Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a atras ieri 1 miliard de euro de pe pieţele financiare internaţionale prin redeschiderea emisiunii lansate în mai, cu maturitate de 12 ani, cupon 2,875%, potrivit unui comunicat al instituţiei.
MFP spune că emisiunea a fost realizată la cel mai scăzut cost aferent unui împrumut al statului român prin emitere de euroobligaţiuni, de doar 2,150%, mai redus cu 0,842%, faţă de cel obţinut în luna mai.
"Gradul de suprasubscriere, de peste 2,5 ori, demonstrează interesul solid al investitorilor care au participat printr-un număr de 130 de conturi. Emisiunea a fost lansată la un randament iniţial de 2,30% şi, în doar câteva ore, urmare a interesului major din partea investitorilor, s-au acumulat ordine de subscriere în valoare de peste 2,5 miliarde de euro", se arată în comunicat.
Ministerul mai susţine că suprasubscrierea semnificativă venită din partea unor investitori pe termen lung a făcut posibilă reducerea succesivă a randamentului până la nivelul de 2,15%, prima de emisiune plătită de statul român fiind foarte mică în condiţiile actuale de piaţă, de doar 0,03% (3 puncte de bază).
Anca Dragu, ministrul Finanţelor Publice, a afirmat: "Testul pieţei este întotdeauna unul foarte relevant şi rezultatul acestei emisiuni, concretizat prin cel mai scăzut cost înregistrat de România pentru un astfel de instrument, coroborat cu interesul, calitatea şi gradul de diversificare al bazei investiţionale, confirmă încrederea în fundamentele şi perspectivele economice pe termen mediu şi lung ale României. Trebuie menţionat faptul că nu doar contextul unor dobânzi minime istorice la nivel global a condus la acest cost minim înregistrat de statul român, ci şi reducerea semnificativă a marjei de risc de credit a României de aproximativ 0,48% (48 de puncte de bază) în doar 4 luni. Lucru care reflectă percepţia mediilor investiţionale bazată pe contextul macroeconomic solid, cât şi pe potenţialul economic al ţării noastre".
Distribuţia geografică a fost următoarea: SUA (18%), România (17%), Italia (17%), Marea Britanie (16%), Centrul şi Estul Europei (7%), Germania şi Austria (8%), alte ţări ale Europei (16%). În privinţa tipurilor de investitori, au predominat managerii de fonduri (70%), fiind urmaţi de bănci comerciale şi bănci private (17%), fonduri de pensii şi societăţi de asigurare (9%) şi bănci centrale (4%).
Cu această emisiune a fost finalizat planul de finanţare externă aferent anului 2016. "Aceasta se încadrează în obiectivele strategiei de administrare a datoriei publice, prin extinderea maturităţii medii a portofoliului de datorie guvernamentală şi distribuirea cât mai uniformă a serviciului datoriei în vederea reducerii riscului de refinanţare", se mai arată în comunicat.
Emisiunea a fost intermediată de către Citigroup Inc, JP Morgan, Raiffeisen Bank International AG, Societe Generale şi UniCredit SpA.
1. departe de lumea civilizata....
(mesaj trimis de wlad în data de 29.09.2016, 22:21)
sunt state din africa care se împrumuta la dobinzi mult mai mici decit ministerul doamnei Dragu si nici macar nu au cea mai mare crestere de pe continent .....demisia