Conducerea Transelectrica (TEL) a actualizat ordinea de zi a Convocatorului Adunării Generale a Acţionarilor companiei, ce va avea loc în data de 14 decembrie, prin specificarea sumei de 66,7 milioane de lei pe care Statul Român, prin Ministerul Economiei, o cere de la transportatorul de energie electrică din conturile "rezultat reportat" şi/sau "alte rezerve", se arată în notificarea remisă de companie Bursei de Valori Bucureşti (BVB).
Ţinând cont de faptul că Ministerul Economiei deţine 58,69% din transportatorul de energie electrică, statul urmează să încaseze de la companie circa 39,15 milioane de lei.
Corina Popescu, fostul director general al companiei a declarat, în luna februarie a acestui an, în cadrul conferinţei de prezentare a rezultatelor preliminare pentru 2017, că este nevoie de o restructurare majoră la nivelul companiei.
Potrivit CEO-ului Transelectrica, pe lângă retehnologizări, pentru eficientizarea activităţii companiei este mare nevoie şi de investiţii semnificative în domeniul IT.
Între timp, Corina Popescu a fost înlocuită la conducerea Transelectrica de Adrian Rusu.
Valoarea dividendului brut/titlu propus acţionarilor în adunarea din 14 decembrie este de 0,91 lei, iar data de înregistrare (cea care defineşte acţionarii asupra cărora se răsfrâng hotărârile luate în AGA) înaintată de conducerea Transelectrica este de 4 ianuarie 2019, data plăţii fiind de 25 ianuarie 2019.
Raportat la cotaţia TEL din data de 27 noiembrie, randamentul brut al dividendului pe care trebuie să-l aprobe acţionarii este de 3,85%.
În acest an, Transelectrica nu a distribuit dividende deoarece, în 2017, transportatorul de energie electrică a înregistrat o pierdere contabilă de 47,94 milioane de lei, aceasta fiind generată, în principal, de o cheltuială stabilită în baza deciziei de impunere a Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), în sumă de 99,89 milioane de lei.
Iniţial, Transelectrica raportase, pentru 2017, un profit net de 26 milioane lei, în scădere cu aproximativ 90% faţă de cel înregistrat în anul 2016, de 272 milioane lei.
În ultima perioadă, Statul Român a cerut de la unele companii pe care le are în subordine dividende suplimentare.
Practic, de la Nuclearelectrica a fost cerută suma de 485 milioane lei, de la Romgaz 717 milioane lei, de la Transgaz 13 milioane lei şi de la Hidroelectrica 440 milioane lei.
Potrivit analiştilor, Statul cere bani de la companiile la care este acţionar majoritar pentru a se încadra într-un deficit bugetar de 3%.
După primele nouă luni ale acestui an, Transelectrica a raportat un profit net de 97,5 milioane de lei, cu 50% peste cel din aceeaşi perioadă a anului trecut.
Valoarea de piaţă a companiei la BVB este de circa 1,73 miliarde de lei.
1. SE POATE ORICE
(mesaj trimis de Marian în data de 30.11.2018, 08:06)
Ca ia statul ia,sa fie primit,asta e tot el ia facut prin tarif, pe spatele popualatiei.Da unde se duc restul de 29 mil lei si mai ales de ce ? chici ,chicitoarea mea-eu nu stiu nimic tata in pod..............oaia.Ceva prime de sarbatori pentru salariati, ca sa se faca suma rotunda de 100 mil lei si aveti grije nu cumva sa fie din fondul de salarii al consiliului de supraveghere, ca se supara tovarasii.Cred ca va trebui sa refaceti studiul privind necesarul de investitii si sa-l impingeti prin anul 2030-2035.