Dezbaterile pe subiectul ambalării produselor de panificaţie au luat amploare în contextul pandemiei de coronavirus. Ambalarea pâinii este un element de igienă elementară, toate produsele de panificaţie ar trebui să fie ambalate individual, indiferent de circumstanţele în care ne aflăm, este de părere Mihai Moisescu, Şeful Direcţiei de Sănătate Publică Cluj. În opinia domniei sale, dacă o persoană atinge cu mâinile neigienizate pâinea pe care urmează să o consumăm poate transmite atât Covid-19, cât şi alte boli cum ar fi hepatita, de exemplu.
Mihai Moisescu ne-a declarat: "Produsele de panificaţie trebuie să fie obligatoriu ambalate individual. Aşa trebuie să fie în fiecare zi, nu doar acum în contextul pandemiei. Ambalarea pâinii este un element de igienă elementară. Autorităţile ar trebui să ia cu siguranţă această măsură, să fie obligatorie ambalarea individuală a pâinii. Nu este vorba numai de circumstanţele în care ne aflăm în acest moment, de Covid-19, aici este vorba despre mâini murdare. Simplu, se poate lua orice dacă nu se implementează această măsură, inclusiv hepatită şi alte boli. Nu ar trebui să se comercializeze sub nicio formă alimente neambalate".
Reamintim faptul că Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) urmează să definitiveze forma unui proiect de Ordin care reglementează vânzarea pâinii în vrac. Forma sa iniţială, prevede: "Pentru pâinea şi produsele de panificaţie care nu se prezintă, la comercializare, într-un ambalaj de protecţie sanitară operatorul economic ce comercializează produsul are obligaţia de a furniza aceste produse prin intermediul «vânzării asistate», respectiv prin intermediul unei persoane dedicate ce va furniza, la cerere, produsul către consumator. (...) Se interzice comercializarea pâinii şi a produselor de panificaţie nepreambalate prin «autoservire» către fiecare consumator. prin care cere ca toate produsele de panificaţie să fie ambalate sau să existe un vânzător dedicat care să îi servească pe clienţi".
Forma iniţială a proiectului a fost dezbătută de reprezentanţii industriei de panificaţie, autorităţi şi alţi specialişti în 14 octombrie, cei prezenţi la discuţii având opinii contradictorii pe subiect.
Studiile de specialitate arată că noul coronavirus este viabil pe suprafeţe zeci de ore. Facultatea de Fizică a Universităţii Bucureşti a realizat un studiu privind riscurile şi căile de transmitere şi contaminare cu virusul SARS-CoV 2 prin intermediul unor produse de panificaţie preambalate. Concluziile studiului arată că virusul nu trece prin ambalaje alimentelor, dar dacă o persoană contaminată cu SARS-CoV-2 ar pune mâna pe o felie de pâine, virusul ar putea să rămână pe această suprafaţă.
"După punerea în contact a foliilor de ambalaj cu proba biologică, deşi a fost decelată prezenţa virusului pe faţa externă a pungii de ambalaj la toate intervalele de timp testate, nu s-a evidenţiat prezenţa virusului pe faţa internă a acestuia. Pe de altă parte, după punerea în contact a suspensiilor cu încărcătură virală direct cu eşantioanele de probe de pâine, a fost decelată prezenţa virusului pe eşantioanele de probe de pâine la toate intervalele de timp testate. În concluzie, după ambalare în folie de plastic (fără perforaţii), produsele de pâine nu mai sunt expuse riscului contaminării", arată studiul citat.
În urma acestui studiu, New Challenge Marketing Research, a realizat, la comanda Asociaţiei Preţuieşte Calitatea şi Asociaţiei Proconsumatori, un sondaj care arată că în jur de 87% dintre români preferă să cumpere pâine ambalată.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 17.11.2020, 18:02)
obsesia asta de a dezinfecta tot din 5 in 5 '' , duce in final la un organism incapabil sa se mai apere de tot felul de virusi si microbi care exista de cand este lumea pe pamant . eu cred ca si asta se urmareste , din moment ce spun eu , stie si un student la medicina , daramite " specialistii "