Ministerul de Justiţie din Coreea de Sud se coordonează cu SUA privind arestarea fratelui lui Ban Ki-moon

Vlad Giurgiu
Internaţional / 22 ianuarie 2017

Ban Ki-moon

Ban Ki-moon

Ministerul de Justiţie din Coreea de Sud se coordonează cu Guvernul Statelor Unite privind o cerere de arestare a fratelui fostului secretar general al ONU, Ban Ki-moon, acuzat de corupţie, a declarat sâmbătă o sursă citată sub acoperirea anonimatului de agenţia Yonhap, relatează Reuters.

Oficiali din Ministerul de Justiţie de la Seul nu au putut fi contactaţi pentru a comenta informaţia.

Potrivit News.ro, un procuror american a declarat că Washingtonul a cerut Coreei de Sud să îl aresteze pe Ban Ki-sang pentru implicare într-o schemă de dare de mită privind un complex de clădiri din Vietnam.

Joo Hyun Bahn, broker imobiliar din New York şi nepotul lui Ban Ki-moon, şi tatăl său, Ban Ki-sang, fratele lui Ban Ki-moon, care a fost director al companiei sud-coreene de construcţii "Keangnam Enterprises Co Ltd", au fost puşi sub acuzare la Tribunalul Federal Manhattan.

Instanţa l-a inculpat în dosar şi pe Malcolm Harris, consultant de modă şi blogger, care i-ar fi înşelat pe Bahn şi pe tatăl său, susţinând că este agent al oficialului, numai pentru a sustrage banii destinaţi mitei.

Potrivit actului de acuzare, compania "Keangnam" s-a confruntat cu o criză de lichidităţi, iar Ban Ki-sang a aranjat ca firma să îl angajeze pe fiul său pentru a negocia o refinanţare a proiectului Landmark 72, din Hanoi, a cărui construcţie costase deja peste un miliard de dolari.

În martie 2013, Bahn, care nu avea nici un fel de experienţă privind astfel de afaceri, l-a întâlnit pe Harris printr-o cunoştinţă. Harris a susţinut că poate să îl ajute prin relaţiile sale, care ar fi inclus membri ai unei familii regale din Orientul Mijlociu, se arată în actul de acuzare.

În urma discuţiilor cu Harris, Bahn şi Ban Ki-sang au fost de acord, în aprilie 2014, să plătească o mită de 500.000 de dolari imediat şi încă două milioane de dolari la încheierea contractului de vânzare a proiectului către investitori din Orientul Mijlociu.

Însă Harris nu avea relaţiile pe care le-a invocat şi a furat cei 500.000 de dolari, pe care i-a cheltuit, printre altele, pentru închirierea unui apartament de lux în cartierul Williamsburg din New York.

Pe măsură ce criza de lichidităţi de la "Keangnam" s-a accentuat, Bahn, care a crezut că a fost dată mita şi că totul se va rezolva, a plănuit să păcălească atât creditorii, cât şi conducerea companiei că un fond suveran bogat este pe punctul de a cumpăra Landmark 72.

Însă acordul nu s-a materializat, iar societatea "Keangnam" a fost dată în judecată de creditori.

Acuzaţiile au fost formulate după ce Ban Ki-moon s-a retras din funcţia de secretar general al ONU, pe 31 decembrie 2016.

Fost ministru de Externe al Coreei de Sud, Ban ar urma să intre în cursa pentru a deveni următorul preşedinte al ţării sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb