Preşedintele Curţii de Conturi a României, Mihai Busuioc, a participat, săptămâna trecută la reuniunea şefilor instituţiilor supreme de audit (SAI) din statele Uniunii Europene, eveniment găzduit de SAI Portugalia, la Lisabona, transmite Agerpres.
Conform unui comunicat, reuniunea s-a desfăşurat, în perioada 21-22 iunie, în cadrul Comitetului de Contact, structură dedicată cooperării dintre SAI-urile din statele membre şi Curtea de Conturi Europeană.
Temele abordate de reprezentanţii instituţiilor supreme de audit în sesiunile de lucru au vizat în principal domenii de interes precum: energia şi utilizarea fondurilor europene, prin Mecanismul de Redresare şi Rezilienţă.
În prezenţa reprezentanţilor Comisiei Europene ai Directoratului General pentru Energie, participanţii la reuniune au analizat modul în care SAI-urile ar putea contribui la o implementare mai bună şi durabilă a politicilor naţionale şi ale Uniunii Europene în vederea atingerii obiectivelor şi ţintelor energetice pentru 2030.
"Am convenit să dezvoltăm şi să consolidăm cooperarea dintre instituţiile supreme de audit pentru a contribui la îndeplinirea obiectivelor şi atingerea ţintelor Uniunii pentru anul 2030, inclusiv prin derularea de acţiuni comune. Dorim, de asemenea, să intensificăm dialogul şi schimburile de experienţă dintre instituţiile noastre în special în domeniile energiei şi al fondurilor destinate Planurilor Naţionale de Redresare şi Rezilienţă", a declarat Mihai Busuioc, preşedintele Curţii de Conturi.
În marja manifestării a avut loc predarea preşedinţiei Comitetului de Contact de către Portugalia către SAI Cipru.
Reuniunea Comitetului de Contact s-a încheiat cu întâlnirea Reţelei Ofiţerilor de Legătură din SAI-urile statelor candidate la aderarea la UE, la care au participat şi ofiţeri de legătură din SAI-urile Suedia şi România, în calitate de co-preşedinţi ai Grupului de Lucru Comun al Comitetului de Contact privind Activităţile de Audit. Grupul JWGAA sprijină activităţile desfăşurate de reţeaua preşedinţilor prin furnizarea de consultanţă şi de sprijin de natură profesională, organizatorică şi tehnică. Grupul prezintă Comitetului de Contact un raport anual cu privire la volumul şi la natura activităţilor de audit desfăşurate.