Incidentele grave din ultima perioadă în care au fost implicate cadre didactice au ridicat numeroase semne de întrebare vizavi de evaluările psihologice care se fac în învăţământ. Mii de cazuri de violenţă în mediul şcolar au loc anual, marea majoritate între elevi, dar din nefericire încă există şi evenimente nedorite în care sunt implicaţi profesori. Ministerul Educaţiei a ţinut să liniştească opinia publică, personalul didactic efectuează anual controale obligatorii, deşi este evident că marea problemă este legată de eficienţa acestora.
Ministerul Educaţiei Naţionale a făcut următoarele precizări: "Personalul didactic din unităţile de învăţământ este testat anual din punct de vedere medical şi psihologic. Obligativitatea acestor teste este dată de prevederile HG nr. 1169/2011 pentru modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr. 355/2007 privind supravegherea sănătăţii lucrătorilor, respectiv prevederile Legii Educaţiei Naţionale nr. 1/2011. Astfel, unităţile de învăţământ trebuie să încheie contracte de servicii de specialitate pentru medicina muncii, în vederea testării periodice anuale a angajaţilor din fiecare unitate de învăţământ. Reprezentanţii firmei furnizoare de servicii medicale folosesc în cadrul evaluării de medicină a muncii două tipuri de analize/investigaţii: analize medicale generale şi teste psihologice aplicate de către o persoană specializată. La indicaţia medicului de medicina muncii, personalul didactic din instituţiile de învăţământ poate fi supus şi unui examen psihiatric, potrivit HG nr. 1169/2011 pentru modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr. 355/2007 privind supravegherea sănătăţii lucrătorilor."
Trebuie precizat că art. 233 alin. (2) din Legea Educaţiei Naţionale nr. 1/2011 prevede următoarele: "Din categoria personalului didactic pot face parte persoanele care îndeplinesc condiţiile de studii prevăzute de lege, care au capacitatea de exercitare deplină a drepturilor, o conduită morală conformă deontologiei profesionale şi sunt apte din punct de vedere medical şi psihologic pentru îndeplinirea funcţiei." Totodată, conform prevederilor legale încadrarea şi menţinerea într-o funcţie didactică sau didactică auxiliară, precum şi într-o funcţie de conducere, de îndrumare şi de control sunt condiţionate de prezentarea unui certificat medical. Potrivit art. 234, alin. (4) din Legea Educaţiei Naţionale nr. 1/2011, în situaţii de inaptitudine profesională de natură psihocomportamentală, conducerea unităţii sau a instituţiei de învăţământ poate solicita, cu acordul consiliului de administraţie, un nou examen medical complet. Aceeaşi prevedere se aplică, în mod similar, funcţiilor de conducere, de îndrumare şi de control, precum şi personalului din unităţile conexe învăţământului.
Teoretic lucrurile sunt acoperite, practic, problemele sunt cele pe care le cunoaşte toată lumea.
1. bla-bla
(mesaj trimis de anonim în data de 16.03.2018, 00:48)
cunosc, cu nume și prenume, TREI cadre didactice care suferă în cel mai vizibil mod cu putință de boli psihice, dintre care 2 au ieșit între timp la pensie - după împlinirea vârstei, nu altfel!