MIHAI IONESCU, ANEIR: "Exporturile noastre s-au dublat, în cei zece ani de UE"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Companii / 21 noiembrie 2017

"Exporturile noastre s-au dublat, în cei zece ani de UE"

Şeful ANEIR: "Importurile încă sunt la un nivel scăzut"

Ţara noastră şi-a dublat exporturile, în cei zece ani de când a aderat la Uniunea Europeană (UE), ne-a spus, ieri, Mihai Ionescu, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Exportatorilor şi Importatorilor din România (ANEIR). Totalul exporturilor, cu tot cu cele care vizează serviciile, s-a cifrat, anul trecut, la aproape 70 miliarde euro, potrivit şefului ANEIR, care ne-a precizat: "Din punct de vedere calitativ, a crescut ponderea produselor cu valoare adăugată superioară şi s-a majorat de 70 de ori exportul de servicii din domeniul IT".

Ponderea exporturilor pe piaţa UE a crescut de la două treimi la trei pătrimi din total, a mai precizat Mihai Ionescu, menţionând că domeniul construcţiilor de maşini, în general, cu predilecţie segmentul auto, dar nu umai, a înregistrat o evoluţie pozitivă importantă.

În schimb, avem restanţe serioase în sectorul agro-alimentar, atrage atenţia domnia sa, precizând că am reintrat pe balanţă negativă, din cauza slabei gospodăriri a domeniului. "Responsabilii acestui sector stimulează producţia, dar este nevoie să se ocupe de întreg lanţul de valorificare a producţiei", subliniază domnul Ionescu.

Preşedintele ANEIR evidenţiază faptul că importurile noastre sunt încă modeste, adăugând: "Dacă s-ar fi implementat programele pe fonduri europene, atunci am fi avut nevoie de importuri de tehnică şi tehnologie, iar balanţa s-ar fi depreciat şi mai mult decât este acum. Însă ne-am fi dorit să avem astfel de importuri, decât să importăm, ca acum, doar bunuri de consum".

Deficitul comercial s-a adâncit, în ultima perioadă, balanţa comercială fiind unul din factorii care influenţează cursul de schimb, a mai spus domnul Ionescu, specificând că, teoretic, creşterea cursului ar trebui să echilibreze balanţa. "Acest lucru nu se întâmplă în practică, întrucât majorarea exporturilor se bazează pe importuri de completare", a explicat Mihai Ionescu.

Şi Guvernatorul BNR Mugur Isărescu a precizat, recent, că evoluţia leului este în strânsă legătură cu deficitul comercial.

Şeful Băncii Centrale a atras atenţia că, în timp ce exporturile au crescut cu 9%, importurile au înregistrat o creştere de 12%, având o balanţă comercială dezechilibrată. Chiar dacă importurile şi exporturile ar creşte cu aceleaşi ritmuri, balanţa comercială s-ar deteriora şi mai mult, a evidenţiat Guvernatorul, avertizând că se conturează o problemă în cazul deficitului comercial.

Nivelul la care a ajuns cursul de schimb (respectiv 4,6469 lei/euro, ieri) reprezintă o dramă pentru lumea exportatorilor şi a importatorilor, consideră Mihai Ionescu. Domnia sa ne-a spus, recent că, deşi, pentru moment, exportatorii ar trebui să fie fericiţi întrucât încasează mai mult, totuşi, având în vedere că circa două treimi din exporturi sunt realizate pe bază de importuri, acest curs îi va scoate din competiţia internaţională de competitivitate: "Pentru importatori, drama acestui curs, care nu are nicio legătură cu evoluţia economiei, este irecuperabilă. Ceea ce pierd ei acum la curs, nu se poate recupera decât din majorări de preţ ale produselor, care vor duce la o creştere accentuată a inflaţiei".

În opinia domnului Ionescu, este presiune pe curs, acum, în piaţă, pentru că nu sunt suficiente intrări de valută, iar importurile sunt în creştere, importatorii având nevoie de monedă străină.

Institutul Naţional de Statistică (INS) a anunţat, în urmă cu circa două săptămâni, că, în primele nouă luni ale anului în curs, exporturile au însumat aproape 46,6 miliarde euro, iar importurile - circa 55,5 miliarde euro, deficitul balanţei comerciale ajungând la 8,88 miliarde euro, mai mare cu aproape 2 miliarde euro faţă de cel înregistrat în perioada similară a anului trecut. În luna septembrie 2017, exporturile s-au ridicat la 5,55 miliarde euro, cu 6% mai mari comparativ cu aceeaşi lună a lui 2016, în timp ce importurile au fost de 6,57 miliarde euro, mai mult cu 9,2% faţă de septembrie 2016, rezultând un deficit de peste 1 miliard de euro.

Valoarea schimburilor de bunuri intra UE a fost, la expedieri, de 35,36 miliarde euro, iar la introduceri - de 42,1 miliarde euro, în perioada analizată.

În extra UE, schimburile de bunuri s-au ridicat la 11,23 miliarde euro la exporturi, respectiv la 13,37 miliarde euro la importuri.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Nu tzara si-a dublat exporturile ci multinatzionalele au marit exporturile!!!

    De ce nu vorbim de exporturile firmelor cu capital ramanesc? 

    Suntem importatori de lapte, unt, oua, legume, fructe, aluat congelat, paine ...

    Vai de noi unde am ajuns!!! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb