Instituţiile româneşti vor putea participa la implementarea de contracte de asistenţă tehnică în ţări care candidează pentru a obţine statutul de membre ale Uniunii Europene şi în state terţe în relaţia cu UE, potrivit unui comunicat al Ministerului Fondurilor Europene (MFE).
Până în prezent România, în calitate de ţară membră UE, prin instituţiile sale, putea participa doar la proiectele de înfrăţire instituţională, potrivit sursei citate.
În vederea creşterii gradului de implicare a instituţiilor române în acordarea de asistenţă a fost aprobată în şedinţa de guvern de astăzi Ordonanţa pentru modificarea şi completarea OUG 196/ 2008 privind înfiinţarea activităţii de derulare şi gestionare a proiectelor de înfrăţire instituţională finanţate de Uniunea Europeană, pentru care România are calitate de donator.
MFE arată că modificările aduse OUG 196/ 2008 în şedinţa de guvern vizează extinderea cadrului legal şi asupra contractelor de asistenţă tehnică, creându-se posibilitatea participării instituţiilor româneşti la acestea. De asemenea, modificările se referă şi la clarificarea categoriilor de cheltuieli eligibile finanţate exclusiv din veniturile proprii - procent din costurile totale ale proiectului derulat de instituţia donatoare de asistenţă.
"Instituţiile din România au participat la proiecte de înfrăţire instituţională în state precum: Republica Moldova, Ucraina, Republica Croaţia, Republica Albania, Republica Serbia, Republica Azerbaidjan", se mai arată în comunicatul MFE.
Ministerul a organizat astăzi un eveniment dedicat prezentării şi dezbaterii versiunilor actualizate ale programelor operaţionale pentru perioada de programare 2014 - 2020 cu reprezentanţii instituţiilor implicate în gestionarea fondurilor europene şi cu potenţiali aplicanţi.
Versiunile actualizate ale programelor au fost prezentate de oficialii Ministerului Fondurilor Europene, Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice şi ai Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, se arată într-un comunicat de presă al MFE.
Astfel, Ministerul va fi autoritate de management pentru Programul Operaţional Capital Uman, Programul Operaţional Competitivitate, Programul Operaţional Asistenţă Tehnică şi Programul Operaţional Infrastructură Mare.
Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice va fi autoritate de management pentru Programul Operaţional Regional, Programul Operaţional Capacitate Administrativă şi pentru programele de cooperare teritorială europeană iar Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale - pentru Programul National pentru Dezvoltare Rurală şi Programul Operaţional pentru Pescuit.