MIHAI IONESCU, ANEIR: Afacerile noastre cu grecii, în stand-by

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Companii / 4 iulie 2011

Oamenii noştri de afaceri au devenit sceptici în ceea ce priveşte relaţiile cu partenerii lor eleni şi şi-au pus în stand-by afacerile pe care le au în Grecia, ne-a declarat Mihai Ionescu, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Exportatorilor şi Importatorilor din România (ANEIR). Potrivit domniei sale, acest lucru s-a în­tâmplat de când "Grecia a intrat în vizorul organismelor financiare internaţionale", până în 2010 Republica Elenă fiind un partener important şi de încredere al nostru: "Relaţiile noas­tre economice cu grecii au avut un trend ascendent, evoluând, în ultimii 20 de ani. Acum, însă, chiar dacă investitorii români colaborează în continuare cu partenerii lor din Grecia, ei sunt mai circumspecţi. Există riscul să nu ajungă marfa din cauza blocajelor, să nu putem încasa banii, pot apărea acte de vandalism în urma cărora să aibă de suferit companii româneşti. În plus, sistemul bancar din Grecia nu mai este sigur. De aceea, oamenii noştri de afaceri şi-au pus în stand-by activităţile pe care le derulează pe teritoriul Greciei".

Mihai Ionescu ne-a declarat, însă, că este optimist în ceea ce priveşte rezolvarea acestei situaţii, subliniind că, până la finalul anului, pierderile pot fi recuperate în cele mai multe dintre domenii, mai ales că această situaţie s-a produs pe fondul unor creşteri importante ale schimburilor comerciale dintre cele două ţări: "Sunt încrezător că aceste lucruri vor fi limpezite în scurt timp. Probabil că ritmul cu care au cres­cut schimburile bilaterale va fi mai mic, dar nu vor fi înregistrate scăderi". Reprezentantul ANEIR ne-a precizat că noi importăm în continuare din Grecia, în special citrice, măsline şi produse industriale.

Nu numai investitorii români sunt precauţi în ceea ce priveşte relaţiile economice cu partenerii lor eleni, dar şi autorităţile noastre se pare că manifestă reţineri în colaborarea cu oamenii de afaceri greci care-şi desfăşoară activitatea pe piaţa autohtonă.

Investitorii eleni care au fost prezenţi, cu câteva zile în urmă, la un forum româno-grec au subliniat problemele pe care le întâmpină în ţara noastră de când a izbucnit criza în Republica Elenă. Principalul obstacol este reprezentat de reticenţa autorităţilor faţă de companiile greceşti în cadrul licitaţiilor de stat. Alte greutăţi care stau în calea dezvoltării investiţiilor elene sunt sistemul vamal şi cel fiscal, dar şi infrastructura precară din ţara noastră, au mai subliniat sursele citate.

Schimburile comerciale dintre România şi Grecia au crescut cu 30%, în primul trimestru al acestui an faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit lui Claudiu Stafie, secretar de stat în cadrul Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri (MECMA). Astfel, în timp ce importurile Greciei, în ansamblu, au scăzut, anul trecut faţă de 2009, cu 17%, pe fondul crizei economice, România şi-a crescut vânzările către această ţară cu 6,5%, atât exporturile noastre către greci, cât şi importurile ţării noastre din Grecia înregistrând creşteri, a precizat, săptămâna trecută, Konstantinos Papadopoulos, secretar general pe probleme de Relaţii Economice Internaţionale şi Cooperare pentru Dezvoltare, în cadrul Ministerului Afacerilor Externe al Greciei. Domnia sa a subliniat că vânzările Greciei către România au înregistrat, anul trecut, creşteri de 27%.

Karolos Papoulias, preşedintele Republicii Elene, s-a arătat încântat de saltul făcut de cele două state, în ceea ce priveşte relaţiile economice, specificând că intensificarea acestora reprezintă unul dintre obiectivele Greciei: "Criza ar trebui să reprezinte o oportunitate pentru colaborarea dintre România şi Grecia. Investiţiile greceşti pe piaţa românească au creat până acum 25.000 de locuri de muncă, în domenii ca telecom, turism, alimentar, bancar, construcţii, servicii etc.".

Reprezentantul MECMA şi-a arătat speranţa că, în curând, nivelul schimburilor comerciale dintre cele două state va depăşi valoarea maximă de 1,4 miliarde euro, înregistrată în 2008. Anul trecut, valoarea schimburilor comerciale dintre cele două ţări s-a ridicat la 1,1 miliarde euro.

În prezent, pe teritoriul ţării noastre, activează 4.956 de societăţi elene, care au un capital social de 1,9 miliarde euro. Astfel, Republica Elenă se află pe locul al cincilea în topul investitorilor străini de pe piaţa noastră. România exportă către Grecia o serie de produse din domenii ca industria metalelor, industria uşoară, comunicaţiile etc. Domnul Stafie a subliniat că vor fi promovate şi domenii precum energia, infrastructura, auto, tehnologia informaţiei, farma, agricultura şi turismul, în vederea atragerii de noi investitori eleni.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb