Uniunea Sindicatelor Miniere Nordmin şi Uniunea Sindicatelor Miniere Maramureş s-au întîlnit, recent, cu administraţia companiei "Remin" Baia Mare ca să analizeze situaţia locurilor de muncă după intrarea în vigoare a ordonanţei care prevede închiderea minelor nerentabile şi concedierea a 1.800 de salariaţi la sfîrşitul lunii septembrie, transmite Rompres. Liderii celor două sindicate au precizat administraţiei companiei miniere "Remin" că cei 8.900 de angajaţi solicită să plece definitiv o dată cu intrarea în vigoare a programului guvernamental de închidere a minelor.
În opinia lui Gheorghe Paşca, preşedintele Uniunii Sindicale Miniere Maramureş, oamenii doresc să plece din sistem de teamă că nu vor beneficia de salariile compensatorii în sumă de 250 milioane lei. Această sumă se va acorda celor 1.800 de salariaţi care îşi vor înceta activitatea la sfîrşitul lunii septembrie.
Programul de restructurare a mineritului prevede reducerea treptată a activităţilor în acest sector, iar începînd cu anul 2007 îngheţarea subvenţiei de la bugetul de stat şi închiderea minelor nerentabile.
Tiberiu Mihali, preşedintele Uniunii Sindicale Nordmin, a precizat că, o dată cu plecarea celor 1.800 de mineri, o parte din activităţile de extracţie şi prelucrare îşi reduc din capacitate, iar unele instalaţii din subteran nu pot beneficia de asistenţă tehnică.
Ovidiu Gîlcă, directorul Companiei Miniere Remin Baia Mare, consideră că disponibilizarea minerilor va ridica probleme de funcţionare companiei şi nu se poate anticipa cum vor evolua lucrurile după plecarea celor 1.800 de salariaţi.