Ministerul Comunicaţiilor nu a fost înştiinţat despre o posibilă procedură de infringement

F.A.
Ziarul BURSA #Companii #Telecomunicaţii / 27 ianuarie 2009

Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale (MCSI) nu a fost încă înştiinţat despre o posibilă procedură de infringement din cauza imixtiunii în 2008 în independenţa autorităţii de reglementare a telecomunicaţiilor (ANC), au declarat luni pentru NewsIn reprezentanţii MCSI.

Acesta a precizat că ministrul comunicaţiilor, Gabriel Sandu, a trimis două scrisori de mandat din care una este adresată comisarul pentru telecomunicaţii Viviane Reding , în care răspunde solicitărilor din 13 noiembrie 2008 privind desfiinţarea ANRCTI şi demiterea preşedintelui de atunci, Dan Georgescu.

"Ministrul a răspuns că OUG nr. 106/2008, Ordonanţa de urgenţă privind înfiinţarea Autorităţii Naţionale pentru Comunicaţii, se află în discuţii la comisiile din Senat, iar în privinţa domnului DanGeorgescu, instanţa a decis repunerea sa în funcţie, dar Guvernul a înaintat recurs. Până la luarea unei decizii finale a justiţiei va râmâne în funcţie domnul Nistoran", a declarat pentru NewsIn purtătorul de cuvânt al MCSI.

El a ţinut să precizeze că cele două scrisori ale comisarului Viviane Reding nu au fost scrisori de avertizare, ci de informare.

De asemenea sursa citată a precizat că atunci când Comisia Europeană va declanşa procedura de infringement România va primi o scrisoare de întârziere prin care este anunţată că a întârziat aplicarea acquis-ul comunitar. După trei luni Comisia Europeană va înainta o nouă scrisoare de întârziere, iar după alte patru luni România va fi chemată în faţa Curţii de Justiţie.

Aceasta din urmă poate da două decizii. În prima variantă România va primi un termen la care va trebui să se conformeze, iar în al doilea caz Românai va fi amendată şi va primi un termen în care să se conformeze.

O eventuală procedură de încălcare a Tratatului UE (infringement) de către România datorită imixtiunii în 2008 în independenţa autorităţii de reglementare a telecomunicaţiilor (ANC) va fi anunţată joi, a declarat pentru NewsIn Martin Selmayr, purtător de cuvânt al comisarului pentru telecomunicaţii.

"Comisia Europeană este încă în pregătiri. Dacă o decizie va fi luată, aceasta va fi anunţată joi la ora 12.00 (13.00 ora României)", a precizat Selmayr.

Romania a primit deja două scrisori de avertizare din partea comisarului de resort Viviane Reding, după ce şeful fostei Autorităţi Naţionale de Reglementare în Comunicaţii şi Tehnologia Informaţiei (ANRCTI), Dan Georgescu, a fost demis iar autoritatea restructurată prin ordonanţă de urgenţă.

Într-un discurs rostit la Veneţia în luna octombrie, Reding dădea România drept exemplu negativ în domeniul telecomunicaţiilor, din cauza "legislaţiei slabe şi inconsistente".

"Operatorii vor ezita să investească în promiţătoarea piaţă românească dacă şeful autorităţii naţionale de reglementare a telecomunicaţiilor poate fi dat afară de două ori în trei ani, după care de fiecare dată autoritatea este complet reorganizată prin ordonanţă de urgenţă!" a spus comisarul.

Dan Georgescu a declarat în octombrie pentru NewsIn că este mirat de rapiditatea cu care Guvernul a hotărât desfiinţarea ANRCTI. El a spus că nu înţelege cum actul normativ a obţinut toate avizele necesare.

Dan Georgescu a fost demis în luna august 2008 de către premierul Tăriceanu, iar pe 18 septembrie 2008, la o zi după ce Georgescu a câştigat în instanţă contestarea deciziei, Guvernul a hotărât prin ordonanţă de urgenţă înfiinţarea unei alte autorităţi, ANC, şi desfiinţarea ANRCTI.

Potrivit textului Ordonanţei de Urgenţă, Autoritatea a fost restructurată "având în vedere prejudiciile importante aduse interesului public prin perpetuarea şi amplificarea blocajelor în activitatea economică ce se desfăşoară pe internet, prin nivelul foarte ridicat al infracţionalităţii informatice şi proliferarea mesajelor comerciale nesolicitate (de tip SPAM), ceea ce conduce la prejudicierea intereselor economice ale consumatorilor şi operatorilor economici din România şi din străinătate, precum şi la afectarea imaginii externe a României".

ANRCTI a fost înfiinţată în decembrie 2006, prin reorganizarea Autorităţii Naţionale de Reglementare în Comunicaţii (ANRC), reglementatorul pieţelor de comunicaţii electronice şi servicii poştale, care şi-a extins astfel atribuţiile şi în domeniul tehnologiei informaţiei.

În luna aprilie 2007, ANRCTI a preluat şi atribuţiile Inspectoratului General pentru Comunicaţii şi Tehnologia Informaţiei (IGCTI) în ceea ce priveşte managementul spectrului de frecvenţe radio şi supravegherea pieţei echipamentelor radio şi a echipamentelor terminale de comunicaţii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb