Mihai Ionescu, ANEIR: "Exportatorii acuză guvernanţii de sabotaj economic"

Elena Deacu
Companii #Comerţ / 7 mai 2015

Asistăm de aproape 2 ani de zile la un halucinant film SF, în care exportatorii sunt victimele amatorismului funcţionarilor din Ministerul economiei, comerţului şi turismului (MECT), pe un scenariu scris la Palatul Victoria, transmite Mihai Ionescu, secretarul general al Asociaţiei Naţionale a Exportatorilor şi Importatorilor din România (ANEIR) şi co-preşedintele Consiliului de Export al României.

Potrivit domniei sale, deşi exportul se străduieşte să se menţină ca principalul motor al creşterii economice, fapt consemnat de datele statistice (care plasează România pe locul I în UE din punct de vedere al ritmului de creştere a tranzacţiilor internaţionale), rezultatele sunt departe de potenţialul real şi de capacitatea firmelor din domeniu.

Într-un comunicat remis redacţiei, Mihai Ionescu arată că numai anul trecut s-au pierdut exporturi de cca. 700 milioane de euro faţă de prognoza Comisiei naţionale de specialitate. Reprezentantul ANEIR transmite că acesta nu este singura nemulţumire a exportatorilor: faţă de anul 2013 ponderea livrărilor extra - UE a scăzut dramatic - de la 30,4% la 25,8% (cum indică ultimile date ale INS) - fiind reatins astfel nivelul minim din anul de criză (2009).

Mihai Ionescu menţionează că, în mod cert, toate aceste nereuşite ar fi fost semnificativ amplificate dacă exportatorii nu ar fi beneficiat de stabilitatea relativă a cursului de schimb, asigurată inclusiv prin mecanismele BNR.

Reprezentantul ANEIR arată că bilanţul nereuşitelor în domeniul exporturilor cumulează "un pachet de măsuri guvernamentale neprofesioniste, dublate de o procedură internă a MECT care a paralizat Programul de promovare a exporturilor (PPE)". Astfel, potrivit lui Ionescu, la sfârşitul anului 2013 Guvernul a decis, peste noapte, desfiinţarea Centrului Român de Promovare a Exporturilor (CRPCIS), care avea în resposnsabilitate tocmai derularea PPE (fără să se prevadă măsuri tranzitorii), iar la definitivarea bugetului pentru 2014 Pprimul-ministru personal a tăiat cca. o treime din sumele alocate PPE.

"Alertaţi de greşelile în lanţ, guvernanţii au decis la sfârşitul anului trecut să reînfiinţeze instituţia care să se ocupe de derularea PPE sub un nume nou - Institutul de comerţ exterior -, dar termenul fixat prin OUG de reorganizare guvernamentală din decembrie 2014 (prin care s-a prevăzut măsura respectivă) a expirat încă din februarie, fără să apară mult-asteptatul Institut", explică Ionescu.

Potrivit domniei sale, dacă din punct de vedere al fondurilor, MFP a înţeles nevoile exportatorilor şi a bugetat pentru acest an o sumă de cca. 2,5 ori mai mare decât în 2014, acum, după 4 luni de derulare a PPE, "se constată că MECT este incapabil să gestioneze respectivul buget. Bunăoară, din cele 23 misiuni economice preconizate a fi organizate în semestru I din acest an, în primul trimestru s-a finalizat doar .... una singură".

În privinţa târgurilor internaţionale la care exportatorii ar trebui să participe pentru a face cunoscută oferta lor şi a prelua comenzi de livrare, Ionescu arată că, pe lângă faptul că s-au ratat nu puţine asemenea acţiuni externe, în cele mai multe cazuri aprobările necesare s-au dat de către funcţionarii MECT cu doar cu cîteva zile înainte de începerea târgurilor (uneori în ultima clipă), deşi conform Procedurii operaţionale patronatele au predat întreaga documentaţie la Minister cu minimum 90 zile înainte de data târgurilor.

Reprezentantul ANEIR mai arată că, pe lângă pierderile volumelor de export (în primele 4 luni din acest an în zona extra-UE se înregistrează deja o scădere semnificativă faţă de perioada similară din 2014), "neprofesionalismul deciziilor guvernamentale şi amatorismul / atitudinea discreţionară a funcţionarilor din MECT generează pagube pe plan extern la adresa României (prin organizarea în criză de timp a Pavilioanelor naţionale din cadrul târgurilor internaţionale), la care se adaugă pagubele aduse firmelor exportatoare care investesc sume importante de bani (în unele cazuri de zeci de mii de euro) pentru pregătirea mostrelor ce urmează să le expună şi care riscă să rămână în depozitele din ţară".

Potrivit lui Ionescu, în tot acest context apare firească intenţia reprezentanţilor sectorului privat din Consiliul de Export de a sesiza organele de cercetare penală cu acuzaţia de sabotare de către MECT a Programului de promovare a exporturilor, care vizează în principal cele peste 21.000 firme IMM din domeniu - 95,5% din numărul total al firmelor exportatoare .

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Statistica se face dupa cum zice guvernul care mui-en-ceste dupa cum i se scoala lui poanta de prim ministru. Halal cum zice jidanu din piata Amzei !

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb