Aproximativ 4.000 de copii din familii vulnerabile, beneficiari ai Fundaţiei United Way România, au acum acces la nouă colţuri de lectură, nou amenajate cu ajutorul contribuţiei de 100.000 de euro din partea Metropolitan Life, arată un comunicat de presă remis astăzi redacţiei.
Potrivit sursei citate, colţurile de lectură, amenajate în cadrul proiectului "Educaţie şi încurajarea lecturii pentru copiii din medii dezavantajate", au scopul de a creşte accesul tuturor copiilor la educaţie şi lectură în vederea prevenirii şi combaterii riscului de analfabetism funcţional şi a abandonului şcolar. Ele sunt create în cadrul unor şcoli din nouă localităţi implicate în proiect: Glina şi Buftea (Judeţul Ilfov), Cutuş şi Harman (Judeţul Braşov), Borşa (Judeţul Iaşi), Cumpăna (Judeţul Constanţa), Băile Tuşnad (Judeţul Harghita), Ploieşti (Judeţul Prahova) şi Costache Negri (Judeţul Galaţi).
Donaţia de 100.000 de euro a acoperit o varietate de activităţi. În primă fază, a avut loc dotarea şi amenajarea colţurilor de lectură. În funcţie de starea fiecărui spaţiu şi nevoile identificate, s-au schimbat podele şi parchet, s-a zugrăvit şi au fost pictaţi pereţii, s-a achiziţionat şi montat mobilier, fotolii de tip beanbags şi perne colorate, covoare, draperii, cărţi şi materiale educaţionale etc. Astfel, spaţii vechi şi neutilizate au primit o nouă destinaţie care să bucure copiii şi să le trezească dorinţa de a citi.
De asemenea, bugetul a acoperit inaugurarea centrelor cu participarea a 40 de voluntari din partea Metropolitan Life, formarea în domeniul literaţiei pentru cadrele didactice care vor activa în aceste centre, organizarea unor Cluburi de lectură pentru încurajarea cititului şi dezvoltarea abilităţilor copiilor prin activităţi de literaţie individuale şi de grup, asigurarea materialelor educaţionale necesare derulării activităţilor de lectură şi asigurarea gustărilor pe durata acestor întâlniri.
"Nivelul analfabetismului funcţional este în continuă creştere în România. Nu o spun eu, ci testele PISA şi Monitorul educaţiei şi formării, publicat de Comisia Europeană, în anul 2021. Modul în care s-au desfăşurat orele în timpul pandemiei a dus şi mai mult la creşterea prăpastiei dintre copiii din familii cu posibilităţi şi cei unde urgenţa este asigurarea traiului de zi cu zi. De aceea, împreună cu Metropolitan Life, am decis să sprijinim copiii din familii dezavantajate şi astfel să răsturnăm statisticile descurajatoare. Copiii au deschiderea să înveţe, să descopere plăcerea de a citi, iar ceea ce facem noi prin aceste colţuri de lectură este să îi încurajăm în această direcţie", a declarat Adriana Dobrea, Director Executiv United Way România.
"Consider că cititul este un obicei important, care trebuie dezvoltat încă din copilărie, fiind atât de necesar în evoluţia personală şi profesională a fiecăruia dintre noi. Ne bucurăm că, alături de United Way România, avem oportunitatea de a acţiona integrat, pas cu pas, pentru a contribui la schimbarea statisticilor îngrijorătoare legate de procentul de analfabetism funcţional din România. Schimbarea este definită de perseverenţă şi consecvenţă, iar implicarea în proiectul "Educaţie şi încurajarea lecturii pentru copiii din medii dezavantajate" reconfirmă angajamentul nostru de a proteja viaţa şi viitorul comunităţilor în care ne desfăşurăm activitatea", a spus Carmina Dragomir, CEO Metropolitan Life.
Din cei aproape 4000 de copii care au acces la noile colţuri de lectură, 360 de copii, cu preponderenţă din ciclul primar, vor participa la activităţile de literaţie. Aceşti copii au fost selectaţi printr-o evaluare a nivelului iniţial de literaţie şi vor fi evaluaţi periodic pentru a monitoriza progresul acestora.
Aceste activităţi urmăresc să dezvolte competenţele de lectură şi scriere, astfel încât copiii să înţeleagă şi să evalueze critic informaţiile primite prin texte scrise, electronice şi imagini, se precizează în comunicat.