Ministerul Apelor şi Pădurilor (MAP) a lansat, astăzi, campania naţională de informare "Apăr Apa!", ce se adresează, în principal, fermierilor mici care, fie din lipsă de informare, fie din lipsă de mijloace, nu respectă condiţiile minimale pentru protecţia apelor împotriva poluării cu nutrienţi.
"Avem nevoie ca micii fermieri să înţeleagă legătura directă între felul în care îşi gestionează gunoiul de grajd şi nivelul de poluare cu nitraţi al fântânii din curte. Nitraţii nu dispar la fierbere şi ajung în mâncarea gătită cu apa din fântână. Practic, primii care sunt afectaţi de această poluare sunt chiar fermierii şi familiile lor. La finalul anului 2018 am semnat contracte de finanţare pentru 12 din cele 97 de sub-proiecte selectate privind platforme comunale pentru colectarea şi managementul gunoiului de grajd şi pentru 10 seturi de utilaje necesare întăririi capacităţii de operare a unor platforme finanţate anterior. Valoarea acestor investiţii este de 24,95 milioane lei, din care 23,41 milioane lei finanţare MAP. Diferenţa o reprezintă contribuţiile UAT-urilor beneficiare', susţine ministrul Apelor şi Pădurilor, Ioan Deneş.
Campania este parte a proiectului "Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi' implementat şi finanţat dintr-un împrumut al Băncii Internaţionale pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BIRD).
"Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi' este un proiect care finanţează înfiinţarea de platforme comunale pentru gunoiul de grajd şi a sistemului de colectare aferent de la populaţie, staţii de compostare şi perdele de vegetaţie pentru protecţia apelor de suprafaţă. Beneficiarii şi gestionarii acestor investiţii sunt exclusiv autorităţile locale care au depus proiecte eligibile şi care au obţinut finanţarea.
Conform datelor MAP, în această fază a proiectului s-au depus şi evaluat 173 de Note Conceptuale, din care s-au selectat 97 de sub-proiecte: 92 investiţii în platforme pentru colectarea şi managementul gunoiului de grajd, patru staţii de compostare şi o perdea forestieră. Un set de utilaje alocat unei platforme este format din: un tractor, două remorci, un încărcător frontal, o maşină de împrăştiat gunoi şi o cisternă vidanjă.
Campania naţională de informare "Apăr Apa!' debutează cu difuzarea unor spoturi TV şi cu lansarea site-ului, un portal de informare publică, prin intermediul căruia cei interesaţi vor putea afla informaţii utile. În următorii trei ani, campania va include acţiuni de comunicare online, acţiuni de marketing direct în teritoriu, concursuri educative pentru copii şi pentru fermieri, întâlniri de lucru cu autorităţi locale şi cu instituţii implicate în domeniul controlului poluării cu nutrienţi etc.
Potrivit ministerului de resort, România are peste 3 milioane de ferme mici (sub 5 hectare), majoritatea practicând agricultură de subzistenţă.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 15.01.2019, 22:03)
In com Manoleasa ,jud Botosani,sunt fermieri care dau in strada balegarul de la vaci care intra in solul cu apa potabila .Iar mirosul pe timp de vara este insuportabil pentru vecini nici in case nu pot respira .Cu toate ca s a dat o lege pt micii fermieri .....pt ei nu exista si aceea este "SA TI FACI FERMA IN CAMP sa,NU ti invadeze curtea de miros.....si apa ..Probabil ei s au invatatcu mirosul si le place dar sunt si copii mici si batrani bolnavi carenu suporta .Ce este de facut?Plangere am facut...
2. Sîntem deranjați de miros
(mesaj trimis de Elena în data de 18.01.2019, 09:58)
Vecini mei au cai ..cîte 2-3-si chiar 4 .Depozitează bălegarul in căruță si toată zeama se scurge pe proprietatea mea.am hîrti de la primărie si sanepid ..dar nimeni nu a verificat cele scrise acolo. .noi ce facem ...sint din mioveni Arges
2.1. Obtional (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de Bogdan în data de 07.02.2019, 04:13)
Si tu compari un wc cu o ferma cat se caca un om si cat se caca o vaca stiti doar adunarea...
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 24.01.2019, 21:07)
Este și gunoiu de grajd un adevărat focar de poluare din multe puncte de vedere... Dar ce ziceți de zecile sutele de hasnale si wc din fundu curți...???? Aici ce masuri se iau????
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 14.02.2019, 16:09)
Buna ziua,sunt din Brosteni,com Draguseni ,jud Suceava .In satul Brosteni se afla un iaz unde se arunca tot felul de resturi incluziv animale moarte.Iazul e concesionat de doi oamenii unul dintre ei find Domnul Primar Vasile Cepoi care in legatura cu Poputa Gheorghe au concesionat acest iaz unde iau bani frumosi si nimic nu fac pt acest iaz ...din contra sa taxat cand mergeai la pescuit plus ca baga setca si scoteau pesti.la ei nu se cheama braconaj??Alt aspect ar fi Padurea ,de mergeti la o plimbare prin padure gasiti tot felul de resuri ...Nu sa luat nici o masura pana acu ...Va multumesc
5. fără titlu
(mesaj trimis de Ovidiu în data de 23.02.2019, 20:43)
Ai grija si APARA INTAI TAIEREA PADURILOR SI CORUPTIA DE LA VARFUL STATULUI SI HOVZZEHOLEST AUSTRIAC SI APOI APA !!!!!
6. fără titlu
(mesaj trimis de Mihai în data de 10.03.2019, 19:58)
Spuneti de ceea ce trebuie sa invete micii fermieri care depoziteaza gunoiul de grajd si se polueaza cu nitrati panza freatica. Dar ce masuri luati dumneavoastra, ca institutie , pentru a nu se face poluare a apelor cu nitratii din ingrasamantul chimic (azotati) care se foloseste in agricultura? Stimulati cumva prin vreun act normativ folosirea fertilizantilor ce protejeaza solul, apele si aerul, si nu se stie? Exista, asa cum sunt convins ca stiti, astfel de ingrasaminte!..Foarte usor v-ar fi sa determinati reducerea poluarii nu doar pentru micii fermieri ci si a celor ce polueaza cel mai mult prin ingrasaminte chimice-marii fermieri. Stimulentele fiscale pentru cei ce vor proteja mediul,ar fi o solutie sa spunem,
7. Cum mințim poporul
(mesaj trimis de Istratescu Cătălin Dan în data de 18.03.2019, 11:13)
Cum protejați voi apele? Apele curgătoare l-ați lăsat sa fie canalizate pentru microhidrocentrale distrugând ecosisteme majore, pădurile din parcurile naționale le vreți tăiate prin inițiativa lui Savin. Acum va omoară grija de poluarea micilor fermieri. Sunteți niște antinationali și cheltuiți banii în reclame idioate