MIHAI CĂRUNTU, BCR: "Nu preconizez riscuri de ajustare a cotaţiilor Transgaz şi Romgaz"

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 14 mai 2015

În ciuda rezultatelor sub aşteptări din primul trimestru, cele două societăţi îşi vor menţine nivelul minim de atractivitate pentru investitori

Scăderea consumului de gaze le-a afectat rezultatele

Rezultatele Transgaz şi Romgaz din primul trimestru sunt uşor sub aşteptările pieţei şi au drept numitor comun reducerea cererii de gaze, în special din partea consumatorilor industriali, ceea ce a afectat dinamica afacerilor în termeni de volum, ne-a declarat Mihai Căruntu, coordonatorul echipei de cercetare pe piaţă de capital din cadrul BCR.

Profitul transportatorului de gaze naturale Transgaz (simbol TGN) a scăzut, în primele trei luni ale acestui an, cu peste 26 milioane lei (12%), la 199,3 milioane lei, potrivit unui raport transmis ieri Bursei de Valori Bucureşti (BVB). Rezultatul brut a înregistrat o scădere de 12%, la 238,7 milioane lei. Veniturile totale ale companiei au coborât cu 11%, la 471,2 milioane lei, în perioada analizată, în condiţiile reducerii cantităţii de gaze vehiculate prin conducte. Însă cheltuielile s-au diminuat, de asemenea, cu 9%, la 232,5 milioane lei.

Producătorul naţional de gaze Romgaz (simbol SNG) Mediaş a raportat, în primul trimestru, un profit net de 563 milioane lei, în scădere cu 7,45% faţă de nivelul înregistrat în perioada similară a anului trecut. Conform unui raport al societăţii, veniturile din exploatare sunt mai mici decât cele obţinute în trimestrul I 2014 cu 5,56%, din cauza diminuării cererii de gaze naturale, în special de către sectorul producerii de îngrăşăminte chimice. Cifra de afaceri a companiei din primul trimestru a fost de 1,36 miliarde lei, în scădere cu aproape 6% faţă de primele trei luni din 2014.

Mihai Căruntu ne-a declarat: "Cu un rezultat net relativ apropiat de cel din 2014 (în cazul Romgaz) şi, respectiv, cu un profit net cu circa 10% sub cel din 2014 (în cazul Transgaz), cele două companii îşi vor menţine un nivel minim de atractivitate faţă de investitori. Cu alte cuvinte, chiar dacă ar părea că nu sunt condiţii să vedem o apreciere semnificativă a cotaţiilor TGN şi SNG în 2015, în acelaşi timp, nu vedem nici riscuri de ajustare a cotaţiilor acestor acţiuni care să aibă drept cauză fundamentele lor de business".

Domnia sa ne-a precizat că randamentul dividendului net estimat pentru TGN şi SNG pentru 2015 rămâne la un nivel de minimum 5-6%, pe care îl consideră un prag atractiv, în condiţiile în care dobânzile în lei stau sub 2%, iar randamentele la obligaţiunile guvernamentale pe 5 ani sunt în jur de 2,4%.

În privinţa Transgaz, scăderea în primul trimestru a cantităţilor de gaze transportate cu circa 6%, în condiţiile în care metodologia de tarifare a suferit modificări în privinţa reducerii, în luna august a anului trecut, a ponderii componenţei volumetrice, s-a reflectat într-o scădere a profitabilităţii nete cu 12%, a comentat analistul. Din această perspectivă, o pondere a componenţei de rezervare de capacitate majorate la 50% în cadrul tarifului de transport va avantaja compania în trimestrele doi şi trei, când consumul sezonier de gaze este sensibil mai scăzut. Pe de altă parte, în ultimul trimestru din an, este posibil ca ANRE (reglementatorul pieţei) să opereze o scădere a tarifului de transport, ceea ce ar afecta profitabilitatea, mai spune Mihai Căruntu.

"Una peste alta, este posibil să asistăm la o scădere a profitabilităţii Transgaz cu circa 10% în 2015 faţă de 2014, dar cu toate acestea nu se va putea spune că rezultatele ar fi dezamăgitoare din perspective investitorilor, mai ales în condiţiile în care se va realiza dezvoltarea coridorului de transport gaze Ungaria-România-Bulgaria şi, eventual, o conexiune la Marea Neagră (dacă se confirmă că depozitele de gaze sunt exploatabile comercial)", a continuat domnia sa. Singura zonă de îngrijorare majoră ar fi legată de profitabilitatea viitoare a business-ului de tranzit, care generează peste 30% din profitul Transgaz şi în legătură cu care au venit semnale oarecum contradictorii dinspre companie, autorităţi sau piaţă, conform sursei citate. "Ca atare, principalele ştiri aşteptate pentru Transgaz sunt în ceea ce priveşte viitorul tranzitului, precum şi construcţia noilor magistrale de transport de gaze, considerate strategice de către statul român", a subliniat analistul BCR.

În cazul Romgaz, scăderea rezultatului net în primul trimestru s-a datorat scăderii businessului de trading gaze de import şi în special scăderii veniturilor din activitatea de producţie şi trading de electricitate, care a devenit o linie de afaceri generatoare de pierderi, ne-a explicat domnul Căruntu, care a subliniat că aceste pierderi sunt generate de costurile de personal cu angajaţii de la Iernut, în condiţiile în care centrala pe gaze nu poate genera un nivel de business critic pentru acoperirea cheltuielilor în actualele condiţii de piaţă.

În aceste condiţii, creşterea cu circa 12% a preţului mediu de comercializare a gazelor în primul trimestru din 2015, deşi a compensat efectul negativ al scăderii producţiei de gaze cu 1,9%, din cauza cererii reduse (în special din industria de îngrăşăminte), nu a avut forţă să acopere şi pierderile sau reducerea de profitabilitate din celelalte linii de business, conform sursei citate. "Romgaz rămâne, însă, în ansamblu o afacere stabilă, cu şansa raportării unei creşteri reduse a profitabilităţii faţă de 2014, în cazul în care, începând din iulie, guvernul va relua procesul de majorare al preţurilor la gaze pentru populaţie, aşa cum cer Comisia Europeană şi FMI", a adăugat analistul BCR.

Dacă partea goală a paharului este reprezentată de faptul că este dificil pentru Romgaz să depăşească profitabilitatea din 2014 în 2015 şi anii următori, în schimb partea plină a paharului este reprezentată de stabilizarea producţiei de gaze şi de rezultatele promiţătoare ale activităţilor de explorare în vederea descoperirii de noi resurse, zona unde compania îşi concentrează eforturile de investiţii în următorii ani, consideră Mihai Căruntu. "Faptul că la sfârşitul lunii martie, Romgaz a anunţat noi descoperiri de gaze importante în două câmpuri mature aflate în exploatare de zeci de ani, în judeţele Suceava şi Mureş, confirmă semnalele bune transmise de companie în privinţa activităţilor de explorare şi fundamentează aşteptări în ceea ce priveşte securizarea unei rate foarte bune de înlocuire a rezervelor", ne-a mai declarat domnia sa.

Acest fapt este esenţial pentru o companie care exploatează hidrocarburi şi deschide inclusiv perspective de business pe termen lung, în condiţiile în care România va finaliza magistrala de transport care leagă Ungaria de Bulgaria, proiect strategic susţinut de Uniunea Europeană.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

10 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9742
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5050
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3163
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9016
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.8761

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb