MINISTERUL ENERGIEI: Distrigaz va ridica poprirea asupra conturilor ELCEN, dacă va fi respectat protocolul semnat între cele două societăţi

A.A.
Ziarul BURSA #Companii / 9 septembrie 2016

Distrigaz va ridica poprirea asupra conturilor ELCEN, dacă va fi respectat protocolul semnat între cele două societăţi

Actualizare 18:55

Distrigaz va ridica poprirea instituită asupra conturilor Elcen ca urmare a unui protocol încheiat între cele două societăţi privind eşalonarea, până la sfârşitul acestui an, a sumei de 11,7 milioane de lei, reprezentând penalităţi de întârziere aferente unor facturi din anii precedenţi, conform titlului executoriu obţinut de Distrigaz împotriva Elcen, informează Ministerul Energiei, prin intermediul unui comunicat de presă.

Potrivit sursei citate, poprirea instituită va fi ridicată asupra conturilor Elcen, cu condiţia respectării de către Elcen a obligaţiilor asumate în protocolul semnat de cele două societăţi.

"În măsura în care RADET îşi va respecta obligaţia de a întocmi luni ordinul de plată pentru achitarea subvenţiei scadente, se va putea vira către Romgaz contravaloarea gazelor livrate şi astfel, cel puţin pentru moment, nu vor fi probleme în alimentarea cu apă caldă", informează Ministerul Energiei.

(G.F.)

--------

Actualizare 15:55 RADET: "În prezent, se livrează apă caldă în parametri funcţionali în aria Municipiului Bucureşti"

În prezent, se livrează apă caldă în parametri funcţionali în aria Municipiului Bucureşti, fără disfuncţionalităţi cauzate de decizia de limitare a debitului de gaze naturale către Cet Vest aparţinând Electrocentrale Bucureşti (ELCEN), informează Regia Autonomă de Distribuţie a Energiei Termice (RADET), prin intermediul unui comunicat de presă.

Totodată regia informează că în sectoarele 3 şi 5, RADET Bucureşti continuă lucrările de revizie şi reparaţii "necesare pregătirii sistemului pentru sezonul de încălzire viitor", aproximativ 40 de blocuri fiind în cursul zilei de azi, până la orele 14, 18, respectiv 19, fără apă caldă.

(G.F.)

--------

Actualizare 15:18 Gabriela Firea: "Nu se pune problema niciunei întreruperi a apei calde; PMB e pregătită să achite facturi de 13,1 milioane lei"

Primarul General al Capitalei, Gabriela Firea, a dat asigurări astăzi că apa caldă nu va fi întreruptă în Bucureşti şi a precizat că PMB este pregătită în acest moment să achite în totalitate facturi de 13,1 milioane lei, bani pentru care aşteaptă ridicarea de către ELCEN a popririi pe contul RADET.

Gabriela Firea a declarat, într-un comunicat trimis redacţiei: "Îi asigur pe bucureşteni că vor avea apă caldă şi căldură, nu se pune problema niciunei întreruperi, aşa cum se vehiculează acum în spaţiul public, în încercarea de a induce panică în populaţie şi de a scoate vinovată Primăria Capitalei într-o problema câte trenează de peste 10 ani. În aceste zile am dialogat cu RADET, ELCEN şi Ministerul Energiei pe tema situaţiei RADET-ELCEN. Am stabilit că vom avea o întâlnire luni la prânz cu toţi factorii responsabili. Problema este şi a Guvernului, acesta trebuie să creeze cadrul legal pentru achitarea datoriei istorice. Subvenţia pentru RADET este plătită la zi, iar Primăria Capitalei este pregătită în acest moment să achite în totalitate facturi de 13,1 milioane lei, bani pentru care aşteaptă ridicarea de către ELCEN a popririi din contul Escrow".

Firea a făcut zilele acestea apel la membrii Guvernului să se implice în rezolvarea situaţiei problematice dintre RADET şi ELCEN, precum şi în găsirea unor soluţii urgenţe pentru a asigura necesarul financiar al celor două companii.

(S.A.)

-----------

Actualizare 15:00 Ovidiu Raeţchi: "Primarul general trebuie să rezolve împreună cu RADET situaţia alimentării cu apă caldă a bucureştenilor"

Primarul general al capitalei trebuie să rezolve împreună cu RADET situaţia alimentării cu apă caldă a bucureştenilor, conducerea Regiei fiind impusă, în urmă cu o lună, de Gabriela Firea şi PSD, precizează vicepreşedintele PNL Bucureşti, Ovidiu Raeţchi, prin intermediul unui comunciat de presă.

"ELCEN a anunţat că Distrigaz Sud a pus poprire pe toate conturile sale bancare, astfel că, începând de mâine, producţia de energie electrică şi termică ar putea fi oprită. Principala problemă o reprezintă neachitarea de către RADET a datoriilor înregistrate faţă de Electrocentrale Bucureşti, ce depăşesc suma de 3,6 miliarde de lei. Prin urmare, în această chestiune, principala responsabilitate revine RADET, care are o nouă conducere aleasă şi validată de Gabriela Firea şi de majoritatea PSD din Consiliul General, în urmă cu o lună, la începutul lui august. Dacă vă amintiţi, şi votarea acesteia în Consiliul General a fost controversată: CV-urile oamenilor propuşi de PSD şi Gabriela Firea pentru Consiliul de Administraţie RADET au ajuns la consilierii generali cu doar 5 minute înainte de vot. Chiar şi pentru alegerea unui administrator de bloc, locatarii au mai multe informaţii despre potenţialii candidaţi, în timp ce pentru conducerea RADET, o regie vitală pentru bucureşteni, evaluarea celor propuşi s-a realizat în câteva secunde", a precizat vicepreşedintele PNL Bucureşti.

Ovidiu Raeţchi i-a solicitat, din nou, primarului general al Capitalei să rezolve de urgenţă problema RADET-ELCEN şi să lase deoparte alte preocupări.

"Dincolo de faptul că prin acest gest, primarul general al Capitalei demonstrează că nu are niciun respect pentru transparenţa decizională, printre cei garantaţi de Gabriela Firea şi PSD se numără cetăţeni care au făcut parte din fel de fel de consilii de administraţie, plătiţi cu sinecuri generoase, un fost ofiţer MAI sau un specialist în arta psihoterapiei şi terorism. Cu siguranţă, preocupări onorabile, dar nu văd legătura cu soluţionarea problemelor RADET sau ELCEN. Fac din nou un apel la primarul general al Capitalei să renunţe la a vedea comploturi politice puse la cale de PNL sau să paseze răspunderea la Guvernul Cioloş şi să rezolve problema RADET-ELCEN înainte ca bucureştenii să rămână fără apă caldă. Aceasta trebuie să fie principala sa preocupare în aceste zile şi pe termen lung, nu festivalul Pasărea Măiastră sau interzicerea desenului pe asflat în parcurile bucureştene", a atras atenţia vicepreşedintele PNL Bucureşti.

(G.F.)

-------

Actualizare Distrigaz acceptă ridicarea popririi asupra conturilor ELCEN dacă este achitată imediat o tranşă de 5,8 milioane lei

Distrigaz Sud Reţele acceptă ridicarea popririi asupra conturilor Electrocentrale Bucureşti SA cu condiţia de a fi achitată de îndată o primă tranşă de 5,8 milioane de lei, reprezentând 50% din valoarea popririi, au declarat, pentru Agerpres, reprezentanţii Distrigaz Sud Reţele.

Aceştia au precizat: "Distrigaz Sud Reţele acceptă ridicarea popririi asupra conturilor Electrocentrale Bucureşti SA, notificând în acest sens ELCEN în cursul zilei de astăzi (joi, n.r.), cu condiţia de a fi achitată de îndată o primă tranşă de 5,8 milioane de lei, reprezentând 50% din valoarea popririi. Această plată, coroborată cu angajamentul ferm de a achita şi a doua tranşă până la sfârşitul acestei luni, sunt condiţii preliminare şi obligatorii pentru ridicarea popririi".

(S.A.)

--------------

Distrigaz Sud Reţele SRL a instituit poprire pe toate conturile bancare ale societăţii Electrocentrale Bucureşti SA, care au fost blocate, din dispoziţia executorului judecătoresc, potrivit unui comunicat de presă.

Poprirea a fost extinsă şi asupra terţilor popriţi, clienţi ai ELCEN, printre care şi RADET Bucureşti.

Poprirea a fost instituită de către Distrigaz Sud Reţele pentru suma de 11, 67 milioane lei, reprezentând dobânzi de întârziere la plată a serviciilor de distribuţie a gazelor naturale. ELCEN precizează că debitul principal asupra căruia au fost calculate aceste penalităţi de întârziere s-a achitat cu depăşirea datelor scadente, motivat de neachitarea de către RADET Bucureşti a obligaţiilor de plată înregistrate faţă de Electrocentrale Bucureşti, ce depăşesc la data prezentei suma de 3,6 miliarde de lei.

"Totodată, precizăm faptul că în acest moment, Primăria Municipiului Bucureşti are disponibilă o sumă de aproximativ 6,7 milioane de lei, reprezentând subvenţia aferentă lunii iulie 2016, pentru care RADET a realizat deja decontul, în baza facturii emisă de către ELCEN. Conform OG 36/2006, plata subvenţiei trebuie să fie efectuată de către Primăria Municipiului Bucureşti în termen de 15 zile de la primirea decontului. Scadenţa acestei obligaţii de plată, la data prezentei, este depăşită în mod nejustificat", se mai arată în comunicat.

ELCEN precizează că se află în imposibilitatea de a plăti gazele naturale necesare şi serviciile aferente, de transport şi distribuţie, şi, pe cale de consecinţă, există riscul major ca, începând din data de 10.09.2016, producţia de energie electrică şi termică să fie sistată.

Anterior, ELCEN avertizase că jumătate din locuitorii Capitalei vor rămâne fără apă caldă în perioada următoare, după ce Distrigaz a decis limitarea debitului de gaze naturale către Electrocentrale Bucureşti (ELCEN), din cauza datoriilor.

ELCEN a mai anunţat că a luat decizia ca poprirea pe conturile RADET să rămână de 100%: "Societatea a dat dovadă de disponibilitate faţă de solicitările repetate ale RADET de a se diminua poprirea pe contul escrow tocmai pentru a permite acestei debitoare să efectueze plăţi salariale şi, totodată, să achite furnizorii care au prestat servicii de reparaţii şi întreţinere a reţelei de termoficare".

Totodată, potrivit acestora, din discuţiile purtate cu Primăria Municipiului Bucureşti, a rezultat că va fi supusă aprobării Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB) o rectificare a bugetului de venituri şi cheltuieli cu suma de aproximativ 259 de milioane de lei, care reprezintă obligaţie de plată restantă a Municipiului Bucureşti faţă de RADET şi Electrocentrale Bucureşti în baza protocolului încheiat în 18 decembrie 2008, ce a fost aprobat prin hotărârea 424/2008 emisă de CGMB.

Oficialii ELCEN susţin că au arătat Primăriei Capitalei că, fără plata acestei sume, nu se va putea intra în sezonul de termoficare 2016 - 2017, motivat de imposibilitatea asigurării fondurilor pentru achiziţionarea combustibilului (gaze naturale), precum şi a efectuării reparaţiilor la capacităţile energetice de bază.

Distrigaz Sud Reţele este o filială a ENGIE România, înfiinţată în martie 2008 ca urmare a separării activităţii de distribuţie de cea de comercializare. Activitatea principală a societăţii este reprezentată de distribuţia gazelor naturale. Distrigaz Sud Reţele deserveşte 19 judeţe din sudul ţării şi municipiul Bucureşti, gestionând o reţea de distribuţie de aproximativ 19.000 kilometri. Judeţele deservite de către companie sunt: Argeş, Brăila, Braşov, Buzău, Călăraşi, Constanţa, Covasna, Dâmboviţa, Dolj, Galaţi, Giurgiu, Gorj, Ialomiţa, Ilfov, Olt, Prahova, Tulcea, Vâlcea, Vrancea, potrivit Agerpres. În Municipiul Bucureşti, Distrigaz Sud Reţele asigură serviciul de distribuţie pentru peste 400.000 clienţi finali şi dispune de o reţea de distribuţie în lungime de 4.234 km, fiind realizate investiţii anuale pentru reabilitarea şi modernizarea acesteia în valoare de aproximativ 60 milioane lei.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb