MINING WATCH: Legea anti-cianură a fost retrimisă pentru un nou raport Comisiei de Industrii

Alexandru Costea
Companii / 4 decembrie 2015

Camera Deputaţilor a votat ieri retrimiterea proiectului de lege PLX - 429/ 2007 către Comisia pentru Industrii şi servicii pentru un nou raport, arată un comunicat remis redacţiei.

Proiectul de lege, iniţiat în 2007, a fost iniţial avizat favorabil de Comisia de Industrii a Camerei Deputaţilor. În motivarea deciziei, comisia sublinia că "propunerea legislativă se încadrează în acquis-ul comunitar ce vizează protecţia mediului, domeniu considerat de interes major în contextul politicilor comunitare", conform sursei citate.

"La presiunea companiilor miniere, legea a fost însă rapid ascunsă în sertarele Parlamentului. În timpul protestelor din 2013 pentru Roşia Montană, interzicerea cianurii a fost una din principalele revendicări ale străzii. Anul acesta, la opt ani de la iniţiere, legea a fost repusă pe ordinea de zi a Camerei Deputaţilor. Dar de această dată, industria minieră, întărită şi prin promotorii proiectelor miniere de la Certej şi Rovina, a convins Comisia de Industrii să facă un raport suplimentar, de respingere", notează reprezentanţii Mining Watch.

În iunie 2015, ca urmare a unei consultări unde a participat Gheorghe Duţu, preşedintele Agenţiei Naţionale de Resurse Minerale, Comisia a motivat că "o interzicere generală a utilizării tehnologiilor de minerit pe bază de cianuri ar implica închiderea exploatărilor aflate în funcţiune din lipsa unei tehnologii alternative, ducând la dispariţia unor locuri de muncă, fără beneficii suplimentare pentru mediu sau sănătate umană".

"Argumentul Comisiei pentru respingerea interzicerii cianurii este cu atât mai absurd cu cât, la ora actuală, în România, nu există nicio mină operaţională care să folosească cianură şi chiar dacă ar fi aprobate proiecte miniere comerciale noi, acestea ar folosi forţă de muncă extrem de redusă", arată comunicatul.

În acest context, proiectul de lege a fost repus pe ordinea de zi a Camerei Deputaţilor din 2 şi 3 decembrie 2015. Aceasta se afla pe lista iniţiativelor cu propunere de respingere.

"Mobilizarea extraordinară a mii de cetăţeni, care şi-au contactat în aceste două zile deputaţii, a făcut ca legea să fie retrimisă la Comisia de Industrii pentru un nou raport. De asemenea, se aşteaptă ca Guvernul Cioloş să emită un nou punct de vedere, actualizat, pe acest subiect", potrivit organizaţiei neguvernamentale.

Comisia de Industrii, condusă de Iulian Iancu, acelaşi deputat care a coordonat şi cele două rapoarte anterioare, va avea la dispoziţie patru săptămâni pentru un nou nou raport.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb