Angajaţii Companiei Naţionale Miniere Remin Baia Mare se grăbesc să se treacă pe listele de disponibilizare în timp ce sindicatele încearcă să convingă angajaţii că n-au ales cea mai bună soluţie. Uniunea Sindicatelor Miniere Maramureş a parafat luni, 8 martie, un protocol între administraţia Remin şi Prefectura Maramureş care prevede că orice disponibilizare de personal va avea loc după consultarea sindicatului.
Conform unei hotărîri de guvern emisă pe 28 februarie, anul acesta 6.850 de mineri vor pă-răsi societatea, din care 1.700 de la Compania Minieră Remin. Preşedintele Uniunii Sindicale Miniere Maramureş, Gheorghe Paşca, a precizat, citat de Rompres, că protocolul semnat menţionează că disponibilizarea personalului se va face în funcţie de fondurile financiare alocate fără a periclita siguranţa locurilor de muncă pentru minerii rămaşi în companie. Protocolul menţionează că fiecare închidere de mină va avea loc numai după consultarea sindicatului.
Pe de altă parte, sindicaliştii de la Uniunea Sindicală Nordmin, al doilea sindicat din compania Remin, nu agreează ideea protocolului semnat de USM şi cred că se doreşte creearea unui conflict artificial între sindicate şi muncitori.
Vicepreşedintele Uniunii Sindicale Nordmin, Vasile Leş, a declarat, citat de Rompres, că liderii sindicatelor nu se pot opune plecării muncitorilor din minerit. "Cei 1.700 de muncitori vor pleca din Remin, indiferent de poziţia liderilor de la USM. Acţiunea celor de la USM este propagandistică şi încearcă să se opună înscrierii minerilor pe listele de disponibilizare. Probabil că liderii sindicatelor din exploatările miniere se tem că vor rămîne fără obiectul muncii, a opinat Leş.
Fiecare miner disponibilizat va beneficia de un salariu compensatoriu de 280 milioane lei şi continuarea vechimii în mun-că pe următoarele 24 de luni. Compania Naţională Minieră Remin are 8.900 de angajaţi şi exploatări miniere în judeţele Satu Mare, Sălaj, Maramureş, Suceava şi Bistriţa-Năsăud.