre vestul ţării".

Despre proiectul de înmagazinare a gazelor la depozitul Roman-Mărgineni directorul Romgaz a spus că este pus în aşteptare. Iniţial, Gazprom a fost interesat de proiectul, dar parteneriatul nu s-a concretizat.

Investiţia poate fi revitalizată când cererea va fi suficient de mare.

Romgaz a pus ieri în funcţiune staţia de comprimare Roman, după investiţii de aproape 57 milioane de lei (13 milioane de euro). Noua facilitate aduce un spor de presiune în sistem, care este foarte important în perioada rece a anului. Lucrările au fost demarcate în 2013.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9763
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7792
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2704
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8884
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.7614

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb