Mining Watch România atenţionează asupra unei deversări accidentale cu steril toxic în Baia Mare, la un iaz de decantare, potrivit unui comunicat de presă.
Organizaţia subliniază că situaţia este puţin comunicată în spaţiul public, în contextul în care Guvernul pregăteşte o nouă Lege a Minelor, la fel de controversată ca cea din 2013.
Potrivit Mining Watch România, pe data de 17 octombrie 2017, în urma unei defecţiuni la o sondă inversă, apă şi steril au fost deversate necontrolat din iazul de decantare de la Bozânta. Iazul aparţine companiei de stat REMIN S.A.
Creşterea debitului de apă evacuată a fost observată dimineaţa de personalul de întreţinere şi supraveghere al companiei. Comunicatul Prefecturii Maramureş nu a făcut nicio referire oficială privind cantitatea de steril deversată
Roxana Pencea Brădăţan reprezentantă a Mining Watch România a declarat:"Din discuţiile avute cu autorităţile am aflat că dimensiunea conului de evacuare era de 120 de metri şi că se estimează că debitul a ajuns până la aproximativ 100 litri/secundă. Volumul de apă şi steril evacuate a depăşit capacitatea canalelor de refulare, astfel că a ajuns pe un teren deţinut de Remin, iar de acolo în pârâul Bozânta şi ulterior în râurile Lăpuş şi Someş. Deversarea a durat peste 12 ore şi, potrivit comunicatului oficial, "evacuarea de apă şi steril a fost oprită în cursul nopţii de 17 octombrie". După calculele noastre, volumul evacuat a fost de ordinul miilor de metri cubi", a declarat.
Sterilul iazului de decantare Bozânta conţine concentraţii crescute de metale grele, precum mangan, curpu şi fier. Momentan autorităţile nu au făcut nicio precizare privind substanţele toxice deversate sau privind impactul asupra mediului şi comunităţilor.