Ministerul Economiei vrea să reia privatizarea microhidrocentralelor "Hidroelectrica"

F.A.
Ziarul BURSA #Companii / 17 ianuarie 2011

Ministerul Economiei vrea să reia privatizarea microhidrocentralelor "Hidroelectrica"

Ministerul Economiei vrea să reia privatizarea microhidrocentralelor deţinute de "Hidroelectrica", proces început în 2004 şi întrerupt în 2008, până când au fost vândute 81 de unităţi, anunţă MEDIAFAX.

"Hidroelectrica sau succesoarea legală Hidroenergetica va continua acţiunea de privatizare prin vânzarea microhidrocentralelor ca active în vederea reabilitării şi modernizării acestora, precum şi cea de atragere de investiţii prin constituirea de entităţi juridice permise de legislaţia în vigoare (societăţi mixte, asocieri în participaţiune, colaborări, cooperări", se arată într-un document obţinut de MEDIAFAX.

Potrivit angajamentelor asumate faţă de Comisia Europeană, "Hidroelectrica" trebuia să privatizeze, până la finele anului 2007, toate cele 150 de microhidrocentrale funcţionale, dar proiectul nu a fost realizat. Din 2004 până în 2008, compania a privatizat 81 de microhidrocentrale, pentru circa 60 milioane euro.

Fostul director general al "Hidroelectrica", Mihai David, declara anul trecut că privatizarea microhidrocentralelor "este o greşeală", întrucât astfel se pierd certificate verzi, iar compania va avea competitori pe piaţa vânzării de energie. Energia produsă în microhidrocentrale este considerată energie regenerabilă.

"Hidroelectrica" este controlată de stat, prin intermediul Ministerului Economiei, care intenţionează să o includă într-un holding naţional, denumit "Hidroenergetica".

Pe de altă parte, Ministerul Economiei intenţionează să se consulte cu organisme interne şi internaţionale în privinţa privatizării unor societăţi cu activităţi de cercetare şi dezvoltare, şi va vinde sau dizolva o serie de institute de profil.

Autorităţile au în vedere nouă institute naţionale de cercetare-dezvoltare şi şapte societăţi de pofil. Pentru cele şapte societăţi, intenţia Ministerului Economiei este atragerea de investitori şi de fonduri europene.

Ministerul Economiei vrea să privatizeze Institutul de Cercetare Ştiinţifică, Inginerie Tehnologică şi Proiectare Mine pe Lignit (ICSITPML) Craiova, ICEM Iaşi şi IPROCHIM Bucureşti, prin valorificarea participaţiilor statului. Societatea EUROTEST Bucureşti va fi reorganizată, iar ISCIR Bucureşti va fi privatizată sau implicată în parteneriate. SIMTEX Bucureşti, în reorganizare, va fi eficientizată prin externalizarea unor activităţi sau vânzarea acestora.

De asemenea, societăţile IPIU Bucureşti şi BRML-CERT vor fi dizolvate judiciar.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9737
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4826
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2884
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8899
Gram de aur (XAU)Gram de aur370.5328

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb