MINING WATCH: "Guvernul technocrat s-a contaminat"

Diana Popescu
Companii / 25 aprilie 2016

Mining Watch acuză miniştrii cabinetului Cioloş de faptul că fac promisiuni "alarmante" industriei miniere cu privire la legea de interzicere a cianurii, potrivit unui comunicat trimis redacţiei.

Recent, Costin Borc, ministrul Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri a declarat că doreşte găsirea unor soluţii "care să elimine barierele birocratice, în aşa fel încât să se poată relansa activitatea în domeniul exploatării resurselor".

"Declaraţiile recente ale ministrului Borc au rolul de a contrabalansa punctul de vedere al ministrului Paşca Palmer şi a pune presiune în interiorul Guvernului pentru menţinerea unor tehnologii poluante în industria minieră, precum cea bazată pe folosirea cianurii," a declarat Roxana Pencea din partea reţelei Mining Watch România.

Borc a readus în discuţie controversatele schimbări legislative dorite de industria minieră în cadrul Forumului Minier Român.

Modificarea Legii Minelor în favoarea companiilor miniere a fost propusă prima dată de senatorii Toni Greblă şi Ioan Ruşeţ şi, mai apoi, de guvernarea Ponta prin două tentative eşuate: Legea Specială pentru Roşia Montană din septembrie 2013 şi propunerea Ponta-Şova-Plumb de schimbare a Legii Minelor din decembrie 2013.

"Principalul motiv pentru care industria minieră doreşte schimbarea Legii Minelor este declararea mineritului neferos ca fiind de interes naţional. Această prevedere le-ar permite companiilor să exproprieze proprietăţile cetăţenilor din zonele cu resurse naturale în subsol", se mai arată în comunicat.

Mining Watch susţine că Asociaţia Profesională Munţii Apuseni Forumul Minier Română ce organizează Forumul Minier Român îl are ca preşedinte pe Alexandru Nicolici, care este şi administratorul Samax România. Samax este deţinută de Carpathian Gold.

Potrivit Mining Watch, Carpathian Gold ar fi recurs, în mai 2015, la o "schemă" pentru a capitaliza la Bursă, concret şi-a anunţat investitorii că a obţinut licenţa de exploatare pentru zăcământul de aur şi cupru de la Rovina, ceea ce a dus la creşterea preţului acţiunilor cu 200%, deşi "în realitate licenţa nu a fost nici până azi aprobată prin Hotărâre de Guvern".

"Prezenţa ministrului aparent tehnocrat la masa industriei miniere şi angajamentul luat de acesta de a modifica Legea Minelor este dezamăgitoare şi extrem de periculoasă. Declaraţia lui Borc nu diferă decât ca formulare de declaraţiile unui Ponta sau a unui Şova din perioada în care erau influenţaţi de Roşia Montană Gold Corporation. Oare Dacian Cioloş poate tolera aşa ceva?" a adăugat Roxana Pencea, coordonator programe în cadrul reţelei Mining watch România.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb