MIHAI IONESCU, PREŞEDINTELE ANEIR: "Evoluţia deficitului comercial este alarmantă"

RAMONA RADU
Ziarul BURSA #Companii / 12 august 2019

alarmantă"

Deficitul balanţei comerciale s-a adâncit cu 1,37 miliarde de euro în perioada 1 ianurie - 30 iunie 2019, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, ajungând la 7,69 miliarde de euro, potrivit INS

Mihai Ionescu, ANEIR: "Estimez că, la finele anului, vom avea un deficit de 17 miliarde de euro, pe puţin, aproape de vârful de dinainte de criza din 2008"

Deficitul balanţei comerciale s-a adâncit cu 1,37 miliarde de euro în perioada 1 ianurie - 30 iunie 2019, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, ajungând la 7,69 miliarde de euro, arată cifrele publicate vineri de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Mihai Ionescu, preşedintele Asociaţiei Exportatorilor şi Importatorilor din România (ANEIR), consideră că deficitul comercial pe primele şase luni ale acestui an este enorm.

Domnia sa ne-a declarat: "Estimez că, la finele anului, vom avea un deficit de 17 miliarde de euro, pe puţin, aproape de vârful de dinainte de criză din 2008. Este un semnal extrem de grav şi, cu atât mai mult, sperăm ca Guvernul să acorde la rectificare sumele necesare pentru programul de promovare la export, care nu prevedea, iniţial, nicio sumă pentru acest program. Am intervenit şi sperăm să avem, în forma finală a proiectului de rectificare bugetară, şi prevederi în acest sens, să se acorde măcar ce am cerut noi: 20 milioane de lei - credite bugetare şi 45 milioane de lei - credite de angajament, astfel încât să putem achita târgurile de anul acesta şi să le putem pregăti pe cele de anul viitor".

Preşedintele ANEIR susţine că este imperios necesar ca Guvernul să se implice în privinţa programului de măsuri pe care sectorul privat l-a iniţiat în scopul diminuării deficitului de balanţă comercială al ţării noastre, adăugând: "Avem acele măsuri, pe care văd că Executivul încă nu le-a analizat, şi sper să se aplece asupra lor acum, după ce termină cu rectificarea, pentru că situaţia este alarmantă. Alarmantă, acesta este cuvântul. Vor mai veni, iarăşi, creşteri de venituri în partea a doua a anului, pensii, salarii, ceea ce va genera majorarea importurilor pentru că economia nu este pregătită să acopere plusurile cererii de consum, ori nu putem merge pe majorarea deficitului de balanţă comercială şi de cont curent la infinit".

În plus, domnul Ionescu a subliniat faptul că nu trebuie să uităm de cerinţele impuse de angajamentul politic luat, ca în anul 2024 să aderăm la zona euro, ori cu asemenea dezechilibre acest lucru ar deveni "un vis".

Conform INS, în primele şase luni ale anului curent, exporturile ţării noas-tre au însumat 34,89 miliarde de euro, iar importurile - 42,58 miliarde de euro.

În intervalul de referinţă, exporturile României s-au majorat cu 2,7%, iar importurile - cu 5,7%, comparativ cu perioada 1 ianurie - 30 iunie 2018, mai arată INS.

Potrivit datelor citate, în luna iunie 2019, exporturile au însumat 5,55 miliarde de euro, iar importurile - 6,69 miliarde de euro, rezultând un deficit de 1,13 miliarde de euro, iar comparativ cu iunie 2018, acestea au scăzut cu 5,5%, respectiv 6,9%.

În perioada 1 ianurie - 30 iunie 2019, ponderi importante în structura exporturilor şi importurilor sunt deţinute de grupele de produse: maşini şi echipamente de transport (48,2% la export şi 37,3% la import) şi alte produse manufacturate (32,2% la export şi respectiv 30,2% la import), mai arată statistica.

INS a mai transmis că valoarea schimburilor intra-UE28 de bunuri în perioada 1 ianurie - 30 iunie 2019 a fost de 26,91 miliarde de euro la expedieri şi de 31,94 miliarde de euro la introduceri, reprezentând 77,1% din total exporturi şi 75% din total importuri.

Valoarea schimburilor extra-UE28 de bunuri în perioada 1 ianurie - 30 iunie 2019 a fost de 7,97 miliarde de euro la exporturi şi de 10,64 miliarde de euro la importuri, reprezentând 22,9% din total exporturi şi 25% din total importuri, mai indică datele.

Amintim că, în 2018, deficitul comercial al României a avansat, faţă de anul anterior, cu 16,8% până la 15,1 miliarde de euro.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb