Ministerul Agriculturii doreşte să compenseze insuficienţa banilor veniţi prin Sapard

Valentin Roman
Ziarul BURSA #Politică / 1 septembrie 2006

Aproximativ 13.000 miliarde urmează să fie puse la dispoziţia întreprinzătorilor agricoli începînd cu anul viitor

Ministerul Agriculturii va aloca, în perioada 2007 - 2008, aproximativ 13.000 miliarde lei vechi, în cadrul unor programe destinate susţinerii unor sectoare agricole care trebuie adaptate la noile cerinţe ale pieţei europene. Ministrul Gheorghe Flutur a declarat ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, că "aceşti bani vor reprezenta o alternativă la programul Sapard şi alte programe europene, ale căror fonduri nu ajung pentru toţi solicitanţii de co-finanţări". Domnia sa a mai adăugat că există un număr mare de întreprinzători agricoli care nu au putut beneficia de fonduri europene, deoarece acestea sînt, în cadrul unora dintre programe, insuficiente, lucru care trebuie să determine statul să intervină prin dezvoltarea unor programe paralele în care să joa-ce rol de co-finanţator. Principalele categorii de proiecte prioritare pentru Ministerul Agriculturii, care vor beneficia de aceste fonduri, sînt, potrivit ministrului Flutur, cele din zona punctelor de procesare a cărnii, a înfiinţării de ferme agricole (atît animale cît şi vegetale), precum şi cele din domeniul acvaculturii şi turismului rural. De asemenea, în zona procesării laptelui, domeniu despre care ministrul a spus că va fi supus unor exigenţe ridicate începînd cu 1 ianuarie 2007, statul urmează să se implice prin alocarea unui ajutor deţinătorilor de instalaţii de procesare de 3.000 lei vechi/litru. În ceea ce priveşte creşterea animalelor, în funcţie de bugetul ministerului pe anul viitor, cres-cătorii din zona de munte ar putea primi o subvenţie de 1,5 milioane lei vechi pe cap de animal. Măsura, a precizat domnul Flutur, va urmări creşterea cantităţii de carne pro-cesată, în prezent aceasta fiind de 1,5 milioane tone anual, în timp ce capacitatea totală de-păşeşte 3 milioane tone anual.

Filiera cerealelor dă bătăi de cap Ministerului Agriculturii

Una dintre principalele probleme cu care se confruntă autorităţile din domeniul agricol este reprezentată, potrivit ministrului Flutur, de modul în care au loc tranzacţiile care au ca obiect cerealele şi modul în care sînt procesate acestea. În urma unor controale efectuate de inspectori ai Ministerului Agriculturii împreună cu reprezentanţi ai Ministerului Finanţelor Publice, dintr-un număr de 933 agenţi economici verificaţi, 667 dintre aceştia au fost sanc-ţionaţi, cuantumul amenzilor fiind de 964.000 RON.

Principalele nereguli constatate de inspectori au fost reprezentate de circulaţia cerealelor de la producători la procesatori fără documente de provenienţă, înscrierea de date false în borderourile de achiziţie a cerealelor de la persoane fizice, neconcordanţa între stocurile scriptice şi cele faptice sau inexistenţa licenţelor de fabricaţie a pîinii.

Ministrul Gheorghe Flutur a mai declarat că cele mia mari neregului au fost constatate în judeţele Constanţa, Argeş şi Galaţi, iar la nivelul întregii ţări, pe lîngă sancţionarea contravenţională a celor peste 650 de agenţi economici, au mai fost date 108 avertismente şi au fost suspendate 81 de licenţe de fabricaţie pe filiera cerealelor.

Pe de altă parte, reprezentantul Guvernului a precizat că ministerul pe care îl conduce nu va interveni pe piaţa grîului în această toamnă, deoarece "preţul actual îi mulţumeşte atît pe producători cît şi pe procesatori". Ministrul a mai adăugat că decizia a fost influenţată şi de o solicitare făcută în acest sens de Consiliul pe Produs la cereale, ergumentată pe o previziune conform căreia preţul grîului va creşte uşor reglîndu-se, astfel, cererea şi oferta.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb