Sumele destinate plăţii Taxei pe Valoarea Adăugată (TVA) aferentă livrărilor de bunuri, prestărilor de servicii şi execuţiei de lucrări, finanţate, integral sau parţial, cu fonduri de la Uniunea Europeană, efectuate de autorităţi ale administraţiei publice centrale şi locale, ar putea fi finanţate de la bugetul de stat, potrivit unui Proiect de Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului. Proiectul priveşte modificarea şi completarea OG nr. 63 din 14 mai 1999 privind gestionarea fondurilor nerambursabile şi a fost supus dezbaterii publice. Conform proiectului de act normativ, postat pe pagina de Internet a Ministerului Finanţelor Publice, beneficiarii acestei măsuri pot fi, pe lângă autorităţilele administraţiei publice centrale şi locale, unităţile subordonate, în coordonarea acestora, organisme neguvernamentale, nonprofit, de utilitate publică cu personalitate juridică care funcţionează în domeniul dezvoltării regionale, organisme neguvernamentale, nonprofit, cu personalitate juridică, Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România -SA şi Compania Naţională Căile Ferate din România CFR -SA.
MFP precizează că "neadoptarea acestor măsuri va conduce la blocarea contractelor semnate la sfârşitul anului 2006", în condiţiile în care beneficiarii din sectorul public ai fondurilor de pre-aderare trebuie să suporte şi alte costuri, neeligibile din contribuţia financiară nerambursabilă a UE.
Începând cu data aderării României la Uniunea Europeană, nu mai sunt admise suplimentări ale certificatelor de scutire de Taxa pe Valoare Adăugată pentru livrări de bunuri şi prestări de servicii finanţate din ajutoare sau împrumuturi nerambursabile, acordate de guverne străine, de organisme internaţionale şi de organizaţii nonprofit şi de caritate din ţară şi din străinătate sau de persoane fizice. Contractele semnate după 1 ianuarie 2007 în cadrul programelor Phare, Ispa şi Sapard nu vor mai beneficia de scutirea pentru plata TVA.
Efortul bugetar pentru plata TVA aferentă proiectelor atât pe termen scurt, (anul curent), cât şi pe termen lung (pe cinci ani) este de circa 383,5 milioane lei, sumă ce va alocată din Fondul Naţional de Pre-aderare.
În vederea implementării noilor dispoziţii, urmează să fie elaborate instrucţiuni de aplicare ce vor fi aprobate prin ordin al ministrului.