Mihaly Varga: "Ungaria nu va renunţa la taxa pe bănci"

Ioana Dogaru
Internaţional / 14 decembrie 2015

Ministrul ungar al Economiei, Mihaly Varga, se aşteaptă ca reducerea taxei pe activele băncilor de la 1 ianuarie 2016 să revigoreze creditarea, care nu reuşeşte să ţină pasul cu expansiunea economiei din ultimele trimestre, transmite Reuters.

Într-un interviu acordat luni postului public de radio, Mihaly Varga a afirmat că Executivul de la Budapesta nu intenţionează să renunţe complet la taxa pe bănci, deoarece este necesară pentru a ţine sub control deficitul bugetar.

Ministrul Economiei a declarat: "Statul are nevoie de taxa pe bănci pentru a împărţi povara, astfel încât nu va renunţa la această taxă. Poate fi efectuată o reducere suplimentară, dar numai în condiţiile majorării creditării".

Guvernul ungar a propus reducerea taxei pe activele băncilor de la 1 ianuarie 2016, ca urmare a semnalelor informale venite de la Comisia Europeană, a anunţat joi Ministerul ungar al Economiei.

Potrivit propunerilor Executivului ungar, nivelul taxei pentru activele bancare mai mari de 50 de miliarde de forinţi (173 de milioane de dolari) va fi redus începând din data de 1 ianuarie 2016, de la 0,31% până la 0,24%. În schimb, nivelul taxei pentru activele bancare de până la 50 de miliarde de forinţi va rămâne nemodificat la 0,15%.

Ministerul ungar al Economiei a subliniat că nivelul taxei pe bănci va scădea şi în 2017, în linie cu o propunere anterioară. Cu toate acestea, actul legislativ păstrează activele din 2009 ca referinţă pentru calcularea taxei în 2016, în loc de 2014, conform unei versiuni anterioare.

Asociaţia Băncilor din Ungaria susţine propunerile vizând reducerea taxei şi a acceptat mărimea taxei ce va fi plătită în 2016, a declarat secretarul general al Asociaţiei, Levente Kovacs. Potrivit acestuia, reducerea este necesară pentru sprijinirea creşterii economice.

În 2014, PIB-ul Ungariei a crescut cu 3,7%, dar analiştii şi Banca Centrală se aşteaptă la o încetinire în 2016, la 2,5%, transmite Reuters.

Ministrul Economiei a precizat: "Pentru ca economia să poată înregistra creştere pe termen lung, avem nevoie de majorarea creditelor acordate de bănci. Prin urmare, Guvernul a anunţat reducerea taxei pe bănci de anul viitor, care ar urma să majoreze creditarea pentru întreprinderile mici şi sectorul imobiliar".

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Alo Ciolos! varga, biciul, taxa si pe bancile de la noi .... ce numa ungurii poate? 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb