MINING WATCH ROMÂNIA: Parlamentul European insistă pentru interzicerea cianurii

Andrei Stan
Politică #Mediu / 29 aprilie 2017

Parlamentul European insistă pentru interzicerea cianurii

Parlamentul European a reluat, cu 566 voturi "pentru" şi doar 8 "împotrivă", solicitarea adresată Comisiei de a propune cât de curând posibil interzicerea completă a utilizării tehnologiilor de minerit pe bază de cianuri în Uniunea Europeană (UE), se arată într-un comunicat al Mining Watch România, trimis Redacţiei.

Parlamentului European a votat joi o rezoluţie referitoare la punerea în aplicare a Directivei privind deşeurile miniere (2006/21/CE).

Mining Watch precizează: "Directiva reglementează gestionarea deşeurilor din industriile extractive şi a fost adoptată în urma a accidentului major cu cianuri de la Baia Mare din 2000. Directiva şi modul în care aceasta este implementată de statele membre a făcut subiectul unei analize a Comisiei ENVI a Parlamentului European. Acesta a concluzionat că punerea în aplicare a dispoziţiilor şi a inspecţiilor prevăzute de actul european este încă problematică. În practică dovezile disponibile demonstrează că instalaţiile de categoria A (cum sunt iazurile de decantare cu substanţe toxice) sunt arareori inspectate sau funcţionează în lipsa unor planuri de urgenţă în caz de accident. Aceste două aspecte sunt extrem de relevante, deoarece în lipsa gestionării cu seriozitate a iazurilor de decantare, riscul activităţilor miniere asupra sănătăţii umane şi a mediului rămâne foarte mare".

Rezoluţia adoptată pe 27 aprilie 2017 de către Parlament subliniază şi că, în perspectiva tranziţiei UE către o economie circulară, este necesară reducerea utilizării materiilor prime şi încurajarea reutilizării şi reciclării metalelor deja extrase.

Roxana Pencea Brădăţan, din partea Mining Watch România, a declarat: "Directiva privind deşeurile miniere a rezultat ca urmare a accidentului de la Baia Mare. Votul puternic de ieri este o confirmare a faptului că măsurile luate până acum pentru prevenirea de noi accidente sunt insuficiente. Faptul că până la acest moment istoria de la Baia mare nu s-a repetat este pur şi simplu o chestiune de noroc. Totuşi, sănătatea umană şi a naturii nu ar trebui să fie supusă şanselor şi de aceea deputaţii europeni au cerut joi Comisiei interzicerea cianurii în cel mai scurt timp".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb